Εφευρέσεις για έναν καλύτερο πλανήτη

Θυμάστε ένα πρόσφατο βίντεο με μια πολική αρκούδα να αργοπεθαίνει από την ασιτία στους πάγους; Τα τόσα βίντεο, ντοκιμαντέρ και εικόνες με τους πάγους που λιώνουν; Τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων δεκαετιών; Τα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση και τα ζώα που ήδη έχουν εκλείψει από τον πλανήτη; Και ας μην πάμε τόσο μακριά… ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου καθημερινά ακόμη και στις πόλεις ή τα χωριά μας. Ας τον ακούσουμε… τόσα σκουπίδια, τόση ρύπανση, τόση ανεξέλεγκτη δόμηση στις πόλεις, αποψιλώσεις δασών, υπεραλίευση, λαθροθηρία… και η λίστα τελειωμό δεν έχει. Θα με κατηγορήσετε για απαισιόδοξη. Μπα… σας πληροφορώ δεν είμαι. Πάντα μέσα μου κρύβω μια κρυφή ελπίδα ότι κάτι μπορεί να γίνει μέχρι και την τελευταία στιγμή…

εφευρέσεις

 

Είδα πρόσφατα ένα βίντεο από το Tech Insider , το οποίο παρακολούθησα με προσοχή και θαυμασμό μέχρι τέλους. Ο τίτλος του; «Αυτές οι δέκα εφευρέσεις σώζουν τη γη». Γέλασα με τον τίτλο. Πώς γίνεται αυτό σκέφτηκα… έτσι όπως τα καταφέραμε με τον πλανήτη μας, δύσκολο να διορθώσουμε την κατάσταση. Πάτησα όμως πάνω του και το είδα. Τι να σήμαινε αυτό; Μια τρελή απελπισμένη ελπίδα ότι ναι δεν έχουν χαθεί όλα και ότι υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν με τη δουλειά τους να «γιατρέψουν» τον πλανήτη; Ακριβώς αυτό…

Η πρώτη εφεύρεση που παρουσιαζόταν στο βίντεο ήταν ένας όχι ιδιαιτέρως μεγάλος, κυκλικός «σκουπιδοτενεκές», ο οποίος είχε την ικανότητα να δέχεται το θαλασσινό νερό και να συγκρατεί όλα τα σκουπίδια που αυτό περιέχει. Ο «θαλάσσιος σκουπιδοτενεκές» όπως χαρακτηρίζεται στο βίντεο. Με μια αντλία του, προκαλεί μια πιο έντονη ροή του νερού προς αυτόν και έτσι μπορεί να φιλτράρει το νερό. Φαίνεται να είναι πολύ εύχρηστος και εύκολος τόσο στη μεταφορά όσο και στη μετακίνηση.

Διαβάστε επίσης  Οι επιστήμονες αναπτύσσουν τεχνολογία «freeze ray»
Advertising

Advertisements
Ad 14

Η δεύτερη εφεύρεση έχει να κάνει με γυάλινα μπουκάλια και άμμο. Το γυαλί προέρχεται από άμμο, έτσι σε αυτήν την εφεύρεση έχει επιτευχθεί γυάλινα μπουκάλια μπύρας να μετατρέπονται στην πρώτη ύλη τους, η οποία με τη σειρά της μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου. Καθόλου άσχημα!

Η τρίτη εφεύρεση αφορά συσκευασίες οι οποίες πολύ συχνά καταλήγουν στη θάλασσα και όντας πλαστικές, σταδιακά σκοτώνουν τη θαλάσσια ζωή, δηλητηριάζοντάς την. Οι χελώνες για παράδειγμα τρώνε αυτές τις πλαστικές συσκευασίες. Όταν η συγκέντρωση του πλαστικού στο στομάχι τους είναι μεγάλη, τότε δηλητηριάζονται και πολύ συχνά πεθαίνουν. Με αυτήν την εφεύρεση που παρουσιάζεται στο βίντεο, αυτές οι συσκευασίες είναι βρώσιμες. Η εταιρία που τις δημιούργησε, η SaltWater Brewery, προφανώς ακολούθησε ένα ρεαλιστικό σκεπτικό. Αφού είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσουν πλαστικές συσκευασίες να καταλήγουν στη θάλασσα, τουλάχιστον να είναι βρώσιμες, ελαχιστοποιώντας τη ζημιά για τη θαλάσσια ζωή.

Advertising

 

Και φτάνουμε στην τέταρτη εφεύρεση που ομολογώ πως μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση: μελάνι προερχόμενο από τον μολυσμένο αέρα! Απίστευτο; Κι όμως αληθινό! Ο άνθρακας από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων πιο συγκεκριμένα συγκεντρώνεται και ναι, με την κατάλληλη επεξεργασία γίνεται -υψηλής ποιότητας μάλιστα- μαύρο μελάνι! Ναι… τα αποθέματα εδώ είναι ανεξάντλητα θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος. Κι εγώ μαζί του….

Διαβάστε επίσης  WiFi: Υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία;

Συνεχίζουμε με την πέμπτη κατά σειρά εφεύρεση που αφορά πόσιμο νερό, το οποίο όμως βρίσκεται εντός κυκλικών σφαιρών οι οποίες είναι βιο-αποικοδομήσιμες. Στόχος της εφεύρεσης αυτής είναι η μείωση των συσκευασιών που πετιούνται, όντας σκουπίδια μετά τη χρήση του εκάστοτε προϊόντος. Η έβδομη εφεύρεση αφορά κι αυτή βιο-αποικοδομήσιμα υλικά, τα οποία όμως αυτήν τη φορά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή σακουλών. Σακούλες οι οποίες διαλύονται στο νερό; Ναι ναι! Τις χρειαζόμαστε!

Όγδοη εφεύρεση μια μηχανή που διαλύει λάστιχα αυτοκινήτων σε πολύ μικρά κομμάτια, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται ως τεχνητό γρασίδι. Ναι…γρασίδι. Τεχνητό.

Advertising

Η ένατη εφεύρεση αφορά τόσο τις ιχθυοκαλλιέργειες, όσο και τις υδατοκαλλιέργειες. Γιατί; Επειδή σε μια μεγάλη δεξαμενή ζουν ψάρια. Οι ακαθαρσίες των ψαριών αυτών χρησιμοποιούνται ως λίπασμα για τις υδατοκαλλιέργειες. Στη συνέχεια, αφού τα φυτά απορροφήσουν όλα τα θρεπτικά συστατικά του νερού, αυτό πάλι επιστρέφει στη δεξαμενή με τα ψάρια. Έτσι τίποτα δεν πάει χαμένο…

Η τελευταία εφεύρεση μετατρέπει τα υπολείμματα των τροφών από τα νοικοκυριά σε υγραέριο, το οποίο διοχετεύεται με τη σειρά του στην κουζίνα του εκάστοτε σπιτιού. Τα υπολείμματα του φαγητού δηλαδή μετατρέπονται σε ενέργεια για το σπίτι. Εξαιρετικός τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων και ενέργειας θα πρόσθετα! Εναλλακτικά, τα υπολείμματα των τροφών μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα για τα φυτά, επιστρέφοντας με αυτόν τον τρόπο ξανά στο έδαφος.

Συμπερασματικά, όλες αυτές οι εφευρέσεις είναι πολλά υποσχόμενες και πιθανότατα θα συμβάλουν σημαντικά στην βελτίωση της υπάρχουσας κακής κατάστασης του πλανήτη μας. Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνούμε κάτι. Καλή είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος, καλύτερη όμως ακόμη είναι η πρόληψή του. Γι’ αυτό, αρχίζοντας ο καθένας από τον εαυτό του, ας αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και με απλές μικρές κινήσεις και πρωτοβουλίες στην αρχή, που σιγά σιγά όλο θα γίνονται μεγαλύτερες, όχι μόνο θα αλλάξουμε προς το καλύτερο ως άνθρωποι και πολίτες αυτού του κόσμου, αλλά θα αποτελέσουμε και πηγή έμπνευσης για πολλούς άλλους ανθρώπους, οι οποίοι θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για κάποιους άλλους… μέχρις ότου ο σεβασμός για τον πλανήτη να αποτελεί κομμάτι του εαυτού μας. Γιατί άλλωστε αυτός ο πλανήτης είναι κομμάτι μας… κι εμείς κομμάτι του. Ας τον σεβαστούμε λοιπόν.

Διαβάστε επίσης  Μικροπλαστικά: Περιβαλλοντικός κίνδυνος ή αναγκαίο κακό;

Δείτε το βίντεο εδώ: https://www.facebook.com/techinsider/videos/938243329707357/

Advertising

Περισσότερα για το Air Inkhttp://www.graviky.com/kaalink.html

Περισσότερα για το Tech Insiderhttps://www.facebook.com/techinsider/?hc_ref=ARQULfRkGTyasMoC3blPRNwen0xqt7mlZ3Kani5soZa2vaTdg5ZtO6f4DfAp1AmXcvk&fref=nf

Ονομάζομαι Αποστόλου Βασιλική. Είμαι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Αγαπώ τα ταξίδια, τη μουσική, τη φωτογραφία, τη φύση και τον εθελοντισμό. Προσπαθώ να είμαι θετικός άνθρωπος και να "αρπάζω" κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται για να βελτιώνομαι και να μαθαίνω καλύτερα τον εαυτό μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Karibu… δηλαδή “Καλωσήρθατε!”

“Karibu”, δηλαδή “Καλωσήρθατε” στα Σουαχίλι, την γλώσσα της Κένυας, μάς

Mητρικό εντερικό μικροβίωμα και υγεία απογόνων

Το μητρικό εντερικό μικροβίωμα αναδεικνύεται ως παράγοντας που μπορεί να