Ειδικές Εκδόσεις Βιβλίων: Η νέα τάση του Βιβλιοσυλλέκτη

25 Φεβρουαρίου 2022
Ειδικές εκδόσεις
Πηγή εικόνας: readthebloodybook.com

Οι Ειδικές εκδόσεις βιβλίων (Special Editions) είναι το νέο αγαπημένο μου απόκτημα. Τι είναι με ρωτάτε; Είναι κάποια βιβλία τα οποία βγαίνουν με κάποιες παραπάνω ιδιαιτερότητες, αισθητικές κυρίως. Τέτοιες εκδόσεις βγαίνουν κυρίως σε αγγλικά βιβλία τα οποία έτσι όπως είναι σχεδιασμένα σε κάνουν να θέλεις να τα αγοράσεις κατευθείαν. Δηλαδή, με λίγα λόγια το FOMO μου χτυπάει κόκκινο. (FOMO = Fear Of Missing Out)

Ειδικές Εκδόσεις βιβλίων (Special Editions)

Ειδικές εκδόσεις βιβλίων θεωρούνται εκείνες οι εκδόσεις οι οποίες είναι προϊόντα μάρκετινγκ για να μας ωθήσουν να αγοράσουμε το βιβλίο. Απλά όταν το βιβλίο είναι απλό, η ειδική του έκδοση θα βγει είτε με αλλαγμένο εξώφυλλο, είτε σε σκληρόδετη μορφή.

Εδώ να σας πω ότι αυτές οι ειδικές εκδόσεις, γενικά κυκλοφορούν στο εξωτερικό σε αγγλικά βιβλία, αλλά σιγά σιγά έρχονται και στην Ελλάδα. Αυτές τις ειδικές εκδόσεις βιβλίων τις ξεκίνησαν εταιρείες όπως η Fairyloot, η Owlcrate  και η Illumicrate αλλά πλέον τώρα κάνουν ειδικές εκδόσεις και μεγάλα βιβλιοπωλεία όπως για παράδειγμα το Waterstones. Όμως ποια είναι τα είδη των ειδικών εκδόσεων? Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

Είδη ειδικών εκδόσεων

1) Βιβλία με sprayed edges (ψεκασμένες άκρες)

Ειδικές εκδόσεις
Πηγή: bemoresoap.com

Στις ειδικές εκδόσεις, τα βιβλία με sprayed edges (ψεκασμένες άκρες) ήταν η πρώτη εκδοχή των ειδικών εκδόσεων των βιβλίων. Στην ουσία, παίρνουν το βιβλίο και ψεκάζουν με χρώμα τις σελίδες του βιβλίου (μόνο στην άκρη φυσικά, το βιβλίο εξακολουθεί να είναι άσπρο).

Ειδικές εκδόσεις

Χρώμα φυσικά που να ταιριάζει με τα χρώματα του βιβλίου.  Τα χρώματα στην αρχή ήταν απλά ενώ τώρα πλέον μπορούν να είναι μεταλλικά ή με stenciled edges.

Διαβάστε επίσης  Thomas Pynchon, η λογοτεχνία μάχεται ενάντια στη μέρα

2)Βιβλία με άκρες stencil

Διάφορες εταιρίες με συνδρομητικά βιβλιο-κουτιά, το πήγαν παραπέρα. Τώρα κάνουν ειδικές εκδόσεις βιβλίων, τα οποία έχουν stencil στην άκρη σε διαφορετικό χρώμα, είτε stencil με άλλο χρώμα πάνω στο ήδη ψεκασμένο με ένα χρώμα βιβλίο. Stencil είναι ένα διάτρητο πρότυπο που το κολλάς πάνω σε μια επιφάνεια για να βάψεις τη συγκεκριμένη περιοχή.

Για παράδειγμα, στο βιβλίο “Six Crimson Cranes” της Elizabeth Lim η έκδοση του Fairyloot έχει μωβ ψεκασμένες άκρες πάνω και κάτω, όμως κατά μήκος είναι άσπρο το φόντο με μωβ πελαργούς.

Ειδικές εκδόσεις

 

Άλλο παράδειγμα είναι η έκδοση του Illumicrate, του βιβλίου “Little Thieves” της Margaret Owen. Σε αυτό έχουν βάλει τα stenciled edges με μαύρο χρώμα πάνω στις ήδη κόκκινες ψεκασμένες άκρες.

Ειδικές εκδόσεις

3) Ενυπόγραφα Βιβλία

Οι περισσότερες ειδικές εκδόσεις, έρχονται υπογεγραμμένες από το συγγραφέα. Και γι’ αυτό είναι τόσο ιδιαίτερο ένα τέτοιο βιβλίο. Αυτά τα βιβλία είναι συνήθως υπογεγραμμένα κανονικά.

 

 

Ειδικές εκδόσεις

Όμως, λόγω covid-19 μπορεί κάποια από αυτά να μην έχουν υπογραφεί τα ίδια βιβλία αλλά να αποστέλλονται με υπογεγραμμένο bookplate. Δηλαδή, ένα αυτοκόλλητο με την υπογραφή του συγγραφέα που κολλάει πάνω στην πρώτη σελίδα του βιβλίου.

4) Βιβλία με ζωγραφιά μέσα στο Dust Jacket

Dust Jacket είναι το προστατευτικό κάλυμμα που συνήθως βάζουν στις εκδόσεις των σκληρόδετων βιβλίων. Στις ειδικές εκδόσεις πλέον βάζουν διάφορους γνωστούς illustrators να ζωγραφίζουν μέσα στο κάλυμμα εικόνες παρμένες από το βιβλίο.

Οι περισσότερες εταιρείες (Fairyloot, Owlcrate, Illumicrate) δεν γράφουν το όνομα του βιβλίου και τον συγγραφέα πάνω στη ζωγραφιά. Αυτό όμως μπορεί να μπερδέψει κάποιον που δεν ξέρει ποιο βιβλίο είναι.

Διαβάστε επίσης  Το ημερολόγιο της Πηνελόπης του Κώστα Βάρναλη

Για παράδειγμα το αρχικό εξώφυλλο του “Six Crimson Cranes” της Elizabeth Lim στην έκδοση του Fairyloot είναι το παρακάτω.

Ενώ το ζωγραφισμένο dust jacket, το οποίο τυλίγεται γύρω από το βιβλίο, είναι αυτό:

Οι ειδικές εκδόσεις του Bookish Box, μιας άλλης εταιρείας, κατά τη γνώμη μου είναι καλύτερες επειδή στο ζωγραφισμένο εξώφυλλο έχει και το όνομα του βιβλίου και του συγγραφέα. Φαίνεται ξεκάθαρα ποιο βιβλίο είναι όπως για παράδειγμα το βιβλίο “Kingdom Of The Wicked” της Kerri Maniscalco.

Το αρχικό εξώφυλλο:

Η Έκδοση του Bookish Box με τη ζωγραφιά:

5) Βιβλία με ζωγραφίες μέσα στο βιβλίο (endpapers)

Από το τελευταίο εξάμηνο του 2021, κάποιες εταιρείες βάζουν το λεγόμενο «art in endpapers» στις ειδικές εκδόσεις τους. Είναι ζωγραφιές μέσα στο βιβλίο. Όχι μέσα στις σελίδες του βιβλίου, αλλά πίσω από το εξώφυλλο, όταν ανοίγουμε για πρώτη φορά το βιβλίο. Κάποιες φορές μπορεί να ήταν ένα απλό σχέδιο, όπως η παρακάτω έκδοση του βιβλίου “House in the Cerulean Sea” του T J Klune, έκδοση Illumicrate:

Όμως κάποιες φορές (όχι τόσο συχνές) μπορεί να είναι ολόκληρη ζωγραφιά με τους χαρακτήρες του βιβλίου, όπως το βιβλίο του “Once Upon A Broken Heart” της Stephanie Garber, στην έκδοση του Fairyloot.

Μπροστά:

Πίσω:

6) Βιβλία με foil ή εκτυπωμένη εικόνα πάνω στο βιβλίο

Τέλος μια άλλη τεχνική στις ειδικές εκδόσεις, είναι το λεγόμενο foil, που είναι κάποιο σχέδιο πάνω στο σκληρόδετο βιβλίο. Μπορεί να είναι ένα σχήμα, ένα ρητό ή πάλι μια ολόκληρη ζωγραφιά.

 

Σε αυτή την κατηγορία πηγαίνει και η εκτυπωμένη ζωγραφιά πάνω στα σκληρόδετα βιβλία όπως για παράδειγμα το παρακάτω αγαπημένο μου βιβλίο.

Διαβάστε επίσης  Αφροαμερικανική λογοτεχνία από τη Ζόρα Νιλ Χέρστον

“The House In The Cerulean Sea του T J Klune”, έκδοση Illumicrate:

 

Επίλογος

Γενικά οι ειδικές εκδόσεις είναι πολυσυζητημένες στο εξωτερικό και δεν είναι και οι πιο φθηνές. Και επειδή έχουν όλα αυτά τα έξτρα, και είναι περιορισμένα τα αντίτυπα, γίνονται πιο πολύτιμα.

Με τέτοιες εκδόσεις που κυκλοφορούν πως γίνεται να μην τις θέλω όλες; Τουλάχιστον έχω ελπίδες γιατί όλα αυτά τα βιβλία τα έχω σε ένα αντίτυπο. Αντίθετα ο φίλος μου ο Μάνος, έχει σε πολλά και διαφορετικά αντίτυπα από το ίδιο βιβλίο. Οπότε έχω ελπίδες. Σόρρυ Μάνο αλλά ισχύει. Παρόλα αυτά σ’ αγαπώ.

 

Εσάς, ποια εκδοχή σας άρεσε περισσότερο;

Είμαι καθηγήτρια μουσικής. Στον ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να διαβάζω. Λατρεύω τα ταξίδια. Κοιτώνας στο Hogwarts: Gryffindor. Αγαπημένο χρώμα: Οποιαδήποτε απόχρωση του μωβ.
Τυχερό νούμερο: 8.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νεο-νουάρ: Η εξέλιξη του φιλμ νουάρ

Οι νεο-νουάρ ταινίες είναι ένα υποείδος του φιλμ νουάρ που
Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού