The Spanish Princess: Η άγνωστη ιστορία της Αικατερίνης της Αραγονίας

The Spanish Princess
Πηγή: townandcountrymag.com

 

Είναι κάποια ιστορικά πρόσωπα, που, ενώ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των κοινωνικοπολιτικών πραγμάτων της εποχής τους και της ιστορίας έτσι όπως τη γνωρίζουμε, παραμένουν άγνωστα για τους περισσότερους από εμάς. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν άλλα πρόσωπα, περισσότερο γνωστά, που μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας επισκιάζοντάς τα.

Τέτοια είναι και η περίπτωση της Αικατερίνης της Αραγονίας, πρώτης συζύγου του Ερρίκου του 8ου. Παρότι υπήρξε μια ιδιαίτερα ισχυρή γυναίκα ως βασίλισσα της Αγγλίας, ο λόγος για τον οποίο έμεινε γνωστή είναι το διαζύγιό της με τον Ερρίκο τον 8ο για να παντρευτεί εκείνος την Άννα Μπολέιν. Τι άλλο ξέρουμε όμως για την Αικατερίνη της Αραγονίας; Απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση, λοιπόν, έρχεται να μας δώσει η πολυαναμενόμενη ξένη σειρά «The Spanish Princess», του καναλιού Starz, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις 5 Μαΐου 2019.

 

The Spanish Princess: Τα βιβλία

The Spanish Princess
Πηγή: meaww.com

Έμπνευση για τη μίνι σειρά «The Spanish Princess» αποτελούν δύο (2) μυθιστορήματα της συγγραφέως Philippa Gregory, τα «The Constant Princess» και «The King’s Curse». Τα βιβλία γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, κάτι που οδήγησε στην απόφαση να μεταφερθούν στη μικρή οθόνη, όπως συνέβη και με άλλα μυθιστορήματα της Gregory, όπως:

Η ταινία «Η άλλη ερωμένη του βασιλιά» (The Other Boleyn Girl) όπου η Gregory καταπιάνεται με τη Mary Boleyn, αδερφή της Anne Boleyn, η οποία υπήρξε κι εκείνη ερωμένη του Ερρίκου του 8ου (πρωταγωνιστούν οι Natalie Portman, Scarlett Johansson και Eric Bana).

Οι τηλεοπτικές σειρές «The White Queen» και «The White Princess», που βασίζονται στην τετραλογία «The Cousin’s War» της Gregory, με κεντρικό θέμα τον Πόλεμο των Ρόδων. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως οι δύο αυτές σειρές παρουσιάζουν στην ουσία όσα προηγήθηκαν της έλευσης της Αικατερίνης της Αραγονίας στην Αγγλία.

Διαβάστε επίσης  Οι Μάγισσες: Οι πρωταγωνιστές έως σήμερα-Β'

Τhe Spanish Princess: Ποια ήταν η Αικατερίνη της Αραγονίας;

The Spanish Princess
Πηγή: dramaquarterly.com

Ποια ήταν λοιπόν η Αικατερίνη της Αραγονίας πέρα από πρώτη σύζυγος του Ερρίκου του 8ου από το 1509 έως το 1533 μ.Χ.; Η καταγωγή της ήταν εξέχουσα, μιας και ήταν κόρη του Βασιλιά Φερδινάνδου Β’ της Αραγονίας και της Βασίλισσας Ισαβέλλας Α’ της Καστίλλης, οι οποίοι και θεμελίωσαν την ενοποίηση της Ισπανίας σε ένα βασίλειο. Έλαβε ζηλευτή μόρφωση και η προίκα της θεωρούνταν αστρονομική για την εποχή. Όλα αυτά λοιπόν (καταγωγή, χρήματα και μόρφωση) την καθιστούσαν περιζήτητη νύφη στις αυλές των ξένων βασιλείων, μέχρι που αποφασίστηκε να νυμφευθεί το διάδοχο του αγγλικού θρόνου, τον πρίγκιπα Αρθούρο της Ουαλίας. Μετά από σχετική συνεννόηση, ο γάμος έγινε το 1501 μ.Χ. και διήρκεσε μόλις ένα χρόνο, αφού το 1502 ο Αρθούρος πέθανε από αρρώστια, αφήνοντας χήρα την Αικατερίνη.

Ο θάνατος του Αρθούρου είχε ως αποτέλεσμα να μείνει μετέωρη η μοίρα της Αικατερίνης για 7 ολόκληρα χρόνια, κατά τα οποία και έζησε στο Λονδίνο περιμένοντας τις εξελίξεις. Ισχυριζόμενη πως ο γάμος της με τον Αρθούρο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, παντρεύτηκε τελικά τον μικρότερο αδερφό του, τον Ερρίκο, ο οποίος και στέφθηκε βασιλιάς της Αγγλίας τον ίδιο εκείνο χρόνο (1509).

Μετά από πολλές προσπάθειες για άρρενα διάδοχο, ο πολυπόθητος (επιζών) υιός δεν ερχόταν για το ζευγάρι, κάτι που δημιουργούσε εντάσεις και ανησυχία στον Ερρίκο. Η ανησυχία του αυτή σε συνδυασμό με το ερωτικό του ενδιαφέρον για τη νεαρή Άννα Μπολέιν τον οδήγησε λοιπόν στο να ζητήσει διαζύγιο και να διαχωρίσει την Αγγλία από την Εκκλησία της Ρώμης για να το επιτύχει.

Διαβάστε επίσης  Γιατί μισήσαμε τον Δράκουλα του Netflix και όλα τα στραβά στη σύγχρονη τηλεόραση

 

The Spanish Princess: Μια υπερπαραγωγή του Starz channel

The Spanish Princess
Πηγή: weta.org

Το κανάλι Starz έχει επιμεληθεί παραγωγές όπως αυτή της σειράς «Σπάρτακος», αποδεικνύοντας πως διαθέτει πείρα στις σειρές εποχής. Όπως αποκαλύπτει σε ένα βαθμό και το trailer που ακολουθεί, η σειρά διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μας κάνουν να «κολλήσουμε» στις οθόνες μας. Από τα κουστούμια μέχρι τα σκηνικά και τους διαλόγους, πρόκειται για μια ιδιαίτερα προσεγμένη παραγωγή που θα φωτίσει μια λίγο-πολύ άγνωστη πτυχή της ιστορίας της δυναστείας των Τυδώρ της Αγγλίας.

Αποτελείται από 8 επεισόδια και στον πρωταγωνιστικό ρόλο βλέπουμε τη Charlotte Hope, γνωστή από το ρόλο της ως Miranda στο Game of Thrones (το κακό κορίτσι του Ramsey Bolton), με το καστ να συμπληρώνεται από λιγότερο γνωστούς στο ευρύ κοινό ηθοποιούς.

The Spanish Princess: Trailer

Για όσους αγάπησαν το «The Tudors», απόλαυσαν τις σειρές «The White Queen» και «The White Princess» ή πολύ απλά για όσους αγαπάνε τις σειρές εποχής, το «The Spanish Princess» είναι εδώ!

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τ3 Ημέρες επανάστασης των ηλεκτρονίων από τις εκδόσεις Αγγελάκη

Χιούμορ, άπειρες γνώσεις και διασκέδαση σε ένα βιβλίο; Και όμως

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η