Boualem Sansal ο επόμενος George Orwell;

Μήπως ο Boualem Sansal είναι ο επόμενος George Orwell; Πολλοί υποστηρίζουν πώς πράγματι είναι. Όμως τι γνωρίζουμε γι’αυτόν τον ομολογουμένως σπουδαίο συγγραφέα; Ώρα να τον γνωρίσουμε καλύτερα εδώ στο MAXMAG:

O Boualem Sansal γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1949 και είναι ένας συγγραφέας Αλγιερινής καταγωγής. Σπούδασε μηχανικός και έκανε μεταπτυχιακό στα οικονομικά. Ξεκίνησε να γράφει σε ηλικία 50 ετών, όταν δηλαδή συνταξιοδοτήθηκε.

Το καθεστώς της χώρας του, τον ενέπνευσε να γράψει για να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του.

Όπως άλλωστε είπε και ο ίδιος σε ομιλία που πραγματοποίησε στο Γαλλικό Ινστιτούτο: «Σε μια χώρα με απολυταρχικό καθεστώς οι καλλιτέχνες πρέπει να συνεχίσουν να υπενθυμίζουν στον κόσμο την ελευθερία μέσω των έργων τους».

Advertisements
Ad 14

Με αφορμή το κορυφαίο του έργο 2084, η καταστροφή του κόσμου, δόθηκε στους σπουδαστές του Ινστιτούτου η ευκαιρία να τον γνωρίσουν και να συζητήσουν μαζί του. Εκεί του τέθηκαν πολλές ερωτήσεις που μας αποκάλυψαν πολλά για τη προσωπικότητα του.

-Τι πιστεύετε πως είναι η βάση για να μάθει κάποιος μια ξένη γλώσσα;

Το λεξιλόγιο. Με τον πλούτο των λέξεων μπορούμε να εκφράσουμε οποιαδήποτε θεωρία ή άποψη. Αν γνωρίζουμε τρείς λέξεις είναι αδύνατο να περιγράψουμε το οτιδήποτε. Αν όμως γνωρίζουμε τρείς χιλιάδες αλλάζουν τα πράγματα. Με την εξάσκηση η λέξη έρχεται πολύ γρήγορα.

-Πιστεύεται στο Ισλάμ ή δεν πιστεύετε σε τίποτε; Είστε άθεος ή αγνωστικιστής;

Η αλήθεια είναι πως θα δήλωνα μάλλον άθεος. Παρόλ’αυτά, πρέπει να πιστεύουμε σε κάτι, αλλιώς νιώθουμε χαμένοι.

Όμως τόση ώρα μιλάμε για τον συγγραφέα καιρός να ασχοληθούμε με το κορυφαίο έργο του:

Διαβάστε επίσης  Ταξίδι στις «Νοητές αποικίες» του Ευάγγελου Ρουσάκη

 

Boualem Sansal

Περίληψη

Το Αµπιστάν, µια αχανής αυτοκρατορία, πήρε το όνοµά του από τον προφήτη Άµπι, «απεσταλµένο» του Γιαλάχ επί Γης. Το σύστηµά της βασίζεται στην αµνησία και την υποταγή στον έναν και µοναδικό θεό. Η θρησκεία είναι ο αδιαµφισβήτητος νόµος. Απαγορεύεται κάθε προσωπική σκέψη, ενώ το πανταχού παρόν σύστηµα παρακολούθησης ανακαλύπτει κάθε ιδέα ή πράξη που αποκλίνει. Επισήµως, όλος ο λαός ζει µέσα στην ευτυχία της ακλόνητης πίστης. Το παρελθόν είναι απαγορευµένο. Γνωστός είναι µόνο ο νικηφόρος «Μεγάλος Ιερός Πόλεµος» κατά του «Εχθρού» που οδήγησε στη δηµιουργία «της Γης των πιστών». Ο κεντρικός ήρωας, ο Ατί, αµφισβητεί τις βεβαιότητες που έχουν επιβληθεί και ξεκινά µια έρευνα για να ανακαλύψει έναν λαό αποστατών που ζουν σε γκέτο χωρίς θρησκεία… Ο Μπουαλέµ Σανσάλ είναι µια από τις σηµαντικότερες φωνές της σύγχρονης λογοτεχνίας. Μέσα από τη συναρπαστική του διήγηση γεµάτη αθώες ειρωνείες, διασκεδαστικές αλλά και δυσάρεστες εκπλήξεις, ακολουθεί τα χνάρια του Όργουελ και γελοιοποιεί την υποκρισία και το παραστράτηµα του θρησκευτικού φανατισµού που απειλεί τη .

Ενδιαφέρον άνθρωπος ο Boualem Sansal έτσι δεν είναι; Μιας και εγώ θα σπεύσω να αγοράσω το βιβλίο του έτσι θα πρότεινα σε όποιον ενδιαφέρεται, να ασχοληθεί με έναν τόσο αξιόλογο συγγραφέα. Καλή ανάγνωση!

Πάθος και δημιουργικότητα, ανάγκη για έκφραση των σκέψεων μου, μακρινά μέρη, μουσικές και αχταρμάς. Είμαι η Έλενα και είμαι φοιτήτρια στη Θεατρικών Σπουδών της Αθήνας. Λατρεύω το θέατρο και τις τέχνες, αγαπώ τα βιβλία και γι'αυτό είμαι εδώ για να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου και τις λέξεις μου πάνω σε αυτά. Μ'αρέσει να επαναλαμβάνω τη φράση "Εξερευνώντας τον μυστήριο κόσμο μας".

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε.
«Για την καρδιά και το συκώτι του», Λένα Διβάνη

«Για την καρδιά και το συκώτι του»: Η νέα σπαρταριστή νουβέλα της Λένας Διβάνη

Στην τελευταία της νουβέλα με τίτλο «Για την καρδιά και