Μια Άλλη Θήβα: η λογοτεχνική αξία του θεατρικού κειμένου

Μια Άλλη Θήβα
Πηγή: athinorama.gr

Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, φέτος, η παράσταση «Μια Άλλη Θήβα», σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, ήταν μια από εκείνες με συνεχόμενες προσθήκες ημερομηνιών, ξεκινώντας από την αρχή της σεζόν μέχρι και το τέλος της. Τόσο η εύστοχη σκηνοθεσία μα ακόμη περισσότερο οι εξαιρετικές ερμηνείες του Θάνου Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη, χωρίς αμφιβολία παγείωσαν την παρουσίαση της στην κεντρική σκηνή του θεάτρου για αρκετούς μήνες, παρόλα αυτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αξία του ίδιου του κειμένου από τον συγγραφέα Σέρχιο Μπλάνκο και το πως αυτό αφήνει το δικό του σημάδι στο χώρο της λογοτεχνίας.

Μια Άλλη Θήβα
Πηγή: kapaekdotiki.gr

Μπορεί όμως ένα θεατρικό κείμενο να θεωρηθεί λογοτεχνικό έργο; Ποια είναι στην πραγματικότητα τα όρια ενός θεατρικού έργου, ενός θεατρικού κειμένου και ενός προγράμματος μιας παράστασης; Ανέκαθεν τα θεατρικά κείμενα αποτελούσαν μέρος της παγκόσμιας λογοτεχνίας· η εξέλιξη της δεύτερης, αναπόφευκτα σημάνει και την άνθιση της πρώτης, παρόλα αυτά το να διαβάσει κανείς ένα θεατρικό κείμενο με την ίδια ευκολία ενός αντίστοιχου μυθιστορήματος, αποτελεί μια πρόκληση. Το βιβλίο «Μια Θήβα» – ή Μια Άλλη Θήβα- του Σέρχιο Μπλάνκο, αποτελεί ένα από αυτά που παραμένουν στο μεταίχμιο, μεταξύ λογοτεχνίας και θεάτρου.

Ο Σέρχιο Μπλάνκο

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου του Νέου Κόσμου με τον Σέρχιο Μπλάνκο. Φωτ.: Πάτροκλος Σκαφίδας

Γεννημένος στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάη, ο Σέρχιο Μπλάνκο σπούδασε φιλολογία και θέατρο στη γενέτειρά του και δούλεψε στο πλευρό αξιόλογων λατινοαμερικάνων σκηνοθετών ως βοηθός τους, ενώ αργότερα ανέλαβε κι ο ίδιος το ρόλο του σκηνοθέτη. Σχεδόν στα τριάντα του χρόνια, εγκαθίσταται οριστικά στο Παρίσι, όπου πλέον ασχολείται οριστικά και εντεταμένα με την θεατρική γραφή, χωρίς ωστόσο να αφήνει πίσω του το κομμάτι της σκηνοθεσίας. Τα τελευταία χρόνια, έχει ασχοληθεί σχεδόν κατά αποκλειστικότητα με το θεατρικό είδος της Αυτομυθοπλασίας ή της Μυθοπλασίας του εαυτού, όπου και ανήκει το έργο «Μια Θήβα» (Thebas Land), ένα έργο πολυμεταφρασμένο και πολυβραβευμένο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και αρκετά ακόμη από τα έργα του, όπως «Η οργή του Νάρκισσου», «Ostia» κ.α. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ άλλων με το Εθνικό Βραβείο Δραματουργίας της Ουρουγουάης, το Βραβείο της Πόλης του Μοντεβιδέο, το Βραβείο του Εθνικού Ταμείου για το Θέατρο (Ουρουγουάη) και το Βραβείο Florencio για τον καλύτερο δραματουργό. Το 2010, του απονεμήθηκε η τιμητική διάκριση του Βραβείου Casa de las Americas για το έργο του «Βάρβαροι».

Μια Άλλη Θήβα

Μια Άλλη Θήβα
Πηγή: nkt.gr

Ένας συγγραφέας συναντά τον Μάρτιν, έναν νεαρό καταδικασμένο σε ισόβια εξαιτίας της δολοφονίας του πατέρα του, με σκοπό να γράψει ένα θεατρικό έργο το οποίο θα παρουσιάζει τη σχέση μεταξύ των δύο ανδρών μα και την ανάλυση του ίδιου του εγκλήματος, τα αίτια και τον χαρακτήρα του Μάρτιν. Το ρόλο του πατροκτόνου επρόκειτο αρχικά να υποδυθεί ο ίδιος ο Μάρτιν, αυτό όμως του απαγορεύεται από τις αρχές, κι έτσι ο συγγραφέας αναζητά τον σωστό ηθοποιό. Σε δύο διαφορετικούς χρόνους, στο έργο παρουσιάζονται οι συναντήσεις του συγγραφέα με τα δύο αγόρια, τον Μάρτιν μέσα στο χώρο της φυλακή, και τον νεαρό ηθοποιό, ο οποίος με τον δικό του τρόπο προσπαθεί να αφομοιώσει τον τραγικό χαρακτήρα που καλείται να υποδυθεί.

Διαβάστε επίσης  Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Ένα έργο κοινωνικό και σύγχρονο, με αναφορές σε κλασικά αριστουργήματα όπως αυτό του Οιδίποδα και των αδελφών Καραμαζώφ, εντάσσεται με στοχευμένο και δημιουργικό τρόπο στην πραγματικότητα, θέτοντας καίρια ερωτήματα για τις, οποιασδήποτε φύσης και ιδιαιτερότητας, ανθρώπινες σχέσεις, για τα όρια των ηθικών αξιών της ανθρωπότητας καθώς επίσης και για την ψυχοσύνθεση περιθωριοποιημένων από το κοινωνικό γίγνεσθαι ομάδων. Η Μία άλλη Θήβα συνεχίζει για λίγες ακόμα παραστάσεις στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, ζωντανεύοντας επί σκηνής τους ενδιαφέροντες χαρακτήρες του θεατρικού και λογοτεχνικού αριστουργήματος του Σέρχιο Μπλάνκο, βάζοντας σε σκέψεις τους θεατές· αφήνοντας τους με τη γλυκιά γεύση μιας συγκρατημένης θλίψης μα ταυτόχρονα και μιας αδιαπέραστης συμπόνιας.

Μέσα σε έναν κόσμο με τόσο θόρυβο, είναι κάπως παρήγορο να κλειδώνεις τις σκέψεις σου με λέξεις. Αυτός είναι και ο λόγος που τόλμησα την αρθρογραφία, γιατί μπορεί κάποιος να θέλει να ακούσει τις δικές μου σκέψεις.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Δανιηλίδου

Τι συναίσθημα θα φάμε σήμερα; – Νικολίνα Δανιηλίδου

Εσύ, τι συναίσθημα έφαγες σήμερα; Φρόντισες διατροφικά τον εαυτό σου;

30 Νύχτες Πρεμιέρας!

Δυναμικά ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου