Το ηλεκτρονικό βιβλίο στην Ελλάδα: 10 χρόνια µετά

3 Φεβρουαρίου 2019

 

Ήταν  το 2009 όταν  το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έδωσε έναν ευρύτερο ορισµό του ηλεκτρονικού βιβλίου,  σύµφωνα µε τον οποίο ως ηλεκτρονικό βιβλίο δεν νοείται µόνο η ψηφιακή έκδοση ενός συµβατού βιβλίου, αλλά το δυναµικό και διαδραστικό µέσο µάθησης που λειτουργεί ως  εργαλείο γνώσης. Ωστόσο ο όρος ebook  αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο λεξικό Merriam-Webstert το  1988  για να δηλώσει «ένα βιβλίο που δηµιουργήθηκε ή µετατράπηκε σε ψηφιακή µορφή», ώστε να µπορεί να αναγνωστεί στην οθόνη του υπολογιστή ή σε άλλες φορητές ψηφιακές συσκευές.

Με αφορμή λοιπόν τα δέκα χρόνια που συμπληρώνονται φέτος, διοργανώνονται και τα γενέθλια του. Την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου (20.30) στο βιβλιοπωλείο Ιανός διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα  «Το ηλεκτρονικό βιβλίο στην Ελλάδα: 10 χρόνια µετά». Σε αυτήν θα συνοµιλήσουν οι: Νίκος Αργύρης (εκδότης, Εκδόσεις Ίκαρος), Σωκράτης Καµπουρόπουλος (πρώην υπεύθυνος Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Βιβλίου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου), Αργύρης Καστανιώτης (εκδότης, εκδόσεις Καστανιώτη) και Φίλιππος Τσιµπόγλου (γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος). Συντονίζει ο Μ. Καλαµαράς, ενώ χαιρετισµό θα απευθύνει η Εριφύλη Μαρωνίτη, διαχειρίστρια έργου της «Αθήνα 2018 Παγκόσµια Πρωτεύουσα Βιβλίου» και συντονίστρια του Δικτύου Πολιτισµού του ∆ήµου Αθηναίων. Άλλωστε, η εκδήλωση εντάσσεται στην ενότητα «Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης» της «Αθήνας 2018 Παγκόσµιας Πρωτεύουσας Βιβλίου».

depositphotos.com

Οι παρευρισκόµενοι θα συζητήσουν για τη διαδροµή από τα πρώτα e-books και τις εξειδικευµένες συσκευές ανάγνωσης έως το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, αλλά και για τις προοπτικές της διάδοσης της ηλεκτρονικής ανάγνωσης και του µετασχηµατιστικού ρόλου των ηλεκτρονικών βιβλίων για τους αναγνώστες και τον κλάδο του βιβλίου.

Στην δεκαετία αυτή που πέρασε η επικράτηση του ebook δεν ήταν σε καμία περίπτωση καθολική και η μετάβαση από την έντυπη μορφή στην ηλεκτρονική ακόμα και σήμερα δεν είναι αυτονόητη. Για όλους του κόσμου τους βιβλιόφιλους, η αγάπη τους για τα βιβλία, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτό καθεαυτό το βιβλίο. Παρόλο που η τεχνολογία έχει πια κατακτήσει τις περισσότερες πτυχές της καθημερινότητας μας.

Διαβάστε επίσης  Δωρεάν e books και audio books για ξέφρενο διάβασμα

Η χρήση των ebook περιορίζεται ακόμα,  περισσότερο στα ξενόγλωσσα και λιγότερο στη ελληνική λογοτεχνία και στα δοκίμια. Και αυτό γιατί παρόλο που υπάρχουν περισσότεροι από 8000 τίτλοι λείπουν αρκετοί τίτλοι ηλεκτρονικών βιβλίων στα ελληνικά. Το δεύτερο είναι ότι  λείπει ένα βιβλιοπωλείο  που να αναλάβει τις ολοκληρωµένες υπηρεσίες ηλεκτρονικής ανάγνωσης. Υπάρχουν βιβλιοπωλεία που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες, αλλά δεν έχουν καταφέρει να καθιερωθούν.

Το παρήγορο της υπόθεσης είναι ότι ολοένα και περισσότερες βιβλιοθήκες αγοράζουν πλέον ebook καθώς δίνεται έτσι η δυνατότητα σε περισσότερους χρήστες να το διαβάζουν ταυτόχρονα χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική τους παρουσία. Ένα τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί  το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης που είναι υπηρεσία δανεισµού 2800 περίπου τίτλων ebooks  που έτυχε θερμής αποδοχής.

ΠΗΓΗ: www. ethnos.gr

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Επιστροφή στα θρανία λοιπόν!

Επιστροφή στα θρανία λοιπόν! Επιστροφή πίσω στα θρανία για μαθητές,
Νευρωνικό Δίκτυο

Νευρωνικά Δίκτυα: Επίδραση στην Τεχνητή και Φυσική Νοημοσύνη

, Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρώνες