Αντώνης Σαμαράκης, Ζητείται Ελπίς

Βιβλίο- έπος, διηγήματα- ρίγος:  Αυλές, ράγες, έρημοι δρόμοι, καφενεία, γραφεία, στρατόπεδα, σκοτεινά λεωφορεία, αλλόκοτες εφημερίδες, περιοδικά, παλιά τετράδια, λαχεία, κατεστραμμένα χαρτά. Αυτοί οι ταπεινοί τόποι συναρμολογούν τις ιστορίες του Αντώνη Σαμαράκη. Τρυφερά διηγήματα, σπαρακτικά και αγαπημένα. Τα διηγήματα που περιέχονται στο ομώνυμο βιβλίο του Σαμαράκη είναι παραπάνω από συγκινητικές ιστορίες ανθρώπων, καθημερινών και τσαλακωμένων, ανθρώπων που έζησαν στη σκιά του πολέμου, εγκλωβισμένοι μέσα στη μοναξιά τους είναι περισσότερο η πικρή ιστορία του καθενός από εμάς.

Είναι έντιμα διηγήματα και αυθεντικά σε όλο τους το πέρας καθώς αναπαριστούν ακέραιη την έννοια της ελπίδας, της ελπίδας που ζητά ο άνθρωπος μόλις απελπιστεί. Έτσι, φτάνουμε στο διήγημα που έδωσε στο βιβλίο τον τίτλο του: «ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ» όταν ένας τέτοιος άνθρωπος, ένας εκλεκτός της απόγνωσης μπαίνει στο καφενείο και σ’ ένα σκισμένο χαρτί τολμά και γράφει «ζητείται ελπίς». Ο άνθρωπος αυτός θα μπορούσε να είναι ο ίδιος ο Σαμαράκης; Πιθανότατα, αφού συνόψίζε το έργο του στην ανθρώπινη ανάγκη της ύπαρξης ελπίδας, που ακολουθεί τους πάντες σε όλες τις εποχές και τους τόπους.

Αν όμως δεν σας καλύπτει το δικό μου μπλά- μπλά επί του βιβλίου, σας επισυνάπτω το τελευταίο διήγημα του με τον ομώνυμο τίτλο «Ζητείται Ελπίς», ώστε να σας πείσει αυτό αντί για εμένα.

Advertisements
Ad 14

Το διήγημα

~Λίγα λόγια για τον Αντώνη Σαμαράκη:

Ο Αντώνης Σαμαράκης γεννήθηκε το 1919. Ήταν απόφοιτος της Νομκής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε για αρκετά χρόνια στο Υπουργείο Εργασίας απ’όπου παραιτήθηκε το 1963. Υπήρξε εκπρόσωπος της Ελλάδας ανά πολλά μέρη του κόσμου, πράγμα που του επέτρεψε να ταξιδέψει πολύ! Η εμφάνισή του στη πεζογραφία πραγματοποιήθηκε το 1954 με τη συλλογή διηγημάτων Ζητείται Ελπίς. Τα έργα του μεταφράστηκαν σε 33 γλώσσες και εκδόθηκαν από 114 ξένους οίκους. Το σύνολο του έργου του τιμήθηκε με το βραβείο Λογοτεχνίας Ευρωπάλια. Υπήρξε επίτιμος διδάκτωρ στα τμήματα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πατρών και Ιωαννίνων, ενώ τα έργα αυτού του λαμπρού ανθρώπου αποτελούν μέρος της διδακτέας ύλης στη δημοτική, τη μέση και τη πανεπιστημιακή εκπαίδευση της χώρας και του εξωτερικού. Επιπλέον έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης σε 40 πόλεις στην Ελλάδα και την Κύπρο. Δημιούργησε τη Βουλή των εφήβων, τιμήθηκε με παγκόσμια βραβεία και η UNISEF της Νέας Υόρκης τον ονόμασε πρώτο Έλληνα πρεσβευτή καλής θέλησης για τα παιδιά του κόσμου. Αυτός ήταν ο Αντώνης Σαμαράκης, που έδωσε το όνομά του σε πολλά σχολεία, δρόμους και πνευματικά κέντρα. Απεβίωσε το 2003 και το σώμα του σύμφωνα με προσωπική του επιθυμία δόθηκε για ανατομία στους φοιτητές της Ιατρικής. Υπήρξε ένας άνθρωπος σύμβολο, που προίκισε την Ελληνική πεζογραφία με λογοτεχνικούς θησαυρούς.

Διαβάστε επίσης  Τα 5 βασικά βήματα για να εκδώσετε το βιβλίο σας

Για όσους έχετε διαβάσει τα βιβλία του; ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ για όσ0υς δεν τα έχετε διαβάσει; ΑΓΑΠΗΣΤΕ ΤΑ! Αφεθείτε στη μαγειά του λόγου του και πιστέψτε με θα σας συνεπάρει!

Πάθος και δημιουργικότητα, ανάγκη για έκφραση των σκέψεων μου, μακρινά μέρη, μουσικές και αχταρμάς. Είμαι η Έλενα και είμαι φοιτήτρια στη Θεατρικών Σπουδών της Αθήνας. Λατρεύω το θέατρο και τις τέχνες, αγαπώ τα βιβλία και γι'αυτό είμαι εδώ για να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου και τις λέξεις μου πάνω σε αυτά. Μ'αρέσει να επαναλαμβάνω τη φράση "Εξερευνώντας τον μυστήριο κόσμο μας".

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γουατεμάλα

Γουατεμάλα: Απόδραση στην εξωτική γη των Μάγιας

Γουατεμάλα, το λίκνο του θαυμαστού πολιτισμού των Μάγιας, η γη
Η αποστολή Φράνκλιν

Η καταστροφή της αποστολής Φράνκλιν

Το 1845 δύο βρετανικά πλοία ξεκίνησαν τον απόπλου με προορισμό