Πώς παρουσιάζει τις γυναίκες η τηλεόραση σήμερα;

γυναίκες στην τηλεόραση

H τηλεόραση, επιτέλους, τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε να έχει μια διαφορετική αντιμετώπιση προς την φεμινιστική επανάσταση. Έχοντας όλο και πιο ποιοτικούς ρόλους για γυναίκες που απολαμβάνουν τις ατέλειές τους, διερευνούν τις αντιφάσεις τους και – ίσως, το πιο σημαντικό – δεν περιστρέφονται πάντα γύρω από τους άνδρες. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει φοβερά αξιομνημόνευτες αλλά και βραβευμένες σειρές, βασισμένες σε γυναίκες, που δεν φοβούνται να απεικονίσουν τις γυναίκες ακόμα και ως “άσχημες”, είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά. Χάρη στην ελευθερία που προσέφεραν η Netflix και τα καλωδιακά κανάλια στους παραγωγούς, η παλιά αντίληψη ότι οι αφηγήσεις που επικεντρώνονται σε γυναίκες δεν έχουν αρκετό κοινό έχει καταρριφθεί.

Παρακάτω, ακολουθούν 5 σειρές που, πιστεύω ότι , κάνουν μια εξαιρετική δουλειά στο να μας δείξουν όλα όσα ανάφερα παραπάνω, αλλά και τη φεμινιστική πρόοδο της τηλεόρασης μέχρι σήμερα.

1. Orange Is the New Black (2013, ongoing)

γυναίκες στην τηλεόραση-Orange Is the New Black
Πηγή εικόνας: uy.emedemujer.com

Έχει υπάρξει ποτέ μια σειρά με τόσες πολλές γυναίκες; Μια σειρά που να έχει αναλογία γυναικείων χαρακτήρων με ανδρικών περίπου 10 προς 1; Να είναι τόσο άνετη δείχνοντας τη διαφορετικότητα, όπως την εμφάνιση, το μέγεθος του σώματος, τη φυλή, την ηλικία και τον σεξουαλικό προσανατολισμό; Υπάρχει, είναι το Orange Is the New Black και είναι υπέροχο!


2. American Horror Story: Coven (2013)

γυναίκες στην τηλεόραση-American Horror Story: Coven
Πηγή εικόνας: alphacoders.com

Η τρίτη σεζόν του American Horror Story του FX είναι γεμάτη με γυναίκες στους κύριους χαρακτήρες, μερικοί από τους οποίους είναι μεγάλοι, μερικοί είναι μικροί, άλλοι είναι λευκοί, άλλοι μαύροι, κάποιοι είναι νέοι, κάποιοι παλαιότεροι και υπάρχει ακόμη και ένας με γενετική διαταραχή. Έχει μόνο λίγους  άνδρες, σε υποστηρικτικούς ρόλους. Αυτές οι μάγισσες είναι ισχυρές, σεξουαλικά δυναμικές και πολλές φορές σαδιστικές.

Διαβάστε επίσης  Jessica Jones Season 2: Εντυπώσεις και σχόλια!

3. The Leftovers (2014, ongoing)

γυναίκες στην τηλεόραση-The Leftovers
Πηγή εικόνας: timedotcom.files.wordpress.com

Ενώ ο βασικός πρωταγωνιστής είναι άνδρας, αυτή η σειρά του HBO που βασίζεται στο περίφημο μυθιστόρημα του Tom Perrotta είναι γεμάτη από ενδιαφέρουσες γυναικείες προσωπικότητες που είναι κατεστραμμένες, επικίνδυνες και ευτυχώς όχι τόσο μακιγιαρισμένες σε κάθε σκηνή λες και είναι σε πασαρέλα.


4. Jessica Jones (2015 – 2019)

γυναίκες στην τηλεόραση-Jessica Jones
Πηγή εικόνας: images5.alphacoders.com

Η Jessica Jones, πάρα το γεγονός ότι είναι μια σούπερ ήρωας, δεν γίνεται σε καμία περίπτωση αντικείμενο για το αντρικό κοινό όπως η Wonder Woman αντικατοπτρίστηκε στο Justice League και η Black Widow στις ταινίες τις Marvel. Η Jessica Jones δεν υποβλήθηκε στην ίδια κατάσταση. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό οφείλεται στην – κατά κύριο λόγο –  γυναικεία ομάδα παραγωγής της σειράς. Η Τζέσικα Τζόουνς είναι σίγουρα ένας φεμινιστικός ήρωας. Πράγματι, είναι υπερήρωας για όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους και ένας από τους πιο σημαντικούς χαρακτήρες στην ποπ κουλτούρα αυτή τη στιγμή.


5. The Fall (2013 – 2016)

γυναίκες στην τηλεόραση- The Fall
Πηγή εικόνας: images8.alphacoders.com

Η Gillian Anderson υποδύεται μια σκληρή αστυνομικό σε αυτήν τη σειρά του Netflix. Είναι μια γυναίκα που ξέρει τι θέλει και πηγαίνει αμείλικτα πίσω από αυτό, είτε αυτό είναι να πιάσει έναν κατά συρροή δολοφόνο είτε απλό σεξ χωρίς δεσμεύσεις.

 

Δηλώνω παθιασμένος με οποιαδήποτε μορφή τέχνης από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Λατρεύω ταινίες, σειρές και διάβασμα. Αγαπώ τους ανθρώπους που είναι ειλικρινείς και δεν θέλω κοντά μου κάτι απιονισμένους/ες κύριους/ες. Τέλος να ξέρετε για έμενα ότι μπορώ να σας μιλώ μέχρι το τέλος του κόσμου για κάτι που μου αρέσει και να μαγειρεύω

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.