Η συγγραφική ομάδα της στήλης Βιβλίο του Μax Mag είναι μια όμορφη ομάδα ανθρώπων που αγαπούν τα βιβλία και επιθυμούν να εκφράζονται και να προτείνουν μέσω των άρθρων τους. Η αγάπη αυτή μας ενώνει και μας κάνει περήφανους όταν βλέπουμε ένα άρθρο να δημοσιεύεται. Είναι λογικό, και εξαιρετικά ενδιαφέρον, πως η ομάδα αποτελείται από διαφορετικές προσωπικότητες που αγαπούν να διαβάζουν διαφορετικού είδους βιβλία. Το βιβλίο για όλους τους ανθρώπους αποτελεί πηγή έμπνευσης, προβληματισμού, σκέψης ή και ταύτισης.
Στο παρόν άρθρο σας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσετε ένα μικρό κομμάτι των αρθρογράφων μας μέσα από ιστορίες που εκτυλίσσονται σε κάθε λογής βιβλίο. Βιβλία που αποτελούν κομμάτι της προσωπικότητας των αρθρογράφων μας και φανερώνουν μια πτυχή της ζωής τους. Θα διαβάσετε λοιπόν, όχι απλές προτάσεις και κριτικές αλλά γιατί και πως προσελκύουν συγκεκριμένα βιβλία τις αρθρογράφους του περιοδικού. Με μια προσεκτική ανάγνωση θα έρθετε πιο κοντά και θα μάθετε λίγο καλύτερα τους αρθρογράφους της στήλης μας μέσα από τα αγαπημένα τους βιβλία.
Όλγα Συκάκη – Λογική και ευαισθησία
Μετά από αρκετή σκέψη το βιβλίο που με εκφράζει είναι το «Λογική και Ευαισθησία» της Jane Austen. Συνδυάζω στον εαυτό μου τη λογική της Έλινορ και την ευαισθησία της Μάριον. Δυναμική και παρορμητική, η Μαριάν Ντάσγουντ είναι ακριβώς αντίθετο από τη συγκρατημένη και συνετή αδελφή της, Έλινορ. Έτσι, όταν η Μαριάν ερωτεύεται τον εντυπωσιακό αλλά επιπόλαιο Τζον Γουίλομπι, αγνοεί την προειδοποίηση της αδελφής της για αυτοσυγκράτηση και υπομονή. Η Έλινορ, αντίθετα, αντιμετωπίζει στωικά την απόφαση του αγαπημένου της να την εγκαταλείψει και παλεύει να κρύψει τη δική της ερωτική απογοήτευση, ακόμα και από τους οικείους της.
Μέσα από την εμπειρία του έρωτα και την απειλή της απώλειάς του, οι δυο αδελφές μαθαίνουν πως η λογική πρέπει να συνδυαστεί με την ευαισθησία και το συναίσθημα, προκειμένου να επιτευχθεί η προσωπική ευτυχία σε μια κοινωνία όπου το χρήμα και η κοινωνική θέση κυβερνούν και ορίζουν ακόμα και τη μοίρα της αγάπης.

Μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα της Όλγας Συκάκη εδώ
Βάσια Μανωλεδάκη – Η άλλη Χιονάτη
Μια φορά κι έναν καιρό, ζούσε σε μια μακρινή χώρα μια πριγκίπισσα η Σόφι. Με δέρμα άσπρο σαν το χιόνι, μαλλιά μαύρα σαν τη νύχτα και χείλη κόκκινα σαν το αίμα. Την ημέρα των γενεθλίων της η Σόφι, πήγε στο δάσος μαζί με τον κυνηγό της βασίλισσας ο οποίος έβγαλε ένα μαχαίρι και της πήρε την καρδιά της. Αιτία ήταν η καλοσύνη της καθώς αυτή για μια βασίλισσα θεωρούταν αδυναμία και καταστροφή για το βασίλειο από τους αυλικούς. Η Σόφι είχε πιστέψει τα λόγια αυτά γεμάτα δηλητήριο και για αυτό δεν πρόβαλε καμία αντίσταση. Στο τέλος όμως θα αποδείξει ότι ακόμα και η πιο σκοτεινή μαγεία δε μπορεί να νικήσει το καλό και πως η καλοσύνη στην πραγματικότητα είναι δύναμη. Το βιβλίο αυτό είναι το ταξίδι ενός κοριτσιού στην προσπάθειά του να βρει τη δύναμη μέσα του μετά από χρόνια που ακούει τους πάντες γύρω του να τη μειώνουν για τα όμορφα χαρίσματα (σωματικά και κυρίως ψυχικά) τα οποία διαθέτει. Στο τέλος τα καταφέρνει και δείχνει σε όλους και στον εαυτό της πια πραγματικά είναι. Στο ίδιο σημείο βρίσκομαι κι εγώ. Προσπαθώ να παλεύω κάθε μέρα να δείξω σε εμένα ότι είμαι δυνατή κι ότι αξίζω. Γιατί τα λόγια τρίτων φώλιασαν κι ακόμα κάποιες φορές φωλιάζουν μέσα στο κεφάλι μου και τα πιστεύω, κάνοντάς με να μένω στάσιμη. Ελπίζω όμως να καταφέρω κι εγώ να ολοκληρώσω το ταξίδι μέσα από το δικό μου δάσος, να αφήσω εκεί το άτομο που είμαι και να βρω τη Βάσια που κρύβεται πραγματικά.

Μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα της Βάσιας Μανωλεδάκη εδώ
Τουρλίδα Δήμητρα – Κάθε στιγμή μετράει
Εάν και συνηθίζω να διαβάζω κυρίως αστυνομική λογοτεχνία ή κυρίως βιβλία με δράση και μυστήριο, αυτό το βιβλίο έκρυψε μέσα του πολλούς φόβους και σκέψεις μου. Αρχικά ο τίτλος αποτελεί ένα υπέροχο μότο να κρατήσει κανείς, το οποίο μότο αποκτά βαρύνουσα σημασία μετά το τέλος του βιβλίου. Η Άλις έχει μια επιτυχημένη ακαδημαϊκή, επαγγελματική και οικογενειακή ζωή όταν τα πρώτα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ κάνουν την εμφάνισή τους. Η ίδια παλεύει σκληρά και κάνει κάθε προσπάθεια να κρατήσει την μνήμη της σε εγρήγορση. Είναι ένα βιβλίο με πολλές δυνατές εικόνες, συγκίνηση και μηνύματα που με έκαναν να αναστοχαστώ για διάφορα γεγονότα στην ζωή μου. Νιώθω ότι η Άλις έχει ένα κομμάτι μου και ότι ένα κομμάτι μου υπάρχει μέσα στην Άλις. Το βιβλίο αποτελεί κομμάτι των φόβων μου, των σκέψεων μου, της θέλησής μου να μην ξεχάσω ποτέ καμία από τις στιγμές της ζωής μου.

Μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα της Δήμητρας Τουρλίδα εδώ
Γεωργία Αντωνιάδου – Το Λουλούδι της Θάλασσας
Το βιβλίο που νιώθω τον τελευταίο καιρό που συνδέθηκα είναι “Το Λουλούδι της Θάλασσας” της Νάγιας Δαλακούρα, από εκδόσεις Κλειδάριθμος.
“Ούτως ή άλλως σ’ εκείνα τα μέρη για την αλήθεια δεν πολυνοιάζεται κανείς”

Αγγελική Γκέσκου – Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων
«Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων» είναι πραγματικά ένα βιβλίο που όταν το διάβασα συνάντησα ένα κομμάτι του εαυτού μου σε αυτό. Η πρωταγωνίστρια, η Άγκνες παρότι είναι αρχαιολόγος μετακομίζει στο Λονδίνο και ψάχνει να βρει δουλειά (να σημειώσω ότι είναι το όνειρο μου να εργαστώ στο Λονδίνο, πόσο μάλλον σε βιβλιοπωλείο/βιβλιοθήκη). Μια ξαφνική καταιγίδα θα τη φέρει μέσα στο βιβλιοπωλείο Moonlight Books, όπου για μεγάλη της τύχη ο ιδιοκτήτης αναζητούσε το τελευταίο διάστημα υπάλληλο. Η Άγκνες θα δεχτεί την πρόταση της δουλειάς και μέρα με τη μέρα θα δεθεί με την καθημερινότητα του βιβλιοπωλείου. Θα γνωρίσει όλες τις πτυχές του αφεντικού της, τις ιδιαιτερότητες των τακτικών πελατών, θα έχει σχέσεις σε καθημερινή βάση με πολλούς από αυτούς και με τον καιρό θα λατρέψει τον κόσμο του βιβλίου. Όντας βιβλιοθηκονόμος ζω καθημερινά παρόμοιες καταστάσεις και μπήκα πολλές φορές στη θέση της πρωταγωνίστριας. Το σημείο που αποτελεί και αποκορύφωμα του βιβλίου, είναι η στιγμή που εξαφανίζεται ένα πολύτιμο χειρόγραφο και ξεκινά μια έρευνα για τον εντοπισμό του. Στο μυθιστόρημα αξίζει να σημειωθεί πως αναφέρονται συχνά αποσπάσματα από έργα γνωστών συγγραφέων. Το βιβλίο μας δείχνει πως η ουσία βρίσκεται στα μικρά πράγματα και η λογοτεχνία μπορεί πολλές φορές να μας «σώσει» ψυχολογικά. Για εμένα προσωπικά, αποτελεί έναν ύμνο αγάπης στη λογοτεχνία, όπου θα το αγαπήσει κάθε βιβλιοθηκονόμος ή βιβλιοφάγος.

Μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα της Αγγελικής Γκέσκου εδώ