Η Google σε παρακολουθεί ακόμα και με το Smartphone κλειστό

Δεν είναι πια άγνωστο πως τα κέρδη της Google προέρχονται κυρίως από την πώληση των προσωπικών πληροφοριών των χρηστών, που χρησιμοποιούν τις εφαρμογές της, είτε μέσω φορητών είτε μέσω σταθερών συσκευών.  Στέφοντας την προσοχή μας  στις φορητές συσκευές και πιο συγκεκριμένα στα smartphones, το ενδιαφέρον γίνεται πιο έντονο, καθώς  οι πληροφορίες που συλλέγονται έχουν μία παραπάνω αξία που συνοψίζεται στη λέξη «τοποθεσία». Η τοποθεσία του χρήστη της φορητής συσκευής  εντοπίζεται μέσα από τη χρήση δορυφόρου και μεταπωλείται στους διαφημιστές που επιλέγουν την πλέον πιο αποδοτική τοπική διαφήμιση.

Για καιρό γνωρίζαμε πως η Google παρακολουθεί κάθε μας βήμα μέσα από την οθόνη του κινητού μας, και συγκεκριμένα από τις εφαρμογές της. Έτσι αποδεχτήκαμε την συνθήκη πως ενώ εμείς  περιηγούμαστε με το smartphone  στο Google Chome στο gmail κτλ., η Google είχε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόταν για εμάς άμεσα διαθέσιμες και βέβαια με τη δική μας συγκατάθεση – καθώς το άγχος για τα προσωπικά μας δεδομένα προκύπτει κατόπιν εορτής, πολύ αργότερα από το βιαστικό τικ στην αποδοχή των όρων χρήσης.

Στη πραγματικότητα πρόκειται για μία εμπορική συναλλαγή! Η Google σου δίνει πληροφορίες, σου παρέχει διασκέδαση, υπηρεσίες αλληλογραφίας, μουσική, εφαρμογές και όλα αυτά  δωρεάν.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ωστόσο, στην ψηφιακή εποχή και όχι μόνο, συνηθίζουμε να λέμε πως όταν μία υπηρεσία σού παρέχεται δωρεάν το προϊόν είσαι εσύ. Και έτσι είναι… το προϊόν που παρέχουμε εμείς στη Google είναι όλα μας τα προσωπικά δεδομένα, που έπειτα θα μεταπωλήσει ή θα εκμεταλλευτεί προς ίδιον όφελος. Η συμφωνία ως εδώ βαίνει καλώς, καθώς συναινούμε στη χρήση αυτή των δεδομένων μας σε αντάλλαγμα των υπηρεσιών που λαμβάνουμε. Τι γίνεται όμως όταν δεν θέλουμε πια να συμμετέχουμε σε αυτήν τη συμφωνία;  Θεωρητικά μη χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές της Google ή ακόμα περισσότερο αφήνοντας το κινητό σπίτι, κλειδωμένο σε ένα συρτάρι η συμφωνία παύει να ισχύει.

Διαβάστε επίσης  Δημιουργικότητα στην εποχή της generative AI: Μια νέα εποχή δημιουργικών συνεργασιών

Είναι όμως πράγματι έτσι;

Τι γίνεται όταν κλείσω τη συσκευή μου;

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη τα περισσότερα προσωπικά στοιχεία καθώς και πληροφορίες τοποθεσίας συλλέγονται όταν ο χρήστης δεν είναι ενήμερος, ακόμα και όταν η συσκευή του είναι κλειστή.

Ακόμα και αν οι χρήστες δεν χρησιμοποιούν τις εφαρμογές της Google, η εταιρεία καταφέρνει να συλλέγει σημαντικό μέρος των προσωπικών δεδομένων από εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο. Πολύ περισσότερο, ακόμα και όταν ο χρήστης κλείσει το Wi-Fi ή τα δεδομένα, η Google λαμβάνει ακριβές στίγμα της τοποθεσίας του μέσω δορυφόρου.

Advertising

Ακούγεται τρομακτικό και μάλλον είναι.

Στην μελέτη 55 σελίδων του πανεπιστημίου Vanderbilt University, ο καθηγητής Douglas Schmidt εξηγεί πως μεγάλο μέρος της συλλογής δεδομένων από τη Google συμβαίνει μέσω εφαρμογών που τρέχουν στο παρασκήνιο ενός λογισμικού Android ή iOS χωρίς ο χρήστης να έχει επίγνωση της διαμοίρασης των δεδομένων του τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ακόμα και σε περίπτωση που ένα κινητό Android μείνει εντελώς αδρανές και ακίνητο για 24 ώρες, η συσκευή εξακολουθεί να στέλνει πάνω από 900 δείγματα δεδομένων στη Google, τα περισσότερα των οποίων αφορούν πληροφορίες τοποθεσίας.

Ενδιαφέρον προκαλεί πως στην ίδια έρευνα βρέθηκε πως οι συσκευές i-Phone στέλνουν περίπου 50 φορές λιγότερα δεδομένα στη Google από ότι οι Android. Το Google play store είναι το βασικό υπεύθυνο για αυτή τη διαφορά.

Advertising

Ίσως η Google να ξέρει περισσότερα για εμάς από όσα νομίζουμε…

Μπορεί εφαρμογές όπως το Facebook να έχουν πολλές πληροφορίες για εμάς,  όπως όλες μας τις σχέσεις τα 5 τελευταία χρόνια, όπως τι θα φάμε για πρωινό κάθε Κυριακή, πόσο ταξιδεύουμε ή κάτι ακόμα χειρότερα  τα αρχειοθετημένα χαρακτηριστικά του προσώπου μας, ωστόσο αν υπάρχει  κάτι πραγματικά σοβαρό που μας απασχολεί, όπως κάποιο ιατρικό σύμπτωμα ή μία δυσκολία διαχείρισης μίας οικογενειακής σχέσης, θα ρωτήσουμε τη Google που τα ξέρει όλα και πλέον ξέρει επίσης πως έχουμε εξανθήματα και πως η σχέση μας περνάει κρίση λόγω παρεμβατικών συγγενών.

Διαβάστε επίσης  Ο Firefox πλέον προειδοποιεί για μη ασφαλείς συνδέσεις

Ό,τι λοιπόν έχουμε σκεφτεί και δεν έχουμε καν τολμήσει να συζητήσουμε ή να ρωτήσουμε κανέναν, η Google το ξέρει ήδη. Κάπως έτσι εμφανίζονται οι διαφημίσεις για κρέμες εξανθημάτων ή για συμβούλους γάμων στις περιηγήσεις μας, όταν οι πιο απόκρυφες ερωτήσεις μας πωλούνται για remarketing καμπάνιες στις επιχειρήσεις.

Όσο τρομακτικό και να είναι, δεν παύει να είναι η πραγματικότητα.

Advertising

Μπορώ να προστατευτώ;

Στην ερώτηση αν μπορούμε να προστατευτούμε πλήρως θα σου απαντήσω ειλικρινά και αντικειμενικά όχι.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες δράσεις που μπορούμε να κάνουμε για να ελέγξουμε τις πληροφορίες που μοιραζόμαστε.

  1. Διαβάζουμε τους όρους χρήσης της Google.
  2. Προσαρμόζουμε τις ρυθμίσεις στο Google λογαριασμό μας.
  3. Προσαρμόζουμε τις ρυθμίσεις ασφαλείας στη smartphone συσκευή μας.
  4. Χρησιμοποιούμε VPN σύνδεση για την περιήγησή μας.
  5. Απενεργοποιούμε τη διαμοίραση της τοποθεσίας από τον browser που χρησιμοποιούμε.

Με αυτούς τους τρόπους δεν σταματάμε τη Google από το να συλλέγει τις πληροφορίες μας, τουλάχιστον όμως αποφασίζουμε ποιες πληροφορίες θέλουμε να μοιραστούμε και ποιες όχι. Αυτό είναι και το δυνατό χαρτί που μας έχει απομείνει,  και αξίζει να το χρησιμοποιήσουμε με τον σωστό τρόπο.

Με αγάπη για το ψηφιακό marketing δηλώνω συνειδητά digital marketing artist. Αγαπώ τα ζώα, τις μεγάλες βόλτες στη φύση και τη μουσική. Δεν θα σταματήσω ποτέ να θέλω να μαθαίνω καινούργια πράγματα, να δημιουργώ από το τίποτα και να ταξιδεύω όσο περισσότερο μπορώ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

9ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου!

Το 9ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας – FeCHA επιστρέφει από

Αντιψυχωσική Θεραπεία Οξείας Φάσης

Αντιψυχωσική Θεραπεία Οξείας Φάσης σε Άτομα με και Χωρίς Πρόσφατη