Λίγες εβδομάδες πριν, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) δημοσίευσε ένα σετ φωτογραφιών που απεικονίζεται ο Γαλαξίας μας, τις οποίες συνέλεξε η διαστημική αποστολή Γαία.
Η αποστολή συγκέντρωσε υψηλής ανάλυσης στοιχεία και φωτογραφίες από σχεδόν 1.7 δισεκατομμύρια αστέρια, αλλά και λεπτομέρειες μέχρι τώρα άγνωστες για τον ίδιο τον Γαλαξία. Έτσι λοιπόν, ακριβή στοιχεία για τη θέση, τη φωτεινότητα αλλά και το χρώμα των αστέρων αποκαλύφθηκαν στους επιστήμονες της Υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τον Günther Hasinger, Διευθυντή του Επιστημονικού Τμήματος της Υπηρεσίας, «Οι παρατηρήσεις της Γαίας επαναπροσδιορίζουν τις βάσεις της αστρονομίας», αφού η μελέτη τους αποκαλύπτει στοιχεία για το πώς είναι φτιαγμένος ο Γαλαξίας, τι πληθυσμό αστεριών έχει και κάπως αυτά κινούνται.
Για πρώτη φορά, και χάρη στα υψηλής τεχνολογίας όργανα του Γαία, οι καταγραφές που έφτασαν στα χέρια των επιστημόνων είναι τόσο «καθαρές» που είναι ευδιάκριτος ο διαχωρισμός της παράλλαξης των αστεριών, πως δηλαδή επηρεάζονται τα αστέρια εξαιτίας της τροχιάς της Γης γύρω από τον Ήλιο.
Οι επιστήμονες πλέον είναι σε θέση να «χαρτογραφήσουν» τον Γαλαξία καλύτερα αλλά και να θέσουν νέες βάσεις για έρευνα στο μέλλον.
Αποστολή Γαία
Η Γαία εκτοξεύτηκε στον Γαλαξία το Δεκέμβριο του 2013 ξεκινώντας για ένα ταξίδι με σκοπό να συλλέξει πληροφορίες για αυτόν αλλά και τους γείτονες του και να δημιουργήσει τον πιο ακριβή τρισδιάστατο χάρτη του Γαλαξία. Η αποστολή της Γαίας ήταν αρχικά προγραμματισμένη να διαρκέσει πέντε χρόνια, αλλά η Υπηρεσία έδωσε παράταση στη διάρκεια της αποστολής ως το 2020.
Η Γαία ξεκίνησε τη λειτουργία της μέσα στο 2014 και μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία για τον Γαλαξία έτσι ώστε οι επιστήμονες της Διαστημικής Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας να μπορέσουν να δημοσιεύσουν το Σεπτέμβριο του 2016 τα πρώτα αποτελέσματα που συμπεριλάμβαναν πληροφορίες για πάνω από δύο εκατομμύρια αστέρια.
Η δεύτερη σειρά δεδομένων από τη Γαία ξεπέρασε τις προσδοκίες των επιστημόνων και εξέπληξε θετικά με τα στοιχεία της, η δημοσίευση των οποίων έγινε τον Απρίλιο του 2018. Τέλος, η επόμενη σειρά δεδομένων από τη Γαία αναμένεται να είναι στα χέρια των επιστημόνων στο τέλος του 2020.
Η πρώτη και η δεύτερη σειρά δεδομένων της Gaia
Πηγή: https://www.esa.int/