Περιπλανώμενη Γη: Η απάντηση της Κίνας στο Χόλιγουντ

Εδώ και περίπου έναν μήνα εντελώς αθόρυβα μπήκε στην συχνότητα του Netflix ένα κρυμμένο διαμάντι, η κινέζικη ταινία Περιπλανώμενη Γη.

Η ταινία αυτή ξεφεύγει από το επιτυχημένο μοντέλο των κινεζικών ταινιών με τις μεγαλοπρεπείς μάχες, τις δολοπλοκίες στα διάφορα βασίλεια κ.λ.π. Το είδος στο οποίο ανήκει η Περιπλανώμενη Γη είναι η επιστημονική φαντασία. Ένα είδος με το οποίο έχουμε συνδέσει αμερικανικές ταινίες όπως π.χ η Αμερικάνικη Ανεξαρτησία, ο ET ο εξωγήινος κ.α. Τελικά οι Κινέζοι αποδεικνύουν ότι μπορούν με μεγάλη άνεση να σκηνοθετήσουν μια ταινία επιστημονικής φαντασίας ισάξιας αν όχι καλύτερης των αμερικανικών.

Το χρονικό της ταινίας “Περιπλανώμενη Γη” τοποθετείται πολλά χρόνια στο μέλλον, όπου εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών το μεγαλύτερο μέρος της γης έχει πολικές θερμοκρασίες. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν επιζήσει ζουν εκτεθειμένοι στο κρύο, ενώ η ελίτ έχει φτιάξει υπόγειες πόλεις για να επιζήσει. Μέσα σε μια τέτοια πόλη στο Πεκίνο ζει ένας νεαρός, γιος ενός αστροναύτη, μαζί με τον παππού του. Σαν γιος αστροναύτη που είναι, υπάρχει στο DNA του μια έμφυτη περιέργεια. Έτσι μια μέρα αποφασίζει να ανέβει πάνω και να εξερευνήσει τον παγωμένο αυτό κόσμο.

Στο μετααποκαλυπτικό σκηνικό του “Περιπλανώμενη Γη” υπάρχει κάτι που τα επισκιάζει  όλα και αυτό είναι ότι η βαρύτητα του Δία τραβάει τη Γη προς το μέρος του, γεγονός που θα έχει ολέθριες συνέπειες για την ανθρωπότητα. Λόγω των κλιματικών αλλαγών που επικρατούν στον πλανήτη μας, η παγκόσμια κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει τεράστιους προωθητήρες στον πυρήνα του για να μεταφέρει τη Γη σε άλλο ηλιακό σύστημα. Όταν η Γη έφτασε κοντά στον Δία άρχισε ένα κρίσιμο σημείο για την συνέχιση του παράτολμου διαστρικού ταξιδιού του πλανήτη μας.

Διαβάστε επίσης  Η Κίνα θα κατασκευάσει την πρώτη αποικία τεχνητής νοημοσύνης στη Γη

Ο σκηνοθέτης αποφασίζει να αναθέσει το δύσκολο έργο της σωτηρίας της ανθρωπότητας σε παραπάνω από έναν ανθρώπους εν αντιθέσει με τις αμερικανικές ταινίες τύπου Αρμαγγεδών που ο ήρωας είναι ένας. Στη λογική αυτή, θα μπορούσαμε να πούμε ότι δημιουργείται μια “Συντροφιά” που έχει ως στόχο να σώσει τον κόσμο της όπως στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

Εν κατακλείδι, η Περιπλανώμενη Γη διαθέτει όλα εκείνα τα συστατικά που χρειάζεται ένα blockbuster επιστημονικής φαντασίας, κάτι που είναι εμφανές βλέποντας την τεράστια εμπορική επιτυχία που έκανε, κυρίως στην Κίνα και δευτερευόντως στην Αμερική.

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Λατρεύω το ποδόσφαιρο και την Λίβερπουλ, είμαι φανατικός τηλεθεατής σειρών, μου αρέσει να μαθαίνω ξένες γλώσσες, να γνωρίζω νέες κουλτούρες και να γράφω για πολλά και διάφορα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τ3 Ημέρες επανάστασης των ηλεκτρονίων από τις εκδόσεις Αγγελάκη

Χιούμορ, άπειρες γνώσεις και διασκέδαση σε ένα βιβλίο; Και όμως

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η