Τι θα δούμε στο ΚΘΒΕ την φετινή θεατρική σεζόν;

κθβε
Πηγή: ntng.gr

Τα χειμερινά θέατρα μέσα σε μια περίεργη εποχή ανοίγουν δειλά-δειλά τις πόρτες τους στο κοινό. Στο ΚΘΒΕ γίνονται πυρετώδεις προετοιμασίες και πρόβες έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα στην ώρα τους. Η έναρξη θα γίνει στις 23 Οκτώβρη με τη παράσταση «Βαβυλωνία» του Δημήτρη Βυζάντιου  σε δραματουργική επεξεργασία- σκηνοθεσία του Τάκη Χρυσικάκου (μας το είχε αποκαλύψει άλλωστε τον Μάρτιο στη συνέντευξη που του πήραμε). Η παράσταση θα παίζει κάθε Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, στις 21:00 & Κυριακή στις 19:00 στη Μονή Λαζαριστών. Όμως, ειδικά για την Τετάρτη 28 Οκτώβρη  θα παιχτεί  στις 21.00.

κθβε
Πηγή: ntng.gr

Η «Βαβυλωνία» είναι ένα έργο που γράφτηκε περίπου πριν δυο αιώνες αλλά παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο. Πόνημα του Δημήτρη Βυζάντιου όταν ήταν σε έξαρση το γλωσσικό ζήτημα. Κατ’ ουσίαν το έργο μας φέρνει αντιμέτωπους με την έλλειψη μιας ενιαίας μορφής προφορικού λόγου. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τις λεκτικές παρεξηγήσεις που αναπόφευκτα οδηγούν σε διαξιφισμούς. Στόχος είναι να αναδειχθεί η σπουδαιότητα της παιδείας και η αναγκαιότητα ύπαρξης κοινού γλωσσικού τόπου.  Παίζουν: Τάκης Χρυσικάκος (Ανατολίτης), Κοσμάς Ζαχάρωφ (Αστυνόμος), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Λογιότατος), Κώστας Ίτσιος (Πελοποννήσιος), Ηλίας Μπερμπέρης (Χιώτης), Δημήτρης Παλαιοχωρίτης (Λοκαντιέρης), Αλέξανδρος Μούκανος (Αρβανίτης), Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Κρητικός), Βασίλης Παπαδόπουλος (Κύπριος), Λευτέρης Λιθαρής (Γραμματέας αστυνόμου), Θανάσης Ραφτόπουλος (Στρατιώτης).

Την σκυτάλη θα πάρει στις 31 του Οκτώβρη  η παράσταση «Η δεύτερη έκπληξη του έρωτα» του Μαριβώ σε μετάφραση-σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. Θα παιχτεί στο Βασιλικό Θέατρο σε Πανελλήνια Πρώτη στις 21:00 και στη συνέχεια κάθε Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, στις 21:00 & Κυριακή στις 19:00. Η αγάπη  του Βασίλη Παπαβασιλείου  για την γραφή του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα Πιέρ Μαριβώ τον οδήγησε  να μεταφράσει και να σκηνοθετήσει ένα όχι και τόσο γνωστό στο ευρύ κοινό έργο.

Διαβάστε επίσης  «Η Ευθαλία του Γαλατά»: η προσφυγιά, η γενοκτονία και η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή
κθβε
Πηγή: ntng.gr

Η αισθηματική κωμωδία «Δεύτερη έκπληξη του έρωτα», παίχτηκε για πρώτη φορά  το 1727 στην Comédie Française και κέρδισε την αγάπη των θεατών. Οι βασικοί -τουλάχιστον- ήρωες του έργου είναι παγιδευμένοι στα «πρέπει» που επιτάσσει η εποχή τους και δεν μπορούν να εκφράσουν την αγάπη τους όπως θα ήθελαν. Με λόγια προσπαθούν να κρύψουν αυτό που ένιωσαν από την πρώτη στιγμή που ειδωθήκαν: ΕΡΩΤΑ αλλά δεν τα καταφέρνουν. Παίζουν: Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου (Μαρκησία), Γιώργος Καύκας (Ιππότης), Θέμης Πάνου (Ορτένσιος), Ταξιάρχης Χάνος (Κόμης), Zωή Μυλωνά (Λιζέτ), Γιώργος Κολοβός (Λουμπέν).

Advertisements
Ad 14

Στη συνέχεια, προς τα τέλη του Νοέμβρη(21 Νοεμβρίου)  θα κάνει  πρεμιέρα «Η Δολοφονία του Μαρά»  του Πέτερ Βάις σε σκηνοθεσία  Κοραή Δαμάτη  στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στις 21:00 και θα παίζει κάθε Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, στις 21:00 & Κυριακή στις 19:00. Ο αγαπητός Κοραής Δαμάτης σκηνοθετεί ξανά 31 χρόνια μετά (βλ. την ομώνυμη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου το 1989) τη «Δολοφονία του Μαρά» επιχειρώντας αυτή τη φορά οι θεατές να αναγνώσουν τις προβληματικές που θέτει το έργο σε συνδυασμό με το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι και με φόντο μια επικείμενη δολοφονία. Μπορεί να επιτευχθεί η απελευθέρωση του λαού και αν ναι, με ποιο τρόπο; Μήπως με επανάσταση και αλλεπάλληλες εκτελέσεις των εκμεταλλευτών του; Ποιά  είναι τα όρια της ελευθερίας; Συλλογική ή ατομική ευθύνη ή μήπως και τα δύο;.

κθβε
Πηγή: ntng.gr

Παίζουν: Κώστας Σαντάς (Μαρκήσιος Ντε Σαντ), Δημήτρης Σιακάρας (Ζαν Πωλ Μαρά), Άννη Τσολακίδου (Σιμόνη Εβράρ), Μαριάννα Πουρέγκα (Σαρλόττα Κορνταί), Ορέστης Παλιαδέλης (Ντυπερρέ), Δημήτρης Μορφακίδης (Ζακ Ρου), Θάνος Φερετζέλης (Τελάλης), Δημήτρης Τσιλινίκος (Κουλμιέ), Γιολάντα Μπαλαούρα (Κυρία Κουλμιέ), Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Σοφία Καλεμκερίδου, Νίκος Καπέλιος, Νίκος Κουσούλης (4 Τραγουδιστές)

Διαβάστε επίσης  10ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής - Δήμου Κερατσινίου -Δραπετσώνας

Ασθενείς: Λευτέρης Αγγελάκης, Μαίρη Ανδρέου, Λουκία Βασιλείου, Μάνος Γαλανής, Ελένη Γιαννούση, Γιάννης Γκρέζιος, Κωστής Δαμάκης, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Στέλιος Καλαϊτζής, Γιάννης Καραμφίλης, Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Μαρία Μπενάκη, Χρίστος Νταρακτσής, Σταυριάνα Παπαδάκη, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Κατερίνα Πλεξίδα, Κατερίνα Σισίννι, Ευανθία Σοφρωνίδου, Φωτεινή Τιμοθέου, Νίκος Τσολερίδης
Φιγκυράν: Τίμος McCoy Αρχοντίδης, Ευάγγελος Δρούγκας, Κατερίνα Ζησκάτα, Ευάγγελος Μάγειρος, Απόστολος Μπαχαρίδης, Θεοχάρης Παπαδόπουλος, Ρίτο Σισίννι.

Γεννήθηκα στις αρχές αυτού του αιώνα..
Από πολύ μικρή μου άρεσε να γράφω για αυτό κρατούσα ημερολόγιο.
Στο maxmag βρήκαν στέγη οι επιθυμίες μου.
Πάρε το εισιτήριο σου και έλα να μάθουμε, να βιώσουμε, να ανακαλύψουμε.
Σε περιμένω...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Είναι ευχή ή κατάρα να μη νιώθεις;  Σού αρέσουν οι
Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη, γνωστή και ως «Λύκειον», βρισκόταν