Ό,τι μπορείς με ό,τι έχεις όπου είσαι: 5η χρονιά για τον κύκλο θεατρικών εργαστηρίων στο BIOS

 

Πώς διαμορφώνεται το σύγχρονο θεατρικό τοπίο;
Ποιος ο ρόλος του ηθοποιού μέσα σε αυτό;
Τι ακριβώς του ζητείται;
Και πώς θα το κάνει πράξη;

 

Τα εργαστήρια Ό,τι μπορείς με ό,τι έχεις, όπου είσαι για πέμπτη χρονιά συνιστούν ένα άμεσο και αποτελεσματικό περιβάλλον μάθησης της θεατρικής πρακτικής. Επικεντρώνοντας στο θέατρο με τα ελάχιστα μέσα, τη σκηνική πράξη και τη λειτουργία του ηθοποιού, τα εργαστήρια παρουσιάζουν με απλό και πρακτικό τρόπο νέες ιδέες και μεθόδους πάνω στο σύγχρονο θέατρο και την περφόρμανς.

Το πρόγραμμα των εργαστηρίων έχει σχεδιαστεί με σκοπό να είναι ευέλικτο και προσβάσιμο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής και ταυτόχρονα συστηματικό και εντατικό ώστε να παρέχει στους συμμετέχοντες εργαλεία χρήσιμα για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους. Οι εισηγητές – καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών – μοιράζονται την καλλιτεχνική τους εμπειρία και δουλεύουν στενά με τους συμμετέχοντες, βουτώντας στη δημιουργική διαδικασία μέσω των μαθημάτων, της συζήτησης, της δοκιμής και της έρευνας. Ο κάθε κύκλος των εργαστηρίων ολοκληρώνεται με μία ανοιχτή για το κοινό παρουσίαση.

 

Άντζελα Μπρούσκου,  Οι Δούλες του Ζαν Ζενέ
(εργαστήριο που θα οδηγήσει σε παράσταση)


Το εργαστήριο-παράσταση με αφορμή το έργο Δούλες του Ζαν Ζενέ, θα διερευνήσει το φύλο ως πράξη και τη σημασία του στο θέατρο σαν όριο του σώματος του ηθοποιού. Το φύλο, ως κατασκευή, ως παρωδία,  ως προσποίηση ή μάσκα, θα είναι ο βασικός άξονας μέσα από τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε το υλικό του έργου. Θα χρησιμοποιήσουμε την μετάφραση  του Δημήτρη Δημητριάδη.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να γνωρίζουν καλά το έργο και να έχουν εμπειρία ως ηθοποιοί, με ηλικία έως 35 ετών.

Για την επιλογή των συμμετεχόντων απαιτείται η αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος μέχρι την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου.

Διάρκεια σεμιναρίων: Κυριακή 8 Οκτωβρίου έως Δευτέρα 8 Ιανουαρίου
Ημέρα κι ώρα συναντήσεων: Κυριακή και Δευτέρα 16:00 – 20:00, για 24 συναντήσεις (εκτός από τις αργίες των Χριστουγέννων)
*Προσυνάντηση για τον εργαστήριο την Κυριακή 1 Οκτωβρίου στις 16:00 στο Bios.*


Κόστος συμμετοχής εργαστηρίου: 280 ευρώ

Διαβάστε επίσης  «Η Ζαριά» του Peter Straughan στο Αγγέλων Βήμα

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο Bios, από Πέμπτη 11 Ιανουαρίου έως Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, Πέμπτη με Κυριακή.

Παρακαλούμε να προωθήσετε τα παραπάνω και τα στοιχεία επικοινωνίας σας στο seminars@bios.gr

 

Άντζελα Μπρούσκου
Ό,τι μπορείς

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ίδρυσε το 1993 το Θέατρο Δωματίου, καθώς και το ομώνυμο studio υποκριτικής με την βασική συνεργάτη της, ηθοποιό Παρθενόπη Μπουζούρη. Ασχολήθηκε με την έρευνα πάνω στην μέθοδο και την τεχνική του ηθοποιού με άξονα την αρχαία τραγωδία. Έκτοτε σκηνοθέτησε πολλά έργα από το σύγχρονο και κλασικό ρεπερτόριο. Συνεργάστηκε επίσης με το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Θέατρο Τέχνης και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. 

 

Γιώργος Παλούμπης,  Επί σκηνής αλήθεια

Με κύριο άξονα το ρεαλισμό – χωρίς αυτό να είναι περιοριστικό – ο ηθοποιός πραγματεύεται την επί σκηνής αλήθεια και επικοινωνία, καθώς και το ενδιαφέρον των υποκριτικών του επιλογών. Βασικό εργαλείο του μαθήματος είναι ο αυτοσχεδιασμός με λόγο και δοσμένες συνθήκες, μέσω του οποίου οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν νέες πτυχές της υποκριτικής τους, απελευθερωμένοι – σε αυτήν τη φάση – από κείμενο. Με μία συμφωνία της ομάδας οι ηθοποιοί δημιουργούν από το μηδέν χαρακτήρες και βάσει συγκεκριμένων συνθηκών «φτιάχνουν» σχέσεις  και χώρους πάνω στη σκηνή. Μέσα από τη δράση και την αντίδραση οι συμμετέχοντες «ζουν» μοναδικές, ενδιαφέρουσες ή και οριακές στιγμές των χαρακτήρων που δουλεύουν. Η εμπειρία τέτοιων στιγμών είναι πολύτιμη εφόσον είναι στιγμές παρόμοιες, ή και όμοιες, με αυτές που συναντώνται σε κάθε δραματουργία. Οι ηθοποιοί αρχίζουν, επομένως, με αυτή τη μέθοδο να δημιουργούν μια γλώσσα – μέσα από την πράξη – που θα τους βοηθήσει στη διαδικασία της πρόβας και στην αντιμετώπιση του θεατρικού κειμένου.

Διαβάστε επίσης  Τρεις αρθρογράφοι είδαν την παράσταση «Η Σαμάνθα κι ο Μαξ στον βυθό της ασφάλτου» στο Πολυχώρο Vault

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο (εφόσον έχει παρατηρηθεί ότι η πρόσμιξη επαγγελματιών – ερασιτεχνών στο συγκεκριμένο πλαίσιο έχει ωφελήσει και τους μεν και τους δε).

 

Διάρκεια σεμιναρίων: Πέμπτη 12 Οκτωβρίου έως Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου
Ημέρα κι ώρα συναντήσεων:Πέμπτη  17:00 – 21:00, για 10 συναντήσεις
Κόστος συμμετοχής εργαστηρίου: 160 ευρώ

Παρακαλούμε να προωθήσετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας στο seminars@bios.gr

 

Γιώργος Παλούμπης

Ό,τι μπορείςΖει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει σκηνοθετήσει πολλές παραστάσεις – μεταξύ των οποίων: 50 λέξεις του Μάικλ Γουέλλερ (Θέατρο Βικτώρια), Κατάδικος μου των Ελένη Ράντου, Σάρας Γανωτή, Νίκου Σταυρακούδη (Θέατρο Διάνα), Τον Άυλο Εσένα του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη (Θέατρο Τέχνης). Αόρατη Όλγα του Γιάννη Τσίρου (Εθνικό Θέατρο – ένα εκ των δύο έργων της παράστασης με τον γενικό τίτλο Ξένος), Bug του Τρέισι Λετς (Επί Κολωνώ), Αγγέλα του Γιώργου Σεβαστίκογλου (ΚΘΒΕ, Μονή Λαζαριστών), Χαρτοπόλεμος του Βαγγέλη Ρωμνιού (Ιλίσια Βολανάκης, Μικρό Γκλόρια), τα παιδικά έργα Είστε και Φαίνετστε και Βάσος και Βιβή του Φόλκερ Λούντβιχ (Σύγχρονο Θέατρο, Θέατρο Τζένη Καρέζη). Έγραψε και σκηνοθέτησε τα έργα Penalty (Θέατρο Επί Κολωνώ), Νο 44 (Θέατρο Μεταξουργείο) και ΠΑΚΜΑΝ (Θέατρο Χώρα). Έχει διδάξει υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης και σε πολλά θεατρικά εργαστήρια.

 

Βασίλης Νούλας,  Η εθνική φασουλάδα – Εργαστήριο για τη σύγχρονη περφόρμανς


«Ο συγγραφέας είναι ένα ασήμαντο ον, που ελάχιστα δύναται να προσφέρει στην κοινωνία. Το ελάχιστο είναι, ήδη, μια ελπίδα. Γραπατσώνομαι από το ελάχιστο. Η φασουλάδα μοιάζει κάποιο γελοίο θέμα προς μελέτην. Αλλά, μέσα από το ασήμαντο βγάζεις το σημαντικό, και, μέσα στο γελοίο βρίσκεις το σοβαρό.» Εργαστήριο για την θεατρική περφόρμανς με αφορμή το κείμενο Η εθνική φασουλάδα του αυτοαποκαλούμενου λαογράφου του περιθωρίου Ηλία Πετρόπουλου. Ποίηση με ευτελή μέσα, queer performance, δύναμη και αδυναμία της σωματικής παρουσίας, αισθητική του γελοίου και αισθητική του υψηλού. Το σεμινάριο απευθύνεται σε ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικά γνωστικά πεδία και έχει πρακτικό, συμμετοχικό χαρακτήρα και στόχο τη δημιουργία μιας περφόρμανς.

Διαβάστε επίσης  O Τάσος Νούσιας γίνεται σαιξπηρικός βασιλιάς

Για την επιλογή των συμμετεχόντων απαιτείται η αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος μέχρι την Τρίτη 10 Οκτωβρίου.

 

Διάρκεια σεμιναρίου: Σάββατο 14 Οκτωβρίου έως Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017
Μέρες κι ώρες συναντήσεων: Σάββατο  13:00 – 17:00, για 10 συναντήσεις
Κόστος συμμετοχής εργαστηρίου : 160 ευρώ


Βασίλης Νούλας

Ο Βασίλης Νούλας γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1975. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως σκηνοθέτης με την ομάδα θεάτρου Nova Melancholia. Με το έργο του αποπειράται την εκ νέου προσέγγιση ψηφίδων της ελληνικής και ευρωπαϊκής παράδοσης της «μελαγχολίας», κατασκευάζοντας έτσι σταδιακά την προσωπική του πνευματική γενεαλογία. Κατά το 2017 σκηνοθέτησε τις παραστάσεις: Ανέστης Λογοθέτης, expansion (Εθνική Λυρική Σκηνή), Θερμά θαλάσσια λουτρά (Φεστιβάλ Αθηνών), Τα χρόνια της αθωότητας (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση). Σπούδασε θεατρολογία (αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος «Θέατρο και Παραστατικές Τέχνες» του Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle με Υποτροφία του ΙΚΥ) και εικαστικά (αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας). Το τελευταίο του βιβλίο «Οι θείες» (2017), μια συλλογή με σύντομα πεζά, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.

 

(Για προεξόφληση των εργαστηρίων προβλέπεται έκπτωση 15%. Εναλλακτικά, κάθε εργαστήριο εξοφλείται σε 2 ισόποσες δόσεις με την έναρξη των σεμιναρίων τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Για συμμετοχή σε πάνω από ένα εργαστήριο, προβλέπεται έκπτωση 20%.)

 

Πληροφορίες και συμμετοχές: 2103425335 | seminars@bios.gr
Χώρος διεξαγωγής: BIOS Tesla, Πειραιώς 84

Υπεύθυνος εργαστηρίων: Κώστας Κουτσολέλος
Διοργάνωση: BIOS

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μαδαγασκάρη

Μαδαγασκάρη: Ταξιδεύοντας στην όγδοη ήπειρο

Η Μαδαγασκάρη, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου κι ένας

Φακίδες: Tips για να φαίνονται ρεαλιστικές

Οι φακίδες είναι ένα στοιχείο που κολακεύει την νεανική επιδερμίδα