Κολυμπώντας πέρα από τα όρια: ένα παιδικό βιβλίο για την αξία της προσπάθειας

Κολυμπώντας πέρα από τα όρια

Το περιεχόμενο

Στο παιδικό βιβλίο «Κολυμπώντας πέρα από τα όρια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, περιγράφεται η πορεία του κεντρικού ήρωα έως και την επίτευξη των αθλητικών του επιδιώξεων. Ο πρωταγωνιστής, Σπύρος, που ταυτίζεται με τον συγγραφέα κι ευρέως γνωστό, πλέον, κολυμβητή, Σπύρο Χρυσικόπουλο, θέτει τους προσωπικούς αθλητικούς του στόχους. Η επιθυμία συμπερίληψης του στο βιβλίο Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες, η πρόθεση κολύμβησης της μεγαλύτερης απόστασης που έκανε ποτέ ένας κολυμβητής μέσα σε πισίνα πενήντα μέτρων και, το κυριότερο, το φιλόδοξο σχέδιο του να κολυμπήσει από τη Ρόδο μέχρι και το Καστελλόριζο είναι ορισμένοι μονάχα από αυτούς.

Πώς ο Σπύρος κατόρθωσε να κολυμπήσει πέρα από τα όρια;

Ποια ήταν τα μυστικά της επιτυχίας του;

Τα μηνύματα

Οι αθλητές, αρκετά συχνά, γίνονται αντικείμενο θαυμασμού και αντιμετωπίζονται ως πρότυπα, που, με το παράδειγμα τους, υποδεικνύουν έναν τρόπο ζωής γεμάτο υγεία κι ευεξία. Στο παιδικό βιβλίο «Κολυμπώντας πέρα από τα όρια», όλα εκείνα τα ιδανικά, που ενσαρκώνονται στο πρόσωπο των περισσότερων αθλητών, υπενθυμίζονται. Ο Σπύρος αφιερώνεται στην προπόνηση, ώστε να ξεπεράσει τα όρια του και να επιτύχει τους στόχους του. Η αφοσίωση, η επιμονή κι η προσήλωση, με την οποία αγωνίζεται εντός κι εκτός νερού και, συνεκδοχικά, σωματικά και ψυχικά, καθ’ όλες τις προσπάθειες του, καθίσταται κινητήριος δύναμη της έμπνευσης. Η ιστορία του ξεπερνά, έτσι, τα στενά αθλητικά όρια και μετατρέπεται σε μια υπόθεση, που εμπνέει τους μικρούς αναγνώστες να θέσουν στόχους και να παλέψουν γι’ αυτούς.

Το αθλητικό παράδειγμα του Σπύρου Χρυσικόπουλου στέκεται μπροστά σε παιδικά, μα ακόμα και σε ενήλικα, αναγνωστικά μάτια ως μια σημαντική υπενθύμιση. Χάρη στη φιγούρα και τη δράση του, η αξία της θέσπισης προσωπικών στόχων υπογραμμίζεται έντονα. Το «να θέτουμε στόχους» αποκαλύπτεται ότι σημαίνει να έχουμε όραμα, να προσπαθούμε γι’ αυτό και να βελτιωνόμαστε, συνεχώς, κατά την προσπάθεια. Αυτό, άλλωστε, συμβαίνει και με τον Σπύρο. Οι στόχοι του μοιάζουν, αρχικά, δισεπίτευκτοι, όμως, με το πέρας του καιρού και με διαρκή εξέλιξη, αποδεικνύεται ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Η επίτευξη των στόχων συνοδεύεται, τελικά, από ικανοποίηση, ενθουσιασμό κι υπερηφάνεια, αλλά, κι η αποτυχία δε θα έπρεπε να αποκαλείται με αυτόν τον τρόπο κι αυτό γιατί…

Διαβάστε επίσης  Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, μια σπουδαία μορφή της Ελληνικής λογοτεχνίας

«Οι προσπάθειες που δεν ολοκληρώνουμε με επιτυχία είναι αυτές που μας διδάσκουν και μας κάνουν σοφότερους και καλύτερους.»

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Πηγή εικόνας: psichogios.gr

Ο Σπύρος Χρυσικόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991. Από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησε την κολύμβηση και σύντομα κατάλαβε ότι είχε «κλίση» στις μεγάλες αποστάσεις. Σπούδασε στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΤΕΦΑΑ Τρικάλων). Είναι προπονητής κολύμβησης και κολυμβητής υπέρ-αποστάσεων. Στο ξεκίνημα της επαγγελματικής του καριέρας ασχολήθηκε με τη βρεφική κολύμβηση και τη ναυαγοσωστική. Το 2017 κολύμπησε τέσσερις φορές συνεχόμενα τον διάπλου του Τορωναίου κόλπου, ενώ το 2019 έγινε ο πρώτος Έλληνας που κολύμπησε 100χλμ. σε πισίνα. Το 2021 έγινε κάτοχος Παγκοσμίου ρεκόρ Γκίνες καθώς κολύμπησε σε πισίνα 358,2χλμ. σε μια εβδομάδα. Το 2022 κολύμπησε συνεχόμενα από τη Ρόδο μέχρι το ακριτικό μας Καστελλόριζο για 64 ώρες και 5 λεπτά και έγινε ο μοναδικός κολυμβητής στον κόσμο που παρέμεινε στη θάλασσα για τόσες ώρες. Φυσικά, στο μυαλό του υπάρχουν αρκετά σπουδαία εγχειρήματα, τα οποία θα συνεχίζει να τα θέτει ως στόχους που θα πραγματοποιήσει στο μέλλον. Η αγάπη του για τα παιδιά τον οδήγησε να γράψει αυτό το βιβλίο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι
Μίνι Ρίπερτον

Μίνι Ρίπερτον: Μια αγγελική φωνή που σίγησε νωρίς

Η Μίνι Ρίπερτον ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός της σόουλ,