Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Κάρολου Ντίκενς γιατί δεν χρειάζεται να περιμένεις τα Χριστούγεννα για ν’ αλλάξεις

2 Δεκεμβρίου 2018

Μια Χριστουγεννιάτικη ΙστορίαΔεν θα μπορούσα να γράψω λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα για κανένα άλλο παραμύθι… Εξάλλου ως παιδί που έλεγε τα κάλαντα κάποτε, κλείνω τα μάτια και φέρνω στο νου μου τόσο τα χαμογελαστά πρόσωπα των ανθρώπων της γειτονιάς, οι οποίοι άνοιγαν την πόρτα τους με χαρά, όσο και των άλλων, των δύστροπων, με το βλοσυρό βλέμμα…

Ο Κάρολος Ντίκενς υπήρξε ένας από τους πιο διάσημους Άγγλους μυθιστοριογράφους. Ο Ντίκενς γεννήθηκε στο Πόρτσμουθ. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο για να εργαστεί σε εργοστάσιο μετά την φυλάκιση του πατέρα του. Οι συνθήκες εργασίας ήταν τραγικά δύσκολες και απάνθρωπες, με συνέπεια να επηρεάσουν τον συγγραφικό του χαρακτήρα. Έγραψε 15 μυθιστορήματα, 5 νουβέλες, εκατοντάδες διηγήματα και μη λογοτεχνικά άρθρα. Διάσημα αγαπημένα έργα του είναι η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», ο «Όλιβερ Τουίστ», οι «Μεγάλες Προσδοκίες», ο «Δαβίδ Κόπερφιλντ», η «Ιστορία δύο πόλεων». Αγωνίστηκε υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών, της εκπαίδευσης και άλλων κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Έχει αναγνωριστεί ως μια λογοτεχνική διάνοια.

Η νουβέλα «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», που γράφτηκε το 1843, παραμένει δημοφιλής σε μικρούς και μεγάλους. Αναφέρεται στην αλλαγή του τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς σε ηθικό και συναισθηματικό επίπεδο του τσιγκούνη και δύστροπου Εμπενίζερ Σκρουτζ μετά την επίσκεψη που δέχτηκε από τον πεθαμένο συνεταίρο του Τζέικομπ Μάρλεϊ και από τα τρία φαντάσματα των Χριστουγέννων. Το πρώτο τον γύρισε πίσω στο παρελθόν, το δεύτερο του έδειξε το παρόν και το τρίτο τον πήγε στο μέλλον. Μετά από αυτήν τη βιωματική εμπειρία, ο Σκρουτζ αναγνωρίζοντας τον λάθος τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς που είχε μέχρι εκείνη την νύχτα, θα αγαπάει και θα βοηθάει τους ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης  Προσεχείς συναυλίες στη Θεσσαλονίκη λίγο πριν το 2020

Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

Advertising

Advertisements
Ad 14

Απόσπασμα:

Το φάντασμα του Μάρλεϊ κάθισε στην αγαπημένη του πολυθρόνα. Ο Σκρουτζ, που κόντευε να λιποθυμήσει από  το φόβο του, τον ρώτησε ικετευτικά: «Τζακ, πες μου, τι θέλεις;».

«Βλέπεις αυτές τις αλυσίδες;» τον ρώτησε το φάντασμα. «Κάθε κρίκος τους αντιπροσωπεύει και μία άσχημη κουβέντα της ζωής μου. Όσο για τα βαριά χρηματοκιβώτια που σέρνω; Είναι τα πλούτη που συγκέντρωσα και  δεν τα χρησιμοποίησα σωστά. Όλα αυτά θέλω να τα σκεφτείς σοβαρά και να δεις και τη δική σου ζωή  αλλιώς, Σκρουτζ!». Το φάντασμα σώπασε για λίγο κι ύστερα συνέχισε:

«’Ήρθα να σε προειδοποιήσω. Έχεις ακόμη μια ευκαιρία να γλιτώσεις από τη δική μου μοίρα, θα έρθουν τρία πνεύματα. Το πρώτο θα σε επισκεφθεί απόψε, στη μία μετά τα μεσάνυχτα. Το δεύτερο αύριο, την ίδια ώρα. Και το τρίτο μεθαύριο, μόλις χτυπήσει το ρολόι δώδεκα. Αυτή  είναι η τελευταία σου ελπίδα!».

Advertising

Η  «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του του Κάρολου Ντίκενς, μας ωθεί στην συνειδητοποίηση της σημασίας της αγάπης, των ηθικών αξιών,  της ενσυναίσθησης, της έμπρακτης αλληλεγγύης, όχι μόνο την περίοδο των εορτών, αλλά σε όλη την διάρκεια της ζωής μας. Επίσης μέσα από το παράδειγμα του κακότροπου λόγω της φιλαργυρίας του Εμπενίζερ Σκρουτζ, μας ωθεί να αποβάλουμε την ματαιοδοξία της συγκέντρωσης χρημάτων που γεννά την μισανθρωπιά και την εκμετάλλευση των συνανθρώπων μας. Όσο για τον βοηθό του Εμπενίζερ Σκρουτζ στην «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», μας υπενθυμίζει πως το να είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε, αλλά και η  σημαντικότητα των «μικρών» της καθημερινότητάς μας, μπορούν να μας κάνουν χαρούμενους κι ευτυχισμένους!

Διαβάστε επίσης  Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα μόλις ξεκίνησε

Ας είναι λοιπόν σε επίπεδο σκέψης και συμπεριφοράς η κάθε μας μέρα Χριστούγεννα!!!

Χρόνια Πολλά!!!

Ζω στις Σέρρες. Διδάσκω Νεοελληνική Γλώσσα και Ιστορία στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αγαπώ την ευγένεια & την διακριτικότητα στους ανθρώπους. Το προσωπικό μου "πιστεύω" είναι: Τα "μικρά" είναι τα πιο σημαντικά!!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τρόπος ζωής: Οι επιδράσεις στην υγεία και τη γήρανση

Τρόπος ζωής: Οι επιδράσεις στην υγεία και τη γήρανση Ήξερες

Η Τεχνητή Νοημοσύνη συναντά τον τρόμο στην ταινία Companion

Η ταινία “Companion” του Ντρου Χάνκοκ φαίνεται να φέρνει έναν