Αποστόλης Αρμάγος: «Τα ακούσματά μου φανερώνονται στα έργα μου»

Αποστόλης Αρμάγος | Πηγή φωτογραφίας: Αρχείο καλλιτέχνη

Ο Αποστόλης Αρμάγος είναι μουσικός συνθέτης και παραγωγός ιδιαίτερων και σύγχρονων ήχων. Eχει κυκλοφορήσει τέσσερις δισκογραφικές δουλειές με τραγούδια αλλά και οργανική μουσική για τις ψηφιακές συλλογές “West & East” (για πιάνο και κρητική λύρα) και “The lonely piano”.

Ο Αποστόλης Αρμάγος έχει γράψει  ακόμη τη μουσική για την όπερα “Η ντροπή του Κύκλωπα” σε λιμπρέτο του Γιάννη Φίλια καθώς και τη μουσική για τη θεατρική παράσταση “Ο δράκος” του Γεβγένι Σβαρτς, σε σκηνοθεσία Ιωάννας Μπακαλάκου.


Κύριε Αποστόλη Αρμάγο, υπάρχει καλή και κακή μουσική;

Δεν ξέρω, να σας πω την αλήθεια. Λένε ότι η μουσική είναι μια. Ούτε γι’ αυτό είμαι σίγουρος. Υπάρχουν όμως καλές και κακές προθέσεις, καλά και κακά μηνύματα.

Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με τη μουσική; Πότε καταλάβατε πως θα γίνετε επαγγελματίας μουσικός;

Πρώτη φορά έπιασα στα χέρια μου το μπουζούκι του πατέρα μου. Αυτός μου έδειξε τα πρώτα τραγούδια, πριν το νηπιαγωγείο. Στη συνέχεια ακολούθησα το δρόμο του ωδείου. Μπουζούκι, πιάνο, κιθάρα και θεωρητικά. Ήδη απ’ το γυμνάσιο είχα αποφασίσει πως θα δώσω πανελλήνιες και θα δηλώσω μόνο τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών. Συνεπώς από πολύ νωρίς αποφάσισα να γίνω επαγγελματίας.

Με συγκινεί βαθιά η ιστορία της ζωής του Ιωάννη Βαρβάκη.

Κύριε Αποστόλη Αρμάγο, έχετε γράψει μουσική για τον Ι. Καποδίστρια και τον Ν. Καζαντζάκη. Πώς προέκυψε;

Και οι δυο υπήρξαν σπουδαίες προσωπικότητες. Φωτεινές και πρότυπα. Ήθελα να αφιερώσω στον πρώτο ένα κομμάτι με αφορμή την επέτειο του 1821. Στη δεύτερη περίπτωση η ποιήτρια Ζωή Δικταίου μου «παρήγγειλε» ένα κομμάτι για τον Καζαντζάκη λόγω κάποιων εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμή του.

Διαβάστε επίσης  Γιώργος Καζαντζής: «Η “Τέχνη” τους χαλάει το αφήγημα»
Advertisements
Ad 14

Υπάρχουν σύγχρονα πρόσωπα που θα σας ενέπνεαν να γράψετε μουσική γι αυτά;

Δεν έχω στο μυαλό μου κάποιο πολύ σύγχρονο πρόσωπο. Με συγκινεί βαθιά η ιστορία της ζωής του Ιωάννη Βαρβάκη. Το σκέφτομαι αρκετά χρόνια τώρα και θα γράψω μουσική γι’ αυτόν κάποια στιγμή.

Υπάρχουν ιδιαίτερα μουσικά ακούσματα που σας επηρεάζουν περισσότερο στις δημιουργίες σας;

Ακούω διάφορα είδη μουσικής χωρίς να ξεχωρίζω κάποιο. Στην κορυφή μάλλον θα έβαζα την παραδοσιακή μας μουσική αλλά δε μου αρέσει όπως παρουσιάζεται σήμερα. Ακούω κλασική, ροκ, ηλεκτρονική, τζαζ, μέταλ, λαϊκή μουσική και τα ακούσματά μου ίσως φανερώνονται στα έργα μου.

με τον μοναδικό ερμηνευτή Αλέξανδρο Μπελλέ θέλουμε να κάνουμε έναν ξεχωριστό δίσκο με σύγχρονη ποίηση.

Κύριε Αποστόλη Αρμάγο, ξεχωρίζετε κάποιες μουσικές συνεργασίες σας;

Πριν λίγα χρόνια έκανα κάποιες σόλο παραστάσεις σαν τραγουδοποιός και μοιράστηκα τη σκηνή με εκλεκτούς καλεσμένους. Είναι πολλοί, είναι γνωστοί, είναι σπουδαίοι και περάσαμε υπέροχα. Συναυλιακά συνεργάστηκα με τον Θοδωρή Κοτονιά για ένα πανέμορφο καλοκαίρι. Δισκογραφικά, πέρα από τους εξαιρετικούς μουσικούς που έχουν παίξει στα άλμπουμ μου, είμαι πολύ περήφανος που συνεργάστηκα με τους ερμηνευτές των τραγουδιών μου. Την Άννα Λινάρδου, τον Νίκο Βενετάκη, την Τέτη Κασιώνη, τον Χρίστο Μοδέστου, τον Κώστα Τερζάκη και τον Αλέξανδρο Καψοκαβάδη. Τρεις όμορφες συνεργασίες ήταν με τον Hume Assine, τον Γιώργο Σίνο (George Sinos) και τον Δημήτρη Αρναούτη στα άλμπουμ τους.

Σημαντική επίσης ήταν η συνεργασία μου με τον ολοκληρωμένο καλλιτέχνη Γιάννη Φίλια, ο οποίος έγραψε το λιμπρέτο και εγώ τη μουσική της όπερας «Η ντροπή του Κύκλωπα», τη σκηνοθέτρια Ιωάννα Μπακαλάκου στην παράσταση “Ο δράκος” του Γ. Σβαρτς, τον Πολιτιστικό και Επιστημονικό Σύλλογο “Αργώ” για το σύγχρονο installation Bluebeard, καθώς και με αυτούς που μου εμπιστεύτηκαν στίχους τους, ιδίως τον Μάρκο Κρητικό. Αφήνω για το τέλος την σπουδαιότερη συνεργασία μου. Είναι αυτή με την Ξένια Ροδοθεάτου. Παίξαμε live, γράψαμε τραγούδια και κάναμε παραγωγές και δίσκους μαζί.

Διαβάστε επίσης  Ανταπόκριση// Ο Novel 729 μας υποδέχτηκε στο "Καταφύγιο"
Αποστόλης Αρμάγος | Πηγή φωτογραφίας: Αρχείο καλλιτέχνη
Αποστόλης Αρμάγος | Πηγή φωτογραφίας: Αρχείο καλλιτέχνη

Ονειρεύεστε συνεργασίες;

Ναι. Δύο συνεργασίες σίγουρα για αρχή. Τη μια θα προσπαθήσω να την ολοκληρώσω σύντομα αφού συζητιέται χρόνια τώρα. Είναι με τον μοναδικό ερμηνευτή Αλέξανδρο Μπελλέ με τον οποίο θέλουμε να κάνουμε έναν ξεχωριστό δίσκο με σύγχρονη ποίηση. Η άλλη που ονειρεύομαι είναι με τη Bjork. Ελπίζω να μη μείνει στο όνειρο μόνο, αν και είναι πολύ πιθανό. Τέλος, θα ήθελα να γράψω κι άλλη μουσική για κινηματογράφο και θέατρο.

Κύριε Αποστόλη Αρμάγο, η  μουσική δημιουργία είναι αποτέλεσμα έμπνευσης ή λογικής σκέψης;

Και τα δύο θα έλεγα. Αρχικά ίσως είναι αποτέλεσμα έμπνευσης και κατόπιν, σύμφωνα με αυτό που θέλεις να πετύχεις ως δημιουργός, χρησιμοποιείς το μυαλό σου και κατευθύνεις το παίξιμο και την πένα σου. Τί θέλεις να προκαλέσεις στον ακροατή σου; Θέλεις να συγκινήσεις; Θέλεις να συγκινήσεις περισσότερο; Ακροατής είναι και ο ίδιος ο εαυτός σου.

Πολλές φορές αφήνεσαι, παίζεις σε ένα όργανο, καταγράφεις αυτή την έμπνευση και μετά οριοθετείς, πετάς ό,τι θεωρείς περιττό. Αυτό αντιλαμβάνομαι ως λογική σκέψη.

Τι μουσική ακούτε στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο;

Αυτή την εποχή ακούω στο αυτοκίνητο πιανιστική Blues και Boogie Woogie του Frank Muschalle. Στο σπίτι θα ακούσω διάφορα τραγούδια από πολλά είδη μουσικής ή εκπομπές από το αρχείο του Τρίτου Προγράμματος που δεν κατάφερα να ακούσω ζωντανά.

Κύριε Αποστόλη Αρμάγο, αν δεν ήσασταν μουσικός τι άλλο θα ήσασταν;

Λατρεύω τη ζωγραφική άρα ζωγράφος.

Ετοιμάζετε κάτι για το άμεσο μέλλον;

Ετοιμάζω συνέχεια νέες μουσικές και έχω έτοιμα άλλα τρία ορχηστρικά άλμπουμ τα οποία θα κυκλοφορήσουν σταδιακά στο μέλλον. Επίσης, θα επιστρέψω στην τραγουδοποιία με κάποια τραγούδια έκπληξη και μια φοβερή ερμηνεύτρια που γνώρισα πρόσφατα. Τέλος, περιμένω με ανυπομονησία να ολοκληρωθεί μια ταινία μικρού μήκους για την οποία έγραψα μουσική.

Διαβάστε επίσης  Συνεντεύξεις| Joey : " Η Μαγεία συμβαίνει όταν πιστέψεις σ'αυτήν...και στο Δρόμο υπάρχει άφθονη από δαύτην "

Κύριε Αποστόλη Αρμάγο, σας ευχαριστώ πολύ για την συζήτηση

Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ! Καλή χρονιά με ειρήνη και υγεία εύχομαι!


H επίσημη ιστοσελίδα του Αποστόλη Αρμάγου είναι:
www.armagosmusic.com


Ακολουθεί βίντεο με μουσική δημιουργία του Αποστόλη Αρμάγου :

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Κινητά της αρχαιότητας: Τρόποι επικοινωνίας

Σήμερα υπάρχει ένα ευρύτατο φάσμα συσκευών επικοινωνίας, ώστε να μειωθούν

Η κατασκοπεία στα χρόνια του πολέμου

Η κατασκοπεία, η πρακτική της απόκτησης μυστικών πληροφοριών, διαδραματίζει