Κρατική επιχορήγηση ύψους 3,4 εκατομμυρίων δολαρίων έλαβε επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σικάγο που ερευνά προσθετικά μέλη που θα ελέγχονται απευθείας από το μυαλό των χρηστών.
Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ ήταν 7 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσό κατανεμήθηκε ανάμεσα σε τρία ιδρύματα, το Πανεπιστήμιου του Σικάγο, το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh και το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh Medical Center. Στόχος να συνεχιστεί η έρευνα στα προσθετικά μέλη.
Η έρευνα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η επιστημονική ομάδα από το Σικάγο εμφυτεύει ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο του χρήστη. Τα ηλεκτρόδια αυτά εντοπίζουν και συνδέουν τις κινήσεις του χρήστη με το προσθετικό μέλος. Επιπλέον, το προσθετικό μέλος διαθέτει κι αυτό αισθητήρες που εντοπίζουν τις κινήσεις του ακρωτηριασμένου άκρου και τις ακολουθεί. Η έρευνα υποδεικνύει, ακόμα, ότι οι δυο πλευρές του εγκεφάλου που ελέγχουν τα άκρα μπορούν να δημιουργήσουν νέες συνδέσεις νευρώνων.
Η δυνατότητα ανάπτυξης των νέων αυτών συνδέσεων που απαιτούνται δίνουν στον χρήστη μεγαλύτερο εύρος κινήσεων. Η καινοτομία της έρευνας, ωστόσο, δεν σταματά εκεί. Οι αισθητήρες του προσθετικού μέλους στέλνουν ηλεκτρικά σήματα πίσω στον εγκέφαλο του χρήστη. Η ανάδραση αυτή μεταξύ εγκεφάλου και προσθετικών μελών, ειδικά με μακροχρόνια έκθεση του ενός στο άλλο, προσφέρει συνεχή βελτίωση της κίνησης.
Σύμφωνα με δηλώσεις των επιστημόνων που απαρτίζουν την ερευνητική ομάδα, «ο στόχος είναι να δημιουργήσουν ένα προσθετικό μέλος που να έχει την ίδια επιδεξιότητα και λειτουργικότητα με το ανθρώπινο φυσικό μέλος».
Το μέλλον
Η έρευνα, που μέχρι τώρα είχε εφαρμοστεί μόνο σε μαϊμούδες, δίνει μια επιπλέον δυνατότητα στους χρήστες – να επανεκπαιδεύσουν τους νευρώνες των εγκεφάλων τους. Οι νευρώνες σε μακροχρόνια ακρωτηριασμένα άτομα – και ζώα – έχουν δημιουργήσει συνδέσεις και απορρίψει άλλες μετά τον ακρωτηριασμό. Μερικές από αυτές τις «ξεχασμένες» συνδέσεις είναι που ενεργοποιούνται, εκ νέου, για να υπάρξει η ανάδραση προσθετικού μέλους και εγκεφάλου.
Η χρήση της μεθόδου αυτής, ωστόσο, θα είναι διαθέσιμη και πλέον σε άτομα που έχουν ακρωτηριασμένα μέλη, μέσω της επιχορήγησης. Τα χρήματα που θα δοθούν στην ερευνητική ομάδα θα βοηθήσουν να αναπτυχθεί περαιτέρω η μέθοδος που φαίνεται ότι θα διευκολύνει κατά πολύ τη ζωή πολλών ανθρώπων.