Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

Η δήθεν κουλτούρα είναι επικίνδυνη

δήθεν κουλτούραΗ δήθεν κουλτούρα είναι επικίνδυνη.

Φαντάσου που φτάσαμε, να λέω εγώ, ο μέγας κουλτουριάρης (και καλά), ότι η κουλτούρα είναι επικίνδυνη. Όμως, πρόσεξες καλά τον τίτλο; Μπράβο, κοίταξέ τον ξανά. Κοίταξέ τον καλύτερα. Ναι. Η δήθεν κουλτούρα είναι επικίνδυνη. 

Ίσως, λέω ίσως, να φαντάζεσαι για τι μιλάω. Να σου έχει έρθει ήδη στο μυαλό το τι πραγματεύεται αυτό το άρθρο. Να έχεις ήδη προβλέψει όλο το περιεχόμενο του άρθρου. Και δε με ενοχλεί καθόλου.

Μιλάω για αυτό το είδος που έχει κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια. Βασικά ίσως να υπήρχε και Π.Ι ( Προ Ινσταγκραμ) αλλά η παρουσία του να μην ήταν τόσο εμφανής, τόσο αισθητή. Μιλάω για τους εκφραστές της δήθεν κουλτούρας. Τους ψευτο-κουλτουριάρηδες.

Μιλάω για τους ανθρώπους που νομίζουν ότι διαφέρουν από τον υπόλοιπο κόσμο, μόνο και μόνο επειδή διαβάζουν Λειβαδίτη και τον κοινοποιούν στο instagram. Η φάση είναι ότι πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι των υπόλοιπών ανθρώπων, καθώς μόνο αυτοί έχουν πιάσει το μεγάλο νόημα που είχε το ποίημα και το μήνυμα που ήθελε να περάσει ο ποιητής. ( Εδώ , οφείλω να επισημάνω πως κυρίως ανεβάζουν quotes σπουδαίων ανθρώπων, ενώ τα βιβλία τους δε τα έχουν πιάσει ποτέ στα χέρια τους. Τόσο το καλύτερο για τα βιβλία).

Μιλάω για τον νεαρό που το παίζει ψαγμένος στο έντεχνο επειδή ανεβάζει Μποφίλιου, Ζουγανέλη , Χαρούλη. Προσοχή, προσοχή. Τον ξεχωρίζουμε από τους λάτρεις του έντεχνου, γιατί ανεβάζει μόνο τα mainstream κομμάτια. «Έλα πάρε με, Σε έχω βρει και σε χάνω… ». Αν του ανοίξεις κουβέντα για τον Χατζιδάκι και τον Γκάτσο θα νομίζει ότι είναι ηθοποιοί. Από τον Πασχαλίδη, γνωρίζει μόνο τις κακές συνήθειες.

Πάει σε συναυλίες έντεχνων καλλιτεχνών, τραγουδάει τα πολύ γνωστά και στα υπόλοιπα ανοιγοκλείνει το στόμα.

Μιλάω για τη δήθεν κουλτούρα. Τον τύπο ή την τύπισσα που θα διαβάσουν Λένα Μαντά και θα στο παίξουν ειδικοί στη συγγραφή. ( Χωρίς να έχω τίποτα με τη γυναίκα, η μαμά μου σας διαβάζει κυρία Μαντά)! Ο Καζαντζάκης είναι γνωστός σε αυτούς από τα quotes και λίγο από κάποια κείμενα σχολικά.

Για τους τύπους που βγάζουν το γυαλί ηλίου με στυλ και συνήθως λένε « εγώ δε κάνω αυτά που κάνει η μάζα». Το βράδυ θα τους δεις να ανοίγουν Belvedere και να ανεβάζουν το ταβάνι του κλάμπ στο οποίο θα παρτάρουν άγρια με την οθόνη του κινητού τους,

Χτυπάνε περίεργα tattoo και όταν ρωτάς τι σημαίνει , σου λένε «είναι πολύ ψαγμένο σχέδιο, ακόμα δε κατάλαβες το νόημα;». Αλίμονο αν γνωρίζουν και οι ίδιοι. Συνήθως χτυπάνε κινέζικα.

Λοιπόν, τα ψαγμένα σχέδια σας, τα ψαγμένα σκουλαρίκια σας, οι εικόνες με τις ονειροπαγίδες, οι στίχοι του Γκάτσου που δε γνωρίζετε και τα βίντεο από συναυλίες καλλιτεχνών που δε θυμάστε το μικρό τους όνομα και ούτε τα μισά τραγούδια τους, δε μας αγγίζουν. Όταν ανοίγετε το στόμα σας για να μιλήσετε, παίρνουμε βαθιά ανάσα και περιμένουμε τη δήθεν κουλτουριάρικη μπαρούφα που θα πετάξετε. Θα σας γουστάραμε σαν παρέα αλλά οι απόψεις σας είναι επικίνδυνες, Επικίνδυνες γιατί δεν αντιπροσωπεύουν ούτε στο ελάχιστο, τις απόψεις των προσωπικοτήτων που λέτε ότι πρεσβεύετε.

Θέλετε να δείξετε παθιασμένα όλα αυτά που δήθεν ξέρετε.Εκεί που θα συζητάμε για ποδόσφαιρο , θα πεταχτείτε και θα πείτε «ξέρεις ποιο είναι το αγαπημένο μου ρητό για τη ζωή;»

Επειδή διάβασες quote του Καζαντζάκη, δε ξέρεις το έργο του. Το ίδιο με όλους και όλα.

Θα σας γουστάραμε αν η άγνοιά σας δεν ήταν τόσο επικίνδυνη για την ανθρωπότητα. Και αν δεν ήσασταν τόσο ηλίθιοι.

Σας βαρεθήκαμε…

Και φυσικά, Δημοκρατία έχουμε. Μπορείτε και εσείς να με θεωρήσετε Ψευτοκουλτουριάρη.

 

 

22 ετών. ,αθεράπευτος ονειροπόλος( λίγο κλισέ ε;),βιβλιοφάγος και λάτρης της έντεχνης μουσικής. Μήπως υπάρχει και άτεχνη;Μπα!!
Συγγραφέας του βιβλίου «Φθηνές Ιστορίες».
Εύχομαι να απολαύσεις τις ανησυχίες μου στην οθόνη σου!!!
(Και αν κάτι δε σου αρέσει υπάρχει το link από το φβ για να μου στείλεις και να το συζητήσουμε) .

Περισσότερα από τη στήλη: Βιβλίο

Βιβλίο

Ίρβιν Γιάλομ είναι αυτό το τελευταίο σου βιβλίο;

O Ίρβιν Γιάλομ δεν χρειάζεται συστάσεις. Το πλούσιο βιογραφικό του, τα βιβλία του καθώς και…

Βιβλίο

7 τρόποι να διαβάζεις περισσότερα βιβλία

Φέτος, όπως και πέρσι, έθεσες έναν στόχο στην αρχή της χρονιάς. Να διαβάσεις περισσότερα βιβλία.…

Βιβλίο

«Άνθρωποι που συναντάμε στις διακοπές»: από το bestseller της Emily Henry στην κινηματογραφική μεταφορά του Netflix

«Άνθρωποι που συναντάμε στις διακοπές»: από το bestseller της Emily Henry στην κινηματογραφική μεταφορά του…

Βιβλίο

«Περί Έρωτος και Άλλων Δαιμονίων»: Όταν το Πάθος γίνεται η πιο Ιερή Ασθένεια

Η ταυτότητα του βιβλίου Το “περί έρωτος και άλλων δαιμονίων” κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το…

Βιβλίο

Το ακουστικό κέρας της Leonora Carrington: κάτι παραπάνω από ένα αλλόκοτο fever dream

Παρότι η εικαστική καλλιτέχνιδα Leonora Carrington θεωρείται η «τελευταία των σουρεαλιστών», η ίδια δεν ενστερνίστηκε…

Βιβλίο

«Διάβολοι και άγιοι» του Ζαν Μπατίστ Αντρεά : Η διττή φύση των ανθρώπων

Έχοντας πλέον διαβάσει και τα τρία μυθιστορήματα του βραβευμένου με Goncourt 2023 Γάλλου συγγραφέα Ζαν…

Βιβλίο

Οι τρεις Ιθάκες

Στο υπό έκδοση βιβλίο του Επάνοδος στον Όμηρο, ο αλήστου μνήμης φιλόλογος – ιστορικός Σαράντος…