Ο γάτος με τις αξιοθαύμαστες ιδιότητες

Ο γάτος με τις αξιοθαύμαστες ιδιότητες
Πηγή: creacuervos.com

Η δήλωση ‘ο γάτος με τις αξιοθαύμαστες ιδιότητες’ ίσως να μην μας παραξενεύει ιδιαίτερα. Γνωρίζουμε, όλοι και όλες, τις ικανότητες της γάτας: έξυπνη, ευλύγιστη, λάτρης της καθαριότητας. Αλλά και ότι, μαζί με τον σκύλο, είναι τα πιο κοινά, οικόσιτα ζώα. Συνεπώς, δεν είναι πράδοξο που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια λογοτεχνία. Μάλιστα, γνωρίζουμε πως κάποιοι συγγραφείς είχαν και έχουν ιδιαίτερη αδυναμία σε αυτό το ιδιαίτερο τετράποδο.

Ένα από τα πιο διάσημα λογοτεχνικά έργα, όπου η γάτα είναι πρωταγωνίστρια, είναι το μυθιστόρημα του Λουίς Σεπούλβεδα (1949-2020), ‘Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει”. Το έργο γράφτηκε το 1996 και θεωρείται το διήγημα που αποκαλύπτει, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, την ευαισθησία του συγγραφέα απέναντι στην φύση, στα ζώα, αλλά και τη δέσμευση του στην προάσπιση της οικολογίας. Πολλά από τα μυθιστορήματα του Χιλιανού συγγραφέα έχουν ως πρωταγωνιστές ζώα: σκύλους, γλάρους, σαλιγκάρια, φάλαινες, γάτους…

Πηγή: slidenet.gr

Πέρα από τις προφανείς ικανότητες μίας γάτας, σε αυτό το, μέτριας έκτασης,  μυθιστόρημα του, ο Σεπούλβεδα μας παρουσιάζει το Ζορμπά – ο γάτος με τις αξιοθαύμαστες ιδιότητες: Μπορεί να μιλήσει όπως ο άνθρωπος, να νιώσει αγάπη για άλλα ζώα που, στον φυσικό κόσμο, θα ήταν θηράματα του.

Ο Ζορμπάς βρίσκει μία ετοιμοθάνατη – εξαιτίας μίας πετρελαιοκηλίδας – γλαροπούλα η οποία του εμπιστεύεται το μοναδικό αβγό της, πριν πεθάνει. Του ζητάει να το φροντίσει μέχρι να γεννηθεί το γλαρόπουλο και στη συνέχεια να μάθει στο παιδί της να πετάει! Παράλογη έκκληση. Μπορεί ένας γάτος, ζώο του εδάφους και δίχως φτερά, να μάθει σε ένα μικρό γλάρο, ο οποίος έχει χάσει τη μάνα του, να πετάει; Ο καλόκαρδος Ζορμπάς δίνει την υπόσχεση και αποδέχεται την πρόκληση. Μαζί με τους τετράποδους φίλους του οργανώνουν την επιχείρηση εκπαίδευσης του γλάρου. Το εγχείρημα θα στεφθεί από επιτυχία; Ο γάτος με τις αξιοθαύμαστες ιδιότητες θα φέρει εις πέρας την αποστολή του;

Διαβάστε επίσης  Παναγιώτα Μπλέτα, Ανακάλυψε τον Υπερεαυτό σου
Advertisements
Ad 14

Το γνωστότερο, ίσως, έργο του Σεπούλβεδα, αν και μοιάζει με παραμύθι, καθώς φεύγει από τα όρια της πραγματικότητας και περνάει στο πεδίο της φαντασίας, ωστόσο δεν απευθύνεται μονάχα σε μικρά παιδιά. Τα μηνύματα του είναι κατάλληλα και για τους ενήλικες. Η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στην φύση, η ανησυχία για το περιβάλλον που καταστρέφεται είναι μερικά από τα μοτίβα της ιστορίας, κατάλληλης για παιδιά από 8 μέχρι 88 ετών! Μέσα από τη δράση και τα συναισθήματα των ζώων, αντιλαμβανόμαστε, συγκρίνουμε και κρίνουμε τις ανθρώπινες πράξεις.

Ο γάτος με τις αξιοθαύμαστες ιδιότητες, ο Ζορμπάς – ένα όνομα με πολλούς συνειρμούς – είναι, ίσως, ο διασημότερος γάτος της σύγχρονης λογοτεχνίας. Μας ταξιδεύει στον κόσμο της φαντασίας, μέσα από καταστάσεις που αναφέρονται σε αισθήματα, συναισθήματα και συμπεριφορές της πραγματικής ζωής, που αφορούν τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους.

Ο Λουίς Σεπούλβεδα, ο γνωστότερος στην Ελλάδα, τουλάχιστον, και μετά τον ποιητή Πάμπλο Νερούδα, Χιλιανός συγγραφέας, έγραψε αρκετά βιβλία, πριν “αποχωρίσει” από τον κόσμο μας το 2020, θύμα του κορονοϊού.

Γεννήθηκα το 1976 στη Θεσσαλονίκη αλλά πέρασα τα παιδικά μου χρόνια σε ένα χωριό της Καστοριάς. Σπούδασα Περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη και Ξένες Γλώσσες στο Λονδίνο όπου έμεινα 6 χρόνια. Πλέον, διαμένω στην Αθήνα και συγκατοικώ με μία γάτα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νίκος Μαντάς: «Δεν μπορώ να φανταστώ έναν έρωτα να μοιράζεται»

Ο Νίκος Μαντάς με τη γραφή του εκπλήσσει, προβάλλει το

Κλειώ Ιερωνυμάκη: «Έγραφα από μικρό παιδί»

Η Κλειώ Ιερωνυμάκη είναι μαζί στη στήλη των συνεντεύξεων για