Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, παγκόσμια ημέρα εναντίον της Βίας και της Κακοποίησης των Γυναικών. Θα πίστευε κανείς ότι βρισκόμενοι μία ανάσα πριν το 2018, τέτοιες μέρες θα είχαν μία πιο “μουσειακή” αξία ή θα αποτελούσαν προβλήματα χωρών του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, τα οποία σύσσωμος ο υπόλοιπος κόσμος θα είχε κινητοποιηθεί για να λύσει. Κι όμως, αντί τα θύματα τέτοιων συμπεριφορών να μειώνονται όσο ο πολιτισμός εξελίσσεται και προχωρά, η βία και η κακοποίηση μοιάζουν να βαίνουν ολοένα και αυξανόμενα.
Αν και συνήθως, η στήλη της Τηλεόρασης ασχολείται με πιο ανάλαφρα θέματα, ο ρόλος του μέσου δεν είναι μόνο η διασκέδαση. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως τηλεόραση δεν σημαίνει μόνο σειρές, αλλά και δημοσιογραφία (κανονική, αυτή που καταγράφει την πραγματικότητα της κοινωνίας και όχι την ατζέντα του καναλάρχη). Όταν, λοιπόν, η τηλεοπτική δημοσιογραφία γίνεται σωστά, προκύπτουν ανθρώπινες στιγμές που θίγουν θέματα -καμιά φορά ταμπού- τα οποία απασχολούν την κοινωνία και φανερώνουν τις πληγές και τα ψεγάδια της.
Το σημερινό άρθρο είναι αφιερωμένο σε τέτοιες στιγμές. Τηλεοπτικές στιγμές διάσημων γυναικών, που αν και ζουν τη ζωή τους μπροστά στα λαμπερά φώτα της δημοσιότητας, αποτελώντας πρότυπα για πολλές από εμάς, αποκαλύπτουν τη δική τους αλήθεια, αυτή που αντιμετώπιζαν όταν τα φώτα αυτά έσβηναν ή ακόμα και πριν καν ανάψουν, όταν η καθημερινότητά τους χαρακτηριζόταν από κακοποίηση σε διάφορες μορφές. Παρακάτω θα δούμε τηλεοπτικές εμφανίσεις διάσημων σταρ του εξωτερικού, στις οποίες δεν μοιράστηκαν χαριτωμένα ευτράπελα από τα γυρίσματα κάποιας ταινίας ή αστεία περιστατικά της προσωπικής τους ζωής, όπως συμβαίνει συνήθως στα talk shows, αλλά τις δικές τους προσωπικές ιστορίες βίας και κακοποίησης.
Οι περισσότερες, ευτυχώς, βρήκαν τη δύναμη να ξεπεράσουν την κατάσταση -στην οποία κάποιος άλλος τις υποχρέωσε να μπουν- και κάποιες δεν τα κατάφεραν ποτέ. Κουβαλούσαν για πάντα την εμπειρία και καταστράφηκαν από αυτήν. Κρατώντας ως φινάλε του προλόγου τη συμβουλή μίας εκ των κυριών που θα δούμε παρακάτω…
“Αν σε χτύπησε μία φορά, το πιθανότερο είναι ότι θα σε ξαναχτυπήσει. Γι αυτό, σε παρακαλώ, φύγε μακριά. Σε παρακαλώ.”
Oprah Winfrey – Κακοποίηση στην παιδική ηλικία
H γυναίκα σύμβολο της Αμερικανικής τηλεόρασης, πλέον γνωστή μόνο με το μικρό της όνομα, μίλησε στις 21 Φεβρουαρίου του 1991 σε συνέντευξη της Academy of Achievement στο Σικάγο για την κακοποίηση που υπέστη στην παιδική της ηλικία.
“Ζούσα με τη μητέρα μου κάτω από συνθήκες στις οποίες ζουν και πολλά παιδιά ακόμα και σήμερα. Δεν ζούσαμε σε γκέτο και αν με ρωτούσες τότε αν ήμασταν φτωχοί, θα έλεγα μάλλον όχι, γιατί όταν ζεις μια πραγματικότητα και δεν γνωρίζεις κάτι άλλο, πιστεύεις ότι έτσι είναι η ζωή. Και στα 9 μου με βίασε ένας ξάδερφος και δεν το είπα σε κανέναν μέχρι σχεδόν τα 30 μου. Και δεν βιάστηκα μόνο από τον ξάδερφό μου, αλλά κακοποιήθηκα σεξουαλικά και από έναν οικογενειακό φίλο και στη συνέχεια από έναν θείο μου. Ήταν μία συνεχιζόμενη κατάσταση. Τόσο που άρχισα να σκέφτομαι ότι αυτή είναι η ζωή.”
https://www.youtube.com/watch?v=6BZjerNwfxg
Mariah Carey – Συναισθηματική κακοποίηση
H Mariah γνώρισε τον πρώτο της σύζυγο και επικεφαλής της δισκογραφικής εταιρείας SONY, Tommy Mottola, όταν εκείνη ήταν 19 και εκείνος σχεδόν 40. Το 1993 παντρεύτηκαν, αλλά ο γάμος της δεν διήρκεσε πολύ, καθώς ο Mottola ήταν άκρως καταπιεστικός και ήθελε να ελέγχει και την παραμικρή λεπτομέρεια, από την καριέρα αλλά και τη ζωή της Mariah. Υπόνοιες για τη συμπεριφορά του είχε αφήσει σε συνέντευξή της στη Barbara Walters, το 1998, λίγο μετά το διαζύγιο. Ήταν, όμως, μία δεκαετία αργότερα, όταν σε συνέντευξή της στον Larry King, και με αφορμή το περιστατικό του ξυλοδαρμού της Rihanna από τον Chris Brown, ο King τη ρώτησε αν έχει υπάρξει ποτέ θύμα κακοποίησης και αν έχει βιώσει κάτι παρόμοιο. Η απάντηση της Mariah Carey ήταν ότι “η κακοποίηση έχει πολλά πρόσωπα. Μπορεί να είναι ψυχολογική. Είναι τρομακτικό. Νομίζω ότι βρίσκεσαι σε μία κατάσταση από την οποία δεν βλέπεις διέξοδο… Για εμένα, το να φύγω ήταν δύσκολο, γιατί υπήρχε μία σύνδεση που δεν ήταν μόνο ένας γάμος, αλλά και επαγγελματική, όπου το πρόσωπο αυτό είχε τον έλεγχο για τη ζωή μου”.
Tina Turner – Σωματική και λεκτική κακοποίηση
Με την τηλεταινία “What’s Love Got To Do With It”, η Tina Turner εξιστορεί την εμπειρία της στην ενδοοικογενειακή βία από τον πρώην σύζυγό της, Ike Turner.
https://www.youtube.com/watch?v=AnlRnFcJtxU
Whitney Houston – Συναισθηματική, λεκτική και σωματική κακοποίηση
“Εκείνος ήταν το ναρκωτικό μου”, είπε η Houston στην Oprah Winfrey το 2009 και συμπλήρωσε “δεν έκανα τίποτα χωρίς εκείνον. Δεν έκανα χρήση χωρίς εκείνον – εκείνος ήταν ο σύντροφός μου, εκείνος και εγώ ό,τι κάναμε το κάναμε μαζί. Στις χειρότερες εκφάνσεις του γάμου της με τον Bobby Brown συγκαταλέγονταν περιστατικά αλλόκοτης συμπεριφοράς εκείνου, από το να γράψει με spray τη φράση “evil eyes” σε τοίχους και χαλιά του σπιτιού τους και να κόψει το κεφάλι της Houston από όλες τις φωτογραφίες της έως περιστατικά άγριας σωματικής βίας εναντίον της. Στην ίδια συνέντευξή της, η Houston απέδωσε τη συμπεριφορά του Brown στη μεγάλη φήμη και δημοσιότητα που απέκτησε εκείνη μετά την ταινία “The Bodyguard”, κάτι που ο Brown δεν μπορούσε να διαχειριστεί και -πιθανώς- να αποδεχτεί. Μάλιστα, προκειμένου να τον καθησυχάσει και να του δώσει την αίσθηση ισχύος – που φαίνεται ότι τόσο πολύ χρειαζόταν- μείωνε τη δόξα της και ζητούσε από τους δημοσιογράφους να την αποκαλούν “κυρία Brown, όχι Houston”. Πέρα από την ψυχολογική βία και τη μύηση της στα ναρκωτικά, κάτι που τελικά έφερε και την καταστροφή της, ο Brown επιδιδόταν σε διαρκή ξεσπάσματα σωματικής βίας, με την αστυνομία της Georgia να ανταποκρίνεται σε κλήση ενδοοικογενειακής κακοποίησης το 2003 για να βρει τη Houston με μελανιασμένο μάγουλο και σκισμένο χείλος. Παρ’ όλα αυτά, η Houston δεν χώρισε τον Brown, παρά το 2007 μετά από 15 χρόνια γάμου.
https://www.youtube.com/watch?v=rZlGsMXRiyc
Halle Berry – Η κακοποίηση της ίδιας αλλά και της μητέρας της
Σε ομιλία της σε εκδήλωση για τη στήριξη θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, η Halle Berry δήλωσε ότι “είδα τη μητέρα μου να κακοποιείται για πολλά από τα χρόνια της ζωής μου και ένιωθα αβοήθητη […] Φαίνεται ότι το έχω ξεπεράσει, αλλά δεν ισχύει. Στην ηρεμία του μυαλού μου, ακόμα το παλεύω.” Και η ίδια η Berry, όμως, έχει βρεθεί στην ίδια θέση, αφού όπως δήλωσε το 1996 σε συνέντευξή της στο περιοδικό People, κάποιος πρώην σύντροφος την χτύπησε τόσο που τρύπησε τον τύμπανο του αυτιού της, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει μερικώς την ακοή της από τη μία πλευρά.
https://www.youtube.com/watch?v=a0Jmdk9Pads
Charlize Theron – Παιδική κακοποίηση
Η Charlize Theron έχει μιλήσει πολλές φορές για τα βίαια παιδικά της χρόνια, που οφείλονταν στον αλκοολικό πατέρα της. Εθισμένος στο αλκοόλ, έπινε και χτυπούσε εκείνη και τη μητέρα της, με αποτέλεσμα η δεύτερη – προκειμένου να σώσει τις ζωές τους – να καταλήγει να τον πυροβολεί και να τον σκοτώνει. “Προσποιόμουν ότι δεν συνέβη. Δεν το έλεγα σε κανέναν – δεν ήθελα να το πω σε κανέναν. Όποτε με ρωτούσε κάποιος, έλεγα ότι ο πατέρας μου σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ποιος θέλει να πει μια τέτοια ιστορία; Κανείς. […] Ανησυχούσα για τις αντιδράσεις των ανθρώπων. Δεν ξέρουν πώς να ανταποκριθούν σε κάτι τέτοιο. Και εγώ δεν ήθελα να αισθανθώ σαν θύμα. Πάλεψα με αυτό για πολλά χρόνια μέχρι να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία. […] Τελικά ανακάλυψα ότι αυτό που με είχε σοκάρει δεν ήταν ο θάνατος του πατέρα μου, αλλά η καθημερινότητά μου όσο ζούσε. Το να μεγαλώνει ένα παιδί στο σπίτι με έναν αλκοολικό και να ξυπνάει το πρωί μην ξέροντας τι μπορεί να συμβεί”.
Rihanna – Σωματική κακοποίηση μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας
Το 2009 σε ένα αρκετά δημόσιο περιστατικό, ο Chris Brown γρονθοκόπησε άγρια τη Rihanna μέσα στο αυτοκίνητό του, με εκείνη να καταθέτει μήνυση εναντίον του και φωτογραφίες από το πρησμένο και μελανιασμένο πρόσωπό της να κάνουν το γύρο του κόσμου. Αργότερα, η Rihanna μίλησε αρκετές φορές για το θέμα, κάτι που όπως είπε το ένιωσε κάπως σαν τιμωρία. “Για εμένα και για όποιον έχει υπάρξει θύμα ενδοοικογενειακής βίας, κανείς δεν θέλει να το θυμάται. Κανείς δεν θέλει καν να το παραδεχτεί. Επομένως, το να μιλάω γι αυτό, όχι μία, αλλά 200 φορές είναι σαν να τιμωρούμαι εγώ. Ήμουν το κορίτσι που αισθανόταν ότι, όσο κι αν πονούσε αυτή η σχέση, ίσως κάποιοι άνθρωποι είναι πιο δυνατοί από κάποιους άλλους. Και ίσως εγώ είμαι ένας από τους ανθρώπους που φτιάχτηκαν για να αντέχουν πράγματα σαν κι αυτό.” Μάλιστα, όπως δήλωσε στο Vanity Fair, πίστεψε ότι μπορούσε να τον αλλάξει, να τον βοηθήσει, ακόμα και μετά το περιστατικό αυτό, αλλά σύντομα κατάλαβε ότι στα μάτια του Brown εκείνη ήταν “ο εχθρός”.
La Toya Jackson – Σωματική και συναισθηματική κακοποίηση
Η αδερφή του Michael Jackson παντρεύτηκε τον μάνατζερ της, Jack Gordon για να τον εγκαταλείψει 7 χρόνια αργότερα, εξαιτίας της βίαιης συμπεριφοράς του. Ο Gordon τη χτυπούσε, την κλείδωνε στο σπίτι τους και υπαγόρευε κάθε κίνησή της, τόσο προσωπική όσο και επαγγελματική. Το 1997 βρήκε το θάρρος να τον αφήσει και από τότε συμβουλεύει τις γυναίκες που έχουν βρεθεί στην ίδια κατάσταση ότι “αν σε χτύπησε μία φορά, σου υπόσχομαι ότι θα σε χτυπήσει ξανά. Γι αυτό, σε παρακαλώ, φύγε μακριά. Σε παρακαλώ.“
Pamela Anderson – Σωματική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παιδική σεξουαλική κακοποίηση κατ’ εξακολούθηση
Ο σύζυγος της Pamela Anderson, ντράμερ Tommy Lee, πέρασε τέσσερις μήνες στη φυλακή γιατί τη χτύπησε βάναυσα στην κοιλιά ενόσω εκείνη ήταν έγκυος στο γιο τους, Dylan. Μετά την αποφυλάκισή του, η Pamela τον δέχτηκε πίσω, για να χωρίσουν οριστικά μετά από τρία χρόνια γάμου. Και πριν από αυτό, όμως, σε πρόσφατη συνέντευξή της μίλησε για τα δύσκολα παιδικά και νεανικά της χρόνια και τις τάσεις αυτοκτονίας που προέκυψαν από αυτά, αφού κακοποιήθηκε σεξουαλικά στα 6 της χρόνια από τη babysitter της, βιάστηκε στα 12 από τον 25χρονο αδερφό ενός φίλου της και υπήρξε θύμα ομαδικού βιασμού από έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και το τότε αγόρι της, στην εφηβεία της.
Meryl Streep – Σωματική κακοποίηση
Η πιο πρόσφατη εξομολόγηση ήρθε από τη Meryl Streep, η οποία σε εκδήλωση για την ελευθερία του Τύπου στη Νέα Υόρκη, αποκάλυψε ότι έχει υπάρξει θύμα αλλά και μάρτυρας κακοποίησης και ξυλοδαρμού, όχι μία αλλά δύο φορές, η οποίες στάθηκαν αρκετές για να την αλλάξουν σε “κυτταρικό” επίπεδο. “Έκανα τη νεκρή και περίμενα να σταματήσουν τα χτυπήματα” είπε για τη δική της εμπειρία και συμπλήρωσε ότι “τρελάθηκε εντελώς” κατά το σκηνικό στο οποίο ήταν σε θέση μάρτυρα μαζί με την Cher, καταλήγοντας να κυνηγάει τον θύτη.
Αν βρέθηκες – ή αν ποτέ βρεθείς – σε μία τέτοια θέση, θυμήσου τις ιστορίες που διάβασες παραπάνω και διδάξου από αυτές. Θυμήσου ότι δεν είσαι μόνη και δεν είσαι η μόνη, θυμήσου ότι ακόμα και αν αγαπάς τον θύτη σου, δεν μπορείς να τον αλλάξεις, θυμήσου ότι αν σε χτύπησε μία φορά, είναι σίγουρο ότι θα το ξανακάνει και θυμήσου ότι ο αδύναμος είναι εκείνος και όχι εσύ. Βρες τη δύναμη να φύγεις ή -αν υπάρξεις μάρτυρας ενός τέτοιου περιστατικού- πάρε τη Meryl ως πρότυπο σε μία ακόμα έκφανση της ζωής σου και προστάτεψε τη γυναίκα που βρίσκεται στην άλλη άκρη του βίαιου ξεσπάσματος.