Όποτε σκεφτώ το μαγικό δίπτυχο «βουνό και θάλασσα» και βγάλω από το μυαλό μου τα νησιά, θα σκεφτώ τη Μαγνησία και την ατέρμονη ομορφιά του Πηλίου. Ξεκινώντας από το Βόλο ο οποίος απέχει οδικά 325 χλμ από την Αθήνα, ανακαλύπτεις το μαγικό δίπτυχο -το βουνό που θα σε συναρπάσει. Χαρακτηρισμοί και «δυνατά» επίθετα, μάλλον γίνονται περιττά όταν πρέπει να περιγράψεις αυτήν την περιοχή. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι λόγοι που ίσως σε πείσουν να πας, χειμώνα ή καλοκαίρι!
Οι λόγοι λοιπόν που θα σε πείσουν να επισκεφτείς το μαγευτικό δίπτυχο του Πηλίου ανεξαρτήτως εποχής είναι τα μαγευτικά χωριουδάκια από τα οποία είναι περιτριγυρισμένο…
Τα τρία χωριά που ακολουθούν είναι από τα πιο όμορφα του Πηλίου, για διαφορετικούς λόγους το καθένα.
Μηλιές
Το πρώτο στη λίστα με τα αγαπημένα, για τους περισσότερους, χωριά του Πηλίου, είναι οι Μηλιές μπορεί να μην είναι γεμάτες κουκλίστικα αρχοντικά –λίγα επιβίωσαν από την φωτιά του 1943– είναι όμως ένα χωριό σωστό μουσείο, που δε χορταίνεις να βολτάρεις. Οι περίτεχνες κρήνες του αναβλύζουν κρυστάλλινο νερό, ο παλιός σταθμός του τραίνου που το λέγαμε Μουντζούρη και η εντυπωσιακή γέφυρά του φέρουν τη βαριά υπογραφή του Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρα του γνωστού ζωγράφου, και η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών φιλοξενεί στο συγκλονιστικό της κτίριο 1.600 βιβλία που τυπώθηκαν από το 1497 έως το 1899. Κι αφού θα ξεκινήσετε το sightseeing (το ίδιο το χωριό σας παρασύρει, κι ας μην είστε ιδιαίτερα ιστοριοδίφες) κάντε μια στάση και στην εκκλησία των Ταξιαρχών, για να ρίξετε μια ματιά στις τουλάχιστον εντυπωσιακές –αν και λίγο αιρετικές– τοιχογραφίες του 17ου αιώνα που τη στολίζουν.
Άγιος Λαυρέντιος
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ήταν το μυστικό που κρατούσαν επτασφράγιστο οι πιο φανατικοί… Πηλιόφιλοι. Με κάποιο μαγικό τρόπο κατάφερε να διαρρεύσει, και πλέον είναι ξακουστό ως ένα από τα –αντικειμενικά– ομορφότερα χωριά του Πηλίου. Κρυμμένα πίσω από καστανιές και αγριοκερασιές, τα φαντασμαγορικά αρχοντικά του στολίζουν τα λιθόστρωτα δρομάκια του Πηλίου. Για ένα μίνι μάθημα αρχιτεκτονικής, αναζητήστε τα τρία διασημότερα αρχοντικά του χωριού: του Γκλαβάνη,του Παπαθανασίου, και του Κανταρτζή.
Τσαγκαράδα
Και τέλος η όμορφη Τσαγκαράδα. Ατμοσφαιρικά αρχοντικά στολίζουν τα πετρόχτιστα καλντερίμια της, αιωνόβια πλατάνια σκεπάζουν την πλατεία της, τρεχούμενα νερά προσφέρουν το ιδανικό πηλιορείτικο soundtrack. Και στην άκρη όλων αυτών, σαν κορνίζα για ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου, ξεκινά ένα παραμυθένιο δάσος στρωμένο με χρυσαφιά φύλλα που θα απολάμβανες να πατάς αν δεν φοβόσουν ότι ο θόρυβός τους θα ξυπνήσει τις νεράιδες.