Irvin Yalom, Στον κήπο του Επίκουρου: Αφήνοντας πίσω τον τρόμο του θανάτου

Στον κήπο του Επίκουρου
Στον κήπο του Επίκουρου

«Στον κήπο του Επίκουρου»: Ένα απο τα αριστουργήματα του Irvin Yalom που κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Άγρα, πραγματεύεται ένα απο τα πιο πυρηνικά και συγκρουσιακά κομμάτια της ανθρώπινης ύπαρξης: το άγχος για τον θάνατο. Μέσα από προσωπικές εξομολογήσεις και αληθινές ιστορίες θεραπευομένων του, μας συστήνει τον κόσμο της Υπαρξιακής ψυχοθεραπείας και της ανακούφισης απο τον φόβο του θανάτου, του πεπερασμένου της ύπαρξης και της έλλειψης νοήματος.

«Μολονότι η σωματική διάσταση του θανάτου μας καταστρέφει, η ιδεά του θανάτου μας σώζει»θεμελιώνει στο βιβλίο του και μας παροτρύνει να χρησιμοποιήσουμε τον φόβο για τον θάνατο σαν καύσιμο για να ζήσουμε μια πιο ευτυχισμένη και ουσιαστική ζωή. Η συγγραφική αβρότητα του Yalom αγγίζει τον αναγνώστη σε ένα απο τα πιο ευαίσθητα σημεία της ύπαρξής του, κάνοντας όμως αισθητό ήδη απο τον πρόλογο, πως δεν χαϊδεύει αυτιά και δεν ξεκουράζει συνειδήσεις. Μπαίνει στα κρυφά δώματα του φόβου μας και μας αφυπνίζει, υπογραμμίζοντας πως το συγκαλυμμένο άγχος για τον θάνατο που μας συνοδεύει απο τις απαρχές της εφηβικής μας ηλικίας, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις δράσεις και τις επιλογές μας τόσο στον συνειδητό κόσμο, όσο και με την μορφή συμβόλων στον υποσυνείδητο κόσμο των ονείρων.

Η θεωρητική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποεί ο Yalom, την οποία εξηγεί στον «Κήπο του Επίκουρου»,  έχει τις ρίζες της στην υπαρξιακή φιλοσοφική σχολή που εδραίωσαν μεγάλοι διανοητές, απο τον Επίκουρο της αρχαιότητας μέχρι τον Κίρκεγκωρ, τον Σάρτρ, τον Καμύ και τον Νίτσε του 20ου αιώνα. Αφήνοντας κατα μέρους τις διαφορετικές φιλοσοφικές προσεγγίσεις καθώς και τις επικρίσεις που δέχτηκε το επαναστατικό αυτό ρεύμα, η ουσία παραμένει ίδια: ο άνθρωπος είναι το άθροισμα των πραξεών του. Αφορίζοντας κάθε αιτιοκρατική ή φυσιοκρατική θέση, ο Υπαρξισμός υπογραμμίζει πως η ύπαρξη προηγείται της ουσίας.  Ο άνθρωπος κατα συνέπεια, δεν είναι μια αφηρημένη έννοια στην οποία αποδίδονται ιδιότητες αλλά τις αποκτά και τις επιλέγει κατα τη διάρκεια της ζωής του. Με λίγα λόγια, ορίζει το πεπρωμένο του.

Διαβάστε επίσης  Maya Angelou: Τα δύσκολα χρόνια πριν την καταξίωση

Ο Irvin Yalom μετουσιώνει τον θεμέλιο λίθο της Υπαρξιακής Φιλοσοφίας σε ψυχοθεραπευτική δυναμική στο εδώ και τώρα. Δεν υπάρχει καλύτερη χρονική συγκυρία απο το παρόν για να αυτο-καθοριστούμε, να χτίσουμε πιο ουσιαστικές σχέσεις, να εμπνεύσουμε και να εμπνευστούμε, να χτίσουμε τον δρόμο προς την αυτοπραγμάτωση. Μόνο με το να ζήσουμε ουσιαστικά, απομονώνουμε τον φόβο του θανάτου.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Το προσιτό και απαλό ύφος που χρησιμοποιεί ο Yalom στον «Κήπο του Επίκουρου» με συνέπεια απο την αρχή μέχρι το τέλος, με πλήρη αποχή απο φιλοσοφική επιδειξιομανία και ελιτισμό, το καθιστά ένα απο τα πιο σημαντικά φιλοσοφικά βιβλία. Το βιβλίο αυτό δεν αποτελέι ένα απλό ανάγνωσμα. Δεν είναι ένα ακόμα βιβλίο αυτο-βελτίωσης ή ένα φιλοσοφικό μυθιστόρημα· είναι ένα εγχειρίδιο ζωής. Ένα αναγνωστικό «λιμάνι» στο οποίο μπορούμε να επιστρέφουμε όποτε νιώθουμε πως μας κατακλύζουν υπαρξιακά άγχη. «Ο Κήπος του Επίκουρου» είναι  «ψυχοθεραπεία απο το σπίτι».

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τρόπος ζωής: Οι επιδράσεις στην υγεία και τη γήρανση

Τρόπος ζωής: Οι επιδράσεις στην υγεία και τη γήρανση Ήξερες

Η Τεχνητή Νοημοσύνη συναντά τον τρόμο στην ταινία Companion

Η ταινία “Companion” του Ντρου Χάνκοκ φαίνεται να φέρνει έναν