Ως ευρέως γνωστό οι Ιάπωνες δεν είναι και οι καλύτεροι στην αγγλική διάλεκτο. Εδώ και αρκετά χρόνια γίνονται προσπάθειες για την βελτίωση των αγγλικών. Έτσι την κατάσταση πήρε στα χέρια του ο Υπουργός Παιδείας της χώρας Monbu-kagaku-shō καθώς αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη για να επιταχύνει την διαδικασία. Σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NHK της Ιαπωνίας, τα εν λόγω ρομπότ που μιλούν αποκλειστικά Αγγλικά θα τοποθετηθούν σε περίπου 500 σχολεία της Ιαπωνίας τον ερχόμενο Απρίλιο.
Βέβαια, η εγκατάσταση των αγγλόφωνων ρομπότ θα προσφέρει στην χώρα μία φθηνότερη αλλά ακόμη και μία ευκολότερη επιλογή καθώς δεν θα υπάρχουν τόσες πολλές προσλήψεις σε Άγγλους γηγενείς ομιλητές. Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα έχει αρνητική επίδραση στο εν λόγω επάγγελμα.
Οι «ρομποκαθηγητές» θα βοηθούν τους μαθητές στις λεκτικές αλλά ακόμα και στις γραπτές τους αδυναμίες. Επίσης, μεγάλο έργο καταλαμβάνει το Υπουργείο, ώστε να σχεδιάσει μια εφαρμογή για smartphones, όπου τα παιδιά θα συνομιλούν με αγγλόφωνες καθηγητές. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές θα έχουν ακόμα πιο άμεση πρόσβαση στην εκμάθηση ακόμα και εκτός σχολείου.
Η Ιαπωνία εγκατέστησε τον πρώτο δάσκαλο ρομπότ στον κόσμο το 2009, ο οποίος ονομάστηκε Saya. Επίσης, στην Σιγκαπούρη και στο Λονδίνο υπάρχουν ιαπωνικά ρομπότ (Nao και Pepper) της SoftBank, που προσφέρουν μαθησιακή υποστήριξη. Τέλος, εξίσου σημαντική είναι η αναφορά στην No Izolation στην Νορβηγία, η οποία ανέπτυξε το μοντέλο AV1 στα σκανδιναβικά σχολεία για να βοηθήσει τα παιδιά με μακροχρόνιες ασθένειες να μείνουν σε επαφή με τους φίλους και την τάξη τους.
Τέτοιου είδους ρομπότ έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν, τα οποία με την βοήθεια της τεχνολογίας βελτιώνουν τις ικανότητες των μαθητών στην εκμάθηση διαφόρων μαθημάτων. Εκτός από αυτό, οι μαθητές έρχονται σε έντονη επαφή με την τεχνολογική ανάπτυξη, βασικό κομμάτι γνώσης της εποχής μας.
Με την τεχνολογία να εξελίσσεται διαρκώς, αναμένεται να γνωρίσουμε στο άμεσο μέλλον ένα ακόμα μεγαλύτερο πλήθος τεχνολογικών εφαρμογών στα σχολεία.