Νότης Περγιάλης: Ένας πολύπλευρος καλλιτέχνης

Ο Νότης Περγιάλης γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου του 1920 στα Ανώγεια Σπάρτης. Πρόκειται για έναν σπουδαίο συγγραφέα, στιχουργό, σκηνοθέτη και ηθοποιό. Τα τελευταία του χρόνια ζούσε στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, όπου ανέβαζε θεατρικές παραστάσεις με ερασιτεχνική ομάδα.

Τελείωσε τις σπουδές του στο θεατρικό Σπουδαστήρι του Βασίλη Ρώτα. Από το 1949 εργάζεται ως ηθοποιός και συγγραφέας στο θέατρο, τον κινηματογράφο και το ραδιόφωνο. Αναδείχθηκε όμως περισσότερο ως ηθοποιός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ερμηνεύοντας χαρακτηριστικούς ρόλους. Πρωτοεμφανίστηκε στον θίασο Λεμού (1950), στο Θέατρο “Διονύσια” στην Καλλιθέα.

Έγραψε πολλά θεατρικά έργα, όπως το “Ο πόνος γεννάει θεούς”, που τιμήθηκε με το βραβείο του Καλοκαιρίνειου διαγωνισμού, “Ηλιογέννητη” και “Το κορίτσι με το κορδελάκι”, το “Τραγούδι στο Μεσολόγγι” (που σκηνοθετήθηκε από τον Πέλο Κατσέλη στα πλαίσια των γιορτών Μεσολογγίου το 1957), “Ο Άιχμαν και ο παπαγάλος” (1971), «Χρυσό χάπι» και «Αντιγόνη της Κατοχής» (Λαϊκό θέατρο Μάνου Κατράκη 1954, 1958 και 1960 αντίστοιχα), «Μάσκες για Αγγέλους» (Θίασος Έλσας Βεργή (1959), «Τρελλό φεγγάρι» (Άρμα Θεάτρου 1965), «Αυτό το δέντρο δεν το λέγανε υπομονή» (Θίασος Χατζίσκου Νικηφοράκη 1974-5) κ.ά.

Ο Νότης Περγιάλης με την Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο στην “Ερωτική Συμφωνία”

Είναι στιχουργός του πολύ διάσημου τραγουδιού Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι, τη μουσική του οποίου έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις. Επίσης, στιχουργός των τραγουδιών Ο λεβέντης, Τι να την κάνω τη χαρά, Το μπλόκο της Καισαριανής, που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης, του τραγουδιού Γκρεμισμένα σπίτια με μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου, Νυφιάτικο τραγούδι κ.ά.

Έγραψε το σενάριο και συμμετείχε ως αφηγητής στην τηλεοπτική σειρά Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975) (τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου έργου του Νίκου Καζαντζάκη) σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη. Συγγραφέας του βιβλίου «Όταν σηκώθηκαν τα δένδρα» (νουβέλα 1971), «Ο Ατάρ δεν πεθαίνει ποτέ» (1971) και το «Το κόκκινο πουλί».

Advertising

Advertisements
Ad 14

Επίσης, έγραψε τα θεατρικά έργα  “Η γειτονιά του Τσέχωφ” (1976), “Μαγική πόλη” (1963), “Άνοιξε την πόρτα” (1986) και το ραδιοφωνικό έργο “Το άλογο του Θανάση”. Έγραψε τα σενάρια-διασκευές και στα έργα-ραδιοφωνικά σκετς “Λάμπρος και Μαρία” (1954) (Μανώλης Σκουλούδης) και “Ο Αστραπόγιαννος” (1954) (Αριστοτέλης Βαλαωρίτης), τη μουσική επένδυση των οποίων έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης. Ακόμη, έπαιξε και στο ραδιοφωνικό έργο του Παύλου Νιρβάνα “Μαρία η Πενταγιώτισσα” (διασκευή Μαίρης Βεάκη, σκηνοθεσία Μήτσου Λυγίζου και ηχογράφηση του 1958).

Πέθανε στις 10 Νοεμβρίου του 2009.

Πηγή:https://el.wikipedia.org

Φιλόλογος που αγαπά τα βιβλία (προφανές!), τη μουσική και τα ταξίδια. Αυτό συμβαίνει γιατί και τα τρία έχουν τη δυνατότητα να την μεταφέρουν κυριολεκτικά και μεταφορικά σε νέους κόσμους. "Κυνηγάει" τις θεατρικές παραστάσεις και προσπαθεί να πηγαίνει σε όσο περισσότερες γίνεται.

Περισσότερα από τη στήλη: Θεατρικές Μορφές

Θεατρικές Μορφές

Ο θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Μπέντζαμιν Τζόνσον

Ο Μπέντζαμιν Τζόνσον γεννήθηκε το 1572. Ο πατέρας του Τζόνσον φυλακίστηκε, ενώ κατασχέθηκε η περιουσία…

Θεατρικές Μορφές

Η ζωή και το έργο του Κρίστοφερ Μάρλοου

Ο Κρίστοφερ Μάρλοου γεννήθηκε στο Κέντερμπερι τον Φεβρουάριο του 1564. Ήταν Άγγλος θεατρικός συγγραφέας, ποιητής,…

Θεατρικές Μορφές

Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού ο Γιάννης Μόσχος

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Μόσχος αναδείχτηκε νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της χώρας. Μετά την παραίτηση…

Θεατρικές Μορφές

Η ζωή και το έργο της σπουδαίας Μάγιας Λυμπεροπούλου

Στις 22 Ιουλίου 2021, έφυγε από τη ζωή η σπουδαία και καταξιωμένη ηθοποιός του ελληνικού…

Θεατρικές Μορφές

Καραϊσκάκης: Ὁ παρεξηγημένος ἥρωας – Ένα ιστορικό δράμα στο Θέατρο Πέτρας 25/7

  Καραϊσκάκης: Ὁ παρεξηγημένος ἥρωας στο Θέατρο Πέτρας Γιάννης Κωσταράς Σκηνοθεσία: Μάνος Αντωνίου Παραγωγή: Creatists…

Θεατρικές Μορφές

(Ανα)γνωρίζοντας τον William Shakespeare

William Shakespeare λοιπόν. Ένα όνομα γνωστό στους περισσότερους και μια πολύ γενική ιδέα γύρω από…

Θεατρικές Μορφές

Ορέστης Μακρής: ο αγαπημένος «μεθύστακας» του ελληνικού θεάματος

Ο Ορέστης Μακρής ήταν ο καταξιωμένος και αγαπημένος ηθοποιός που έμεινε στην ιστορία του ελληνικού…