Σαντορίνη, ένας επίγειος παράδεισος…
Είναι εντυπωσιακό πως ένα φυσικό φαινόμενο μπορεί να προκαλέσει ταυτόχρονα μία ολική καταστροφή αλλά και τη δημιουργία ενός από τα πιο όμορφα και ειδυλλιακά νησιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Φυσικά και αναφέρομαι στην απαράμιλλη ομορφιά της Σαντορίνης, του νησιού που δημιουργήθηκε από τις συνεχείς ηφαιστειακές εκρήξεις με εκείνη το 1613 π.Χ. να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την γέννηση της. Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ένα γεωλογικό μουσείο παρατηρώντας την δραστηριότητα του ηφαιστείου και την μετέπειτα ανοικοδόμηση του νησιού καθώς κατά την έκρηξη ο προϊστορικός πολιτισμός υπέστη ανεπανόρθωτη ζημιά.
Μία βόλτα στο νησί αρκεί για να πειστεί ακόμα και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης γιατί η Σαντορίνη έχει χαρακτηρισθεί ένας από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς στον πλανήτη. Ίσως είναι η μοναδικότητα ως προς τον τρόπο δημιουργίας της, ίσως είναι η ανυπέρβλητη γοητεία των κατοίκων της, ίσως είναι η μεσαιωνική ατμόσφαιρα της Οίας με το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα, ίσως να είναι η πλούσια γαστρονομική παράδοση και η αξέχαστη διαδικασία οινογνωσίας, ίσως πάλι να είναι ο συνδυασμός όλων αυτών που την καθιστούν Νο1 ταξιδιωτικό προορισμό.
Ακολουθώντας τη διαδρομή από το Ημεροβήγλι στα Φηρά, την πρωτεύουσα του νησιού, ο επισκέπτης αντικρίζει όλη τη μαγεία που εκπέμπει το νησί μέσα από τα στενά μονοπάτια και τις υπέροχες υπόσκαφες κατοικίες. Η καλντέρα βρίσκεται σε πρώτο πλάνο με την Παλαιά και Νέα Καμένη καθώς και την Θηρασιά όπου κυρίως το βράδυ ακτινοβολούν από το φως του φεγγαριού συμβάλλοντας ακόμα περισσότερο στο εντυπωσιακό τοπίο και θυμίζοντας πως η Σαντορίνη είναι βγαλμένη από παραμύθι.
Όσον αφορά στις παραλίες του νησιού δε θα μπορούσαν να μην εναρμονίζονται με το ηφαιστιογενές σκηνικό του νησιού. Η κόκκινη παραλία που βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, η μαύρη παραλία που βρίσκεται στο Καμάρι καθώς και η λευκή παραλία γεμάτη ολόλευκες αποχρώσεις που βρίσκεται δίπλα στην κόκκινη. Η Σαντορίνη είναι και ένας γαστρονομικός προορισμός με πλούσια τοπική παραδοσιακή κουζίνα που αξίζει να δοκιμάσεις.
Ένα γευστικό ταξίδι σε πρωτότυπα εδέσματα όπως είναι η περιβόητη «φάβα», το σαντορινιό ντοματάκι, οι άσπρες γλυκές μελιτζάνες και η τοπική «μπραντάδα», φιλέτο μπακαλιάρου συνοδευόμενος από σκορδαλιά με μελιτζάνα. Το ταξίδι των γεύσεων δε σταματάει εδώ αλλά συνεχίζει με μία μικρή περιήγηση στα οινοποιεία του νησιού που θα συνοδεύσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις τοπικές νοστιμιές. Το πολυσυζητημένο Vinsanto, ένα υπέροχο δώρο του νησιού για τους πιο εκλεπτυσμένους επισκέπτες, το Ασύρτικο, το Αθήρι και μία μεγάλη ποικιλία κρασιών που μπορεί να ανακαλύψει κανείς επισκέπτοντας το νησί.