Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος είναι μια ιστορική στιγμή που στιγμάτισε όλον τον πλανήτη. Την 28η Οκτωβρίου 1940, ο Ιωάννης Μεταξάς θα έλεγε το περίφημο «ΟΧΙ». Όχι για τις ιταλικές αξιώσεις μέσα στις οποίες ήταν η ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού μέσα από την Ελλάδα. Όχι στην φασιστική καταπίεση του Μουσολίνι. Εν τέλει το όχι ήταν δημοσιογραφικό τέχνασμα καθώς ο Μεταξάς είχε απαντήσει στον Ιταλό πρόξενο, «Alors, c’est la guerre». Η μετάφραση; «Λοιπόν, έχουμε πόλεμο». Και αυτό σηματοδότησε την είσοδο της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Έναν πόλεμο άδικο, που δεν έπρεπε να γίνει.
Έτσι λοιπόν, σας έχω κάποιες βιβλιοπροτάσεις με θέμα τον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάποια είναι μυθιστορήματα, κάποια είναι ιστορικά. Όλα όμως είναι υπέροχα, και τα έχω διαβάσει όλα. Γι’ αυτό και τα προτείνω.
«Το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ»

Το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ είναι το καλύτερο βιβλίο που εξιστορεί εκείνη την εποχή. Η Άννα ήταν δεκατετράχρονο κορίτσι, που δυστυχώς γεννήθηκε Εβραία. Η Γκεστάπο συνέλαβε αυτήν και την οικογένειά της στο Άμεστερνταμ όπου κρύβονταν. Επειδή όμως επέζησε μόνο ο πατέρας της, εξέδωσε τα ημερολόγιά της.

«Δεν μας επιτρέπουν να έχουμε γνώμη. Οι άνθρωποι σου λένε να κρατήσεις το στόμα σου κλειστό. Όμως αυτό δεν σε σταματά από το να έχεις τη δική σου γνώμη. Ακόμη και οι άνθρωποι είναι πολύ νεαροί, δεν θα πρέπει να τους αποτρέπουν να πουν αυτό που πιστεύουν.»
Advertising
Η Άννα Φρανκ ήταν πολύ σοφή για την ηλικία της. Δυστυχώς αναγκάστηκε να γίνει. Αναγκάστηκε να μεγαλώσει πρόωρα, κάτι που της στοίχησε την παιδική της ηλικία. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη έκδοση των ημερολογίων ήταν διαφορετική από την τελική, εξαιτίας της Βρετανικής Κυβέρνησης.
«Όλοι μέσα τους, έχουν ένα κομμάτι καλών νέων. Αυτά τα καλά νέα είναι πως, δεν γνωρίζεις πόσο υπέροχος μπορείς να γίνεις. Πόσο πολύ μπορείς να αγαπήσεις. Τι μπορείς να κατακτήσεις. Και ποιες είναι οι ικανότητές σου.»
«Η κλέφτρα των βιβλίων» του Markus Zusak

«Η κλέφτρα των βιβλίων» του Μάρκους Ζούσακ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Η νεαρή Λίζελ έχει χάσει την οικογένειά της. Ειδικά όταν καταφθάνει στην θετή της οικογένεια το μόνο που κρατάει είναι ένα κλεμμένο εγχειρίδιο του νεκροθάφτη. Όμως δεν ξέρει να διαβάζει. Όταν οι Ναζί αρχίζουν να καίνε τα βιβλία, η Λίζελ τα κλέβει.

«Η Κλέφτρα των βιβλίων» έγινε ταινία το 2013 με πρωταγωνίστρια την Sophie Nelisse. Η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και βραβείο BAFTA. Φυσικά είναι υπέροχη η ταινία, αλλά εγώ σίγουρα προτείνω το βιβλίο.
«Schindler’s List»

Ένα άλλο βιβλίο που έγινε ταινία είναι η Λίστα του Schindler. Το σκηνοθέτησε ο Steven Spielberg. Βασίζεται στο βιβλίο του Αυστραλού Thomas Keneally που γράφτηκε το 1982. Το βιβλίο ονομαζόταν η Κιβωτός του Schindler. Στο βιβλίο περιγράφεται η ιστορία του Όσκαρ Σίντλερ, ενός Ναζί που έσωσε κρυφά τις ζωές 1200 Εβραίων στο Ολοκαύτωμα. Το βιβλίο έχει μέσα μαρτυρίες επιζώντων του Ολοκαυτώματος που όμως μυθοπλαστικούς διαλόγους. Στην ταινία, η οποία για σκηνοθετικούς λόγους είναι ασπρόμαυρη, η ιστορία είναι λίγο διαφορετική. Ο εξαιρετικός Liam Nielson, που παίζει τον Όσκαρ Σίντλερ, είναι ένας απλός Γερμανός που σώζει Πολωνούς Εβραίους πρόσφυγες στο Ολοκαύτωμα. Είναι εξαιρετικό και το βιβλίο και η ταινία και έκλαιγα και στα δύο από την αρχή μέχρι το τέλος.
«Maus» του Art Spiegelman

To «Maus» του Art Spiegelman είναι ένα graphic novel αποτελούμενο από δύο τόμους. Είναι η ιστορία του Vladek Spiegelman και της γυναίκας του που επιβίωσαν στην Ευρώπη του Χίτλερ.

Οι Εβραίοι είναι τα ποντίκια και οι Γερμανοί οι γάτες. O Vladek Spiegelman ήταν ο πατέρας του εικονογράφου Art. Είναι υπέροχοι και οι δύο τόμοι και σας τους προτείνω.
«Salt to the sea» της Ruta Sepetys

Το «Salt to the sea» της Ruta Sepetys είναι ένα υπέροχο βιβλίο. Στο Γερμανικό πλοίο Wilhelm Gustloff που βυθίστηκε στις αρχές του 1945, υπήρχαν πάνω από 9000 πρόσφυγες, μαζί και παιδιά. Σχεδόν όλοι πνίγηκαν. Τέσσερις από αυτούς οι οποίοι έχουν ένα σκοτεινό μυστικό, διηγούνται την ιστορία τους. Βασίστηκε σε αληθινή ιστορία.
«Έκλαιγα επειδή δεν είχα παπούτσια, μέχρι που γνώρισα έναν άντρα που δεν είχε πόδια.»
«Το αηδόνι» της Kristin Hannah

«Το αηδόνι» της Kristin Hannah κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα της συγκεκριμένης εποχής. Το 1939 επιτάσσεται το σπίτι της Βιάν. Γι΄ αυτό το λόγο θα κάνει πολλές θυσίες, για να σώσει την κόρη της. Από την άλλη η αδερφή της, Ιζαμπέλ, ερωτεύεται έναν αντάρτη ο οποίος την εισχωρεί στην Αντίσταση.
«Αν έμαθα κάτι σε αυτή τη ζωή είναι αυτό: Στην αγάπη βρίσκουμε αυτό που θέλουμε να γίνουμε. Στον πόλεμο βρίσκουμε αυτό που είμαστε.»
Το βιβλίο είναι ύμνος στην αγάπη και πως μπορεί να την καταστρέψει ένας πόλεμος.
«Ο Μπρούτζινος Καβαλάρης» της Paulina Simmons

Η Τατιάνα ζει στην Σταλινική Ρωσία κατά την διάρκεια του 1941 αρχίζει η πολιορκία του Λένινγκραντ. Εκεί θα γνωρίσει τον Αλεξάντερ ο οποίος είναι αξιωματικός του Κόκκινου Στρατού. O Αλεξάντερ κρύβει ένα σκοτεινό μυστικό που θα διακινδυνέψει και τους δύο.
Είναι από τα αγαπημένα μου βιβλία το οποίο όμως είναι πιο ελαφρύ ανάγνωσμα. Νομίζω πάντως ότι θα κατακτήσει τις καρδιές σας.