Τζένη Καρέζη: Το θέατρο για μένα σημαίνει η ζωή μου ολόκληρη

Τζένη Καρέζη
Πηγή: freeminds.gr

Η Τζένη Καρέζη έχει τα πιο εκφραστικά μάτια του ελληνικού κινηματογράφου και ελάχιστοι θα διαφωνήσουν με αυτό. Κομψή και αυστηρή, αλλά ταυτόχρονα θηλυκή και χαριτωμένη, ενεργή στον πολιτικό στίβο, απτόητη από τις υποδείξεις του συντηρητικού περιβάλλοντος στο οποίο μεγάλωσε, είχε όνειρο να κυριαρχήσει στο θέατρο και τον κινηματογράφο και να κλέψει την καρδιά του κοινού. Και πράγματι μπορούμε να πούμε πως δεν έπαψε λεπτό να διεκδικεί όσα ήθελε, δεν αρκέστηκε στο λίγο και τα κατάφερε.

Τζένη Καρέζη
Πηγή: freeminds.gr

 

ΠΑΙΔΙΚΗ-ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ:ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΠΡΩΤΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ

Η Τζένη Καρέζη, της οποίας το  πραγματικό όνομα είναι Ευγενία Καρπουζή,  γεννήθηκε το 1932 στην Αθήνα σε ένα συντηρητικό οικογενειακό περιβάλλον. Ο πατέρας της ήταν γυμνασιάρχης και φίλος του Ιωάννη Μεταξά και η μητέρα της δασκάλα.Όπως έχει δηλώσει και η ίδια, την παιδική της ηλικία σημάδεψε η εκτέλεση συμμαθητών της το 1943 από τους Ναζί στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Τα μαθητικά της χρόνια τα πέρασε στην Ελληνογαλλική Σχολή Καλογραιών Καλαμαρί στη Θεσσαλονίκη και στην Ελληνογαλλική Σχολή Ιωσήφ στην Αθήνα. Στο σχολείο καταπιανόταν με τα θεατρικά δρώμενα και συνέβαλε στην οργάνωση παραστάσεων διατυπώνοντας σκηνοθετικές υποδείξεις. Η μεγαλύτερή της επιθυμία ήταν να κυνηγήσει την τύχη της στην υποκριτική και στα σχέδιά της ο αυταρχισμός του πατέρα της δεν κατόρθωσε να σταθεί εμπόδιο. Έκανε απεργία πείνας 9 μέρες μέχρι να δώσει εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο και ένα δυνατό χαστούκι από τον συντηρητικό οικογενειάρχη  ήταν αρκετό για να τους κρατήσει σε απόσταση για όλο το υπόλοιπο της ζωής της.Εισήχθη στο Εθνικό Θέατρο το 1951. Δάσκαλοί της υπήρξαν μεταξύ άλλων ο Δημήτριος Ροντήρης, Άγγελος Τερζάκης και ο Γεώργιος Παππάς, ενώ μαθητές εκεί ήταν και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Ρίκα Διαλυνά.

Πώς προέκυψε το όνομα Τζένη Καρέζη; Πρώτη φορά Τζένη την αποκάλεσε στο σχολείο μία εκπαιδευτικός. Η μικρή Ευγενία στο άκουσμα αυτού του ονόματος ξετρελάθηκε και θέλησε να το διατηρήσει, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πατέρα της. Το επίθετο Καρέζη το συνέλαβε ο Άγγελος Τερζάκης κατά τις σπουδές της στο Εθνικό Θέατρο.

Διαβάστε επίσης  Σεργκέι Αϊζενστάιν: Ο σπουδαίος σκηνοθέτης και κορυφαίος εκπρόσωπος του ρωσικού κινηματογράφου
Advertising

Advertisements
Ad 14

 

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Το θέατρο για μένα, σημαίνει η ζωή μου ολόκληρη. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου, χωρίς το θέατρο, μακριά από το θέατρο. Αυτό όχι! Εκεί θα πέθαινα!

Τον Οκτώβριο του 1954 έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο, στο έργο Ωραία Ελένη, δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη και τον Βασίλη Διαμαντόπουλο. Την ίδια χρονιά έπαιξε πλάι στην Κατίνα Παξινού στο έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα.

Το 1959 αποχώρησε από το Εθνικό Θέατρο. Από το 1960 αφοσιώθηκε στο ελεύθερο θέατρο, συγκροτώντας θιάσους στους οποίους συμμετείχαν πολλά  διάσημα ονόματα του ελληνικού θεάτρου. Σε όλη την δεκαετία του 60 θεατρικά η Καρέζη σημείωσε τεράστιες εμπορικές επιτυχίες, όπως το Μαίρη Μαίρη, Δεσποινίς Διευθυντής, Ένας Ιππότης για την Βασούλα, Η Κυρία δε με μέλει κ.ά. Μετά το 1968 και την θεατρική επιτυχία Θεοδώρα η Μεγάλη σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή, θα συνεργαστεί αποκλειστικά με τον ηθοποιό και πλέον σύζυγό της Κώστα Καζάκο.

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στη συμμετοχή της στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη Το μεγάλο μας τσίρκο, που ανέβηκε στα σκοτεινά χρόνια της Χούντας, αφού πρώτα με ένα τέχνασμα έγινε δεκτό από το καθεστώς να ανέβει στη θεατρική σκηνή. Σε αυτή την παράσταση συμμετείχαν  ο άντρας της Κώστας Καζάκος και  ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ενώ τη μουσική είχε επιμεληθεί ο Νίκος Ξυλούρης. Το συγκεκριμένο έργο λογίζεται  ως πράξη πολιτικής αντίστασης ενάντια στη Χούντα και προσπάθεια αφύπνισης της λαϊκής συνείδησης. Για αυτό τους το εγχείρημα και τα πολιτικά τους φρονήματα, Καρέζη και Καζάκος, συνελήφθησαν από το καθεστώς. Η Τζένη Καρέζη είχε άλλωστε ενταχθεί στο Κομμουνιστικό Κίνημα. Μετά την απελευθέρωσή της  συνέχισε να χαρίζει στο κοινό απλόχερα μοναδικές ερμηνείες στο σανίδι υποδυόμενη ποικιλία ρόλων.

Διαβάστε επίσης  Αθήνα: 2η Χρονιά επιτυχίας για ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΣΕΝΤΟΥΚΙ
Advertising

Το 1985 ερμήνευσε για πρώτη φορά αρχαίο δράμα, τη Μήδεια, σε σκηνοθεσία Μίνωα Bολανάκη, μια παράσταση που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Επίδαυρο και το Ηρώδειο.

Τζένη Καρέζη
Πηγή: freeminds.gr

 

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Την πρώτη της εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη την έκανε το 1955 με την ταινία Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο. Συνολικά στο ενεργητικό της έχει 33 ταινίες. Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος (1960), Η νύφη το ‘σκασε (1962), Δεσποινίς διευθυντής (1964), Μια τρελή τρελή οικογένεια (1965), Τζένη – Τζένη(1966), αποτελούν μερικές μόνο από τις μεγάλες της επιτυχίες με τις οποίες κέρδισε την αγάπη του κοινού της εποχής της και με τις οποίες συντροφεύει και μεταγενέστερες γενιές. Το 1958 πρωταγωνίστησε στην ταινία του Γιώργου Ζερβού Η λίμνη των πόθων, η οποία διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κορκ στην Ιρλανδία, παίρνοντας το αργυρό μετάλλιο. Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την συμμετοχή της στην ταινία Τα Κόκκινα Φανάρια, που την καταξίωσε διεθνώς στο Φεστιβάλ των Καννών  το 1964. Με την ερμηνεία της γοήτευσε τους κριτικούς και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Αργότερα, το 1966 γύρισε τη μοναδική ξενόγλωσση ταινία της Μια σφαίρα στην καρδιά. Πρόκειται για μια ταινία ελληνογαλλικής παραγωγής σε σκηνοθεσία Ζαν Ντανιέλ Πολέ και  μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Έχω όλα τα προσόντα που μπορούν να ενοχλήσουν έναν άντρα. Είμαι εγωίστρια, πεισματάρα, ισχυρογνώμων, κυκλοθυμική. Με άλλα λόγια, είμαι δύσκολη περίπτωση. Αλλά, αν ένας άντρας έχει το κουράγιο να περάσει απτόητος μέσα από όλα αυτά τα ελαττώματά μου και περάσει το φράγμα, τότε πια δεν είμαι ούτε τόσο εγωίστρια ούτε τόσο πεισματάρα. Βασικό μου χάρισμα είναι ότι γίνομαι “πολλή παρέα” με τον άντρα που αγαπάω.

Τζένη Καρέζη
Πηγή:provocateur.gr                                                         Τζένη Καρέζη και Κώστας Καζάκος

Το 1962 παντρεύτηκε το δημοσιογράφο Ζάχο Χατζηφωτίου, αλλά ο γάμος τους κράτησε πολύ λίγο. Το 1968 έμελλε να γνωρίσει στα γυρίσματα της ταινίας Κοντσέρτο για Πολυβόλα τον άντρα της ζωής της, Κώστα Καζάκο,  τον οποίο παντρεύτηκε το 1969 σε μία λιτή γαμήλια τελετή. Ένα χρόνο μετά την ένωσή τους με τα δεσμά του γάμου απέκτησαν το γιο τους, Κωνσταντίνο Καζάκο. Η ίδια είχε δηλώσει σχετικά με την αγάπη της για τον σύζυγό της:

Διαβάστε επίσης  1990 – 2010: Σημαντικοί σταθμοί στο ελληνικό σινεμά
Advertising

Θα ήθελα να είχα γνωρίσει πιο πριν τον Κώστα. Να είχα κερδίσει τα χαμένα χρόνια. Τίποτα άλλο. Βλέπεις, εγώ σε όλη μου τη ζωή περίμενα τον Καζάκο. Δεν τον είχα βρει και περιπλανιόμουν…”Για μένα, ένα από τα πιο μαγευτικά στοιχεία του σεξ είναι η ανακάλυψη του άλλου ανθρώπου. Αλλά το άλλο άτομο πρέπει να το αγαπάς για να θέλεις κάθε στιγμή να το ανακαλύπτεις.

ΘΑΝΑΤΟΣ

Το χρονικό διάστημα 1988-1989 η Τζένη Καρέζη μετέβη στο Λονδίνο για εξετάσεις και διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο. Προτού ηττηθεί στη μάχη με τον καρκίνο το 1992 έδωσε την τελευταία της θεατρική παράσταση με τίτλο Διαμάντια και Μπλουζ. Σύμφωνα με μεταγενέστερες δηλώσεις του Κώστα Καζάκου, η Τζένη Καρέζη, ακόμη και όταν πλησίαζε το τέλος, δεν παραιτήθηκε από τη ζωή και προσπάθησε να συμφιλιωθεί με τον  θάνατο. Η σορός της τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. Στις 29 Ιουλίου 1992  κηδεύτηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών και η ταφή της πραγματοποιήθηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών δημοσία δαπάνη. Στην κηδεία ήταν παρόντες πολλοί συνάδελφοί της αλλά και απλοί άνθρωποι, οι θαυμαστές της, που την είχαν αγαπήσει για το ταλέντο της αλλά  και για την κομψότητα και αυστηρότητα του στυλ της.

Τον Σεπτέμβριο του 1992 ιδρύθηκε η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία Ίδρυμα Τζένη Καρέζη, που αποσκοπεί στην παροχή φροντίδας σε  καρκινοπαθείς και ασθενείς με άλλες χρόνιες νόσους. Ιδρυτικά μέλη της ήταν μεταξύ άλλων ο Κώστας Καζάκος, η Μελίνα Μερκούρη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Νίκος Κούρκουλος, η Νόνικα Γαληνέα και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

ΠΗΓΕΣ:

Advertising

1)provocateur.gr

2)freeminds.gr

3)el.wikipedia.org

4)247news.gr

Advertising

5)protothema.gr

Ονομάζομαι Παναγιώτα Καναβούρα και φοιτώ στο πρώτο έτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να έχει ο άνθρωπος τη δυνατότητα να εκφράζεται. Αναμφίβολα το γράψιμο προσφέρει αυτή την ευκαιρία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ιστοσελίδα

Ιστοσελίδα: Φτιάξε τη δική σου

Βήμα-βήμα η κατασκευή μιας ιστοσελίδας Η κατασκευή μιας ιστοσελίδας HTML
Eggers

Το σινεμά τρόμου του Robert Eggers

Ο Νεοϋορκέζος Robert Houston Eggers, φέτος συμπληρώνει την τέταρτη κατά