Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

«Οχ, κιτρίνισα!»: ένα παιδικό βιβλίο για το συναίσθημα του φόβου

Οχ, κιτρίνισα!

Η υπόθεση

Στο παιδικό βιβλίο «Οχ, κιτρίνισα!», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, περιγράφεται η καθημερινότητα ενός μικρού κοριτσιού, εν ονόματι Σοφία. Η Σοφία ζούσε όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας της, μέχρι που ένα κίτρινο μαϊμουδάκι κρεμάστηκε, αποφασιστικά, στους ώμους της. Οι πράξεις της, έκτοτε, καθορίζονται αποκλειστικά από τις αποφάσεις του. Εκείνο την οδηγεί στο να αποφεύγει το παιχνίδι με τους φίλους της. Το ίδιο την καθιστά διστακτική και τρομοκρατημένη εντός του σουπερμάρκετ. Το μαϊμουδάκι, σαν μια προσωποποίηση του φόβου σε ζωική μορφή, εμφανίζεται, με αυτόν τον τρόπο, να επηρεάζει δραστικά τις καθημερινές της δραστηριότητες.

Θα καταφέρει η Σοφία να απαλλαγεί από το μαϊμουδάκι που βρίσκεται στους ώμους της;

Θα κατορθώσει, τελικά, να σβήσει το αίσθημα του μόνιμου φόβου;

Το μήνυμα

Τα παιδικά αναγνώσματα, δύσκολα, μπορούν να αποσυνδεθούν από τον παιδευτικό τους ρόλο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το παιδικό βιβλίο «Οχ, κιτρίνισα», με την αλληγορική ιστορία του, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ως μέσο κατανόησης της συμπεριφοράς και των συναισθημάτων. Οι νεαροί αναγνώστες, χάρη στη Σοφία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω του φόβου της, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν ευκολότερα αυτό το συναίσθημα. Η προσπάθεια, που καταβάλλεται από την πρωταγωνίστρια, για να αποδιώξει το κίτρινο μαϊμουδάκι από πάνω της και, συνεκδοχικά, να διαχειριστεί τους φόβους της, λειτουργεί, αναμφίβολα, παραδειγματικά. Η συνειδητοποίηση ενός συναισθήματος κι η υγιής μέθοδος διαχείρισης του ενσταλάζονται, με αυτόν τον τρόπο, στην αδιαμόρφωτη, ακόμα, παιδική συνείδηση.

Η κομβικότητα αυτού του μηνύματος γίνεται κατανοητή αν αξιολογηθεί με γνώμονα τη γνωστική και συναισθηματική εξέλιξη, που πραγματοποιείται κατά την παιδική ηλικία. Το συναίσθημα του φόβου είναι ένα κοινό συναίσθημα για όλα τα παιδιά. Τα περισσότερα φοβούνται το σκοτάδι, τα φαντάσματα, τις αστραπές και τις βροντές, ακόμα και τα ζώα. Ο φόβος μοιάζει δισεπίλυτος κι έντονος στα παιδικά τους μάτια, όμως, το ξεπέρασμα του δεν είναι ανέφικτο. Αντιθέτως, σταδιακά, επιτυγχάνεται, μέσα από την αυτοπαρατήρηση, τη συνειδητοποίηση και, φυσικά, τη βαθμιαία έκθεση στο φοβικό συναίσθημα. Στο ταξίδι αυτό, με προορισμό τη συναισθηματική ωρίμανση, το ψυχοσυναισθηματικό παράδειγμα ενός τέτοιου παιδικού ήρωα, μόνο, θετικά μπορεί να συνδράμει.

Αξίζει, εδώ, να σημειωθεί πως με την προσεγμένη και, προπάντων, συμπεριληπτική εικονογράφηση, ο συχνός μα όχι δικαιολογήμενος φόβος, μπροστά στο διαφορετικό, δείχνει να ξεπερνιέται, πράγμα που έρχεται και σημειολογικά να ενισχύσει το ηχηρό μήνυμα του παιδικού αυτού βιβλίου.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Πηγή εικόνας: minoas.gr

Η Χριστίνα Αποστολίδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Επικοινωνία & Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κι εργάζεται στον χώρο του marketing. Τα τελευταία χρόνια, ζει με την οικογένειά της στο Ηράκλειο της Κρήτης. Κείμενά της διακρίθηκαν με έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 2021 (Ιστορία εκτενούς φόρμας για παιδιά 10-14 ετών και Διήγημα για νέους 14+). Γράφει επίσης παιδικά τραγούδια. Από τις Εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν τα βιβλία της «Ο λύκος και η πεταλούδα» (2019), «Το άτακτο καπέλο» (2020), «Οχ, πρασίνισα!» (2022) και «Οχ, κοκκίνισα» (2023).

Γνωρίστε καλύτερα τη Χριστίνα και τις ιστορίες της στο youtube.com/c/apostolidi ή επικοινωνήστε μαζί της στο c.apostolidi@gmail.com.

Περισσότερα από τη στήλη: Βιβλίο

Βιβλίο

Ίρβιν Γιάλομ είναι αυτό το τελευταίο σου βιβλίο;

O Ίρβιν Γιάλομ δεν χρειάζεται συστάσεις. Το πλούσιο βιογραφικό του, τα βιβλία του καθώς και…

Βιβλίο

7 τρόποι να διαβάζεις περισσότερα βιβλία

Φέτος, όπως και πέρσι, έθεσες έναν στόχο στην αρχή της χρονιάς. Να διαβάσεις περισσότερα βιβλία.…

Βιβλίο

«Άνθρωποι που συναντάμε στις διακοπές»: από το bestseller της Emily Henry στην κινηματογραφική μεταφορά του Netflix

«Άνθρωποι που συναντάμε στις διακοπές»: από το bestseller της Emily Henry στην κινηματογραφική μεταφορά του…

Βιβλίο

«Περί Έρωτος και Άλλων Δαιμονίων»: Όταν το Πάθος γίνεται η πιο Ιερή Ασθένεια

Η ταυτότητα του βιβλίου Το “περί έρωτος και άλλων δαιμονίων” κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το…

Βιβλίο

Το ακουστικό κέρας της Leonora Carrington: κάτι παραπάνω από ένα αλλόκοτο fever dream

Παρότι η εικαστική καλλιτέχνιδα Leonora Carrington θεωρείται η «τελευταία των σουρεαλιστών», η ίδια δεν ενστερνίστηκε…

Βιβλίο

«Διάβολοι και άγιοι» του Ζαν Μπατίστ Αντρεά : Η διττή φύση των ανθρώπων

Έχοντας πλέον διαβάσει και τα τρία μυθιστορήματα του βραβευμένου με Goncourt 2023 Γάλλου συγγραφέα Ζαν…

Βιβλίο

Οι τρεις Ιθάκες

Στο υπό έκδοση βιβλίο του Επάνοδος στον Όμηρο, ο αλήστου μνήμης φιλόλογος – ιστορικός Σαράντος…