Το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα «ΝΤΙΜΟΝ ΚΟΠΕΡΧΕΝΤ» της Barbara Kingsolver, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά, αποτίνει φόρο τιμής στον αγαπημένο ήρωα του Charles Dickens, τον David Copperfield, ωστόσο δεν είναι ανάγκη να έχει προηγηθεί η ανάγνωσή του, αφού η συγγραφέας εμπνεύστηκε απλώς τον δικό της ήρωα από αυτόν του Dickens, μεταφέροντάς τον στην σύγχρονη εποχή και πιο συγκεκριμένα σε μια απομακρυσμένη γωνιά της Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Ο «ΝΤΙΜΟΝ ΚΟΠΕΡΧΕΝΤ», ένας φτωχοδιάβολος των Απαλαχίων, θα γεννηθεί σε ένα μονόχωρο λυώμενο σπιτάκι, από μια μητέρα σχεδόν ανήλικη, εθισμένη στο ποτό και τις ουσίες, xωρίς καμία βοήθεια και κανένα περιουσιακό στοιχείο, εκτός από τα χάλκινα μαλλιά του νεκρού πατέρα του. Το μικρό αγόρι θα παλέψει για την επιβίωσή του από τις πρώτες κιόλας στιγμές που θα αντικρύσει το φως του κόσμου, αφού θα γεννηθεί μελανιασμένος μέσα στο αμνιακό υγρό κι ίσως είναι αυτή η στιγμή που θα τον κάνει να αγαπήσει τον ωκεανό που ονειρεύεται να δει κάποια μέρα. Η Kingsolver τοποθετεί στο τιμόνι της αφήγησης τον ίδιο τον Ντίμον, δίνοντάς του έτσι φωνή, ώστε να αφηγηθεί ο ίδιος τον κόσμο που τον περιβάλλει και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, ιδωμένες μέσα από τα παιδικά του μάτια, φιλτραρισμένες με την αθωότητα της ηλικίας του. Μέσα από τη χειμαρρώδη, λοιπόν, αφήγηση του Ντιμόν, οι αναγνώστες “βουτάνε” σε μια ιστορία επιβίωσης επικών διαστάσεων, που καλύπτει σχεδόν μια δεκαετία της ζωής του ήρωα, ο οποίος αντιμετωπίζει γενναία τους σύγχρονους κινδύνους της ανάδοχης φροντίδας, της παιδικής εργασίας, των εγκαταλελειμμένων σχολείων, των αθλητικών επιτυχιών, του εθισμού και των συντριπτικών απωλειών.
Το πρώτο μισό του βιβλίου είναι εξαιρετικά συναρπαστικό και διασκεδαστικό καθώς οι αναγνώστες ακολουθούν την πορεία ζωής του Ντίμον, γίνονται συνοδοιπόροι του στο μακρύ ταξίδι της επιβίωσης που καλείται να κάνει, είναι παρόντες στον προσωπικό αγώνα που δίνει ώστε να χαράξει το δικό του μονοπάτι, υπερπηδώντας τα αμέτρητα εμπόδια που εμφανίζονται στο δρόμο του. Οι συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές εναλλάσσονται με κάποιες μικρές εκλάμψεις ελπίδας, καθώς και με το αστείρευτο χιούμορ του νεαρού αφηγητή που, παρά τις αντιξοότητες, επιστρατεύει όλα του τα χαρίσματα για να καταφέρει να κρατήσει το κεφάλι του στην επιφάνεια, μέσα σε αυτόν τον ωκεανό προβλημάτων που τον περιβάλλει. Όσο σφιχτοδεμένη, όμως, φαίνεται να είναι η πλοκή στο πρώτο μισό του βιβλίου, τόσο αργή κι επαναλαμβανόμενη παρουσιάζεται στο δεύτερο μέρος, με τις διάφορες υποπλοκές που δημιουργούνται να επιβραδύνουν την εξέλιξη ζωής του πρωταγωνιστή και να αποπροσανατολίζουν με αυτό τον τρόπο τους αναγνώστες, αφαιρώντας αρκετή από την απόλαυση της ανάγνωσης.
Παρά τα αδύναμά του σημεία, όμως, και τα κλισέ στα οποία συχνά καταφεύγει η συγγραφέας στις σελίδες του ογκοδέστατου μυθιστορήματός της, ο «ΝΤΙΜΟΝ ΚΟΠΕΡΧΕΝΤ» παραμένει ένα σημαντικό μυθιστόρημα, καθώς, εκτός από τη δυνατή ιστορία επιβίωσης που έχει στο επίκεντρό της, φωτίζει μια αθέατη πλευρά της σύγχρονης Αμερικής, αυτή της επιδημίας στη χρήση οπιούχων και την ευκολία με την οποία αυτά διοχετεύονταν ακόμα και σε ανήλικους χρήστες. Το βιβλίο της Kingsolver μιλά για τη φτώχεια, την απώλεια, τις καταχρήσεις, τη μοναξιά, τη φιλία και την τέχνη. Είναι μια ιστορία θλίψης, ανθεκτικότητας και εν τέλει αναζήτησης της αίσθησης του ανήκειν και της θέλησης για επιβίωση, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Βρείτε το εδώ.
Γνωρίστε τη συγγραφέα
Η ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ ΚΙΝΓΚΣΟΛΒΕΡ γεννήθηκε το 1955 και μεγάλωσε στο επαρχιακό Κεντάκι. Σπούδασε Βιολογία στα πανεπιστήμια DePauw και Arizona. Εργάζεται ως κειμενογράφος και συγγραφέας από το 1985. Σε διάφορες φάσεις της ενήλικης ζωής της έχει ζήσει στην Αγγλία, τη Γαλλία και τα Κανάρια Νησιά, ενώ έχει δουλέψει στην Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, στο Μεξικό και τη Νότια Αμερική. Αφού πέρασε δύο δεκαετίες στο Τούσον της Αριζόνα, πλέον ζει με την οικογένειά της σε μια φάρμα στα νότια Απαλάχια.
Έχει γράψει δέκα μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων τα: Χωρίς ασπίδα και Η δηλητηριώδης Βίβλος, καθώς και ποίηση, δοκίμιο και μη μυθοπλαστικά αφηγήματα. Το έργο της έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει λάβει πλήθος διακρίσεων, μεταξύ των οποίων το Women’s Prize for Fiction για το μυθιστόρημά της Lacuna το 2010, το National Humanities Medal, την υψηλότερη διάκριση στις ΗΠΑ, για την προσφορά της στον χώρο των τεχνών, και το Dayton Literary Peace Prize, για το σύνολο του έργου της. Για το μυθιστόρημά της ΝΤΙΜΟΝ ΚΟΠΕΡΧΕΝΤ (2022), το οποίο γνωρίζει τεράστια επιτυχία, τιμήθηκε με το βραβείο Pulitzer και για δεύτερη φoρά με το Women’s Prize for Fiction – η μοναδική που έχει λάβει δύο φορές το βραβείο στην ιστορία του θεσμού.