Η υπόθεση
Το βιβλίο «Το νησί που ταξιδεύει στον χρόνο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, πραγματεύεται την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων, τη μετάβαση στην ενηλικίωση και τη διαχρονική αναζήτηση της προσωπικής ελευθερίας. Με φόντο την ειδυλλιακή Κέρκυρα της δεκαετίας του ’90 και την κοσμοπολίτικη Αθήνα του 19ου αιώνα, η Δανάη Δραγωνέα πλέκει δύο παράλληλες αφηγήσεις που συνδέονται με βαθιά συναισθηματικά και συμβολικά νήματα.
Στο παρόν, η Ίζι, μια έφηβη που λατρεύει την Κέρκυρα, προσπαθεί να αποτρέψει τη μετακόμισή της στο Λονδίνο μαζί με τον πατέρα της. Με σύμμαχο τον κολλητό της, Έντι, στήνει ένα τολμηρό σχέδιο για να φέρει κοντά τον πατέρα της με τη μητέρα του φίλου της. Καθώς η καθημερινότητά της εμπλουτίζεται με τις προκλήσεις και τις χαρές της εφηβείας, η Ίζι βιώνει κομβικές στιγμές, όπως τα πρώτα σκιρτήματα αγάπης και τη σταδιακή αποδοχή της αλήθειας για τον εαυτό της. Στο μεταξύ, η αφήγηση μας μεταφέρει στην Αθήνα της belle epoque, όπου η Αριάνα, μια νεαρή γυναίκα, παλεύει να βρει τη θέση της σε μια κοινωνία που περιορίζει τις επιλογές της. Η ιστορία της ξεχωρίζει για τον φεμινιστικό της πυρήνα, καθώς φωτίζει τη διεκδίκηση της προσωπικής ανεξαρτησίας και την επιμονή για την πραγματοποίηση των επιθυμιών, παρά τις κοινωνικές αντιξοότητες.
Οι δύο ιστορίες, αν και φαινομενικά ανεξάρτητες, συνδέονται μέσα από κοινά θέματα: την αναζήτηση της ταυτότητας, τη διεκδίκηση της ελευθερίας και τη δύναμη της ανθρώπινης σύνδεσης. Η Ίζι και η Αριάνα είναι δύο χαρακτήρες γεμάτοι ζωή, ελπίδα και αποφασιστικότητα, που γίνονται καθρέφτες των προκλήσεων της εποχής τους.
Φεμινιστική προσέγγιση
Η φεμινιστική οπτική του μυθιστορήματος ξεδιπλώνεται μέσα από τις δύο ηρωίδες, οι οποίες, παρά τις διαφορές τους, μοιράζονται την ίδια ανάγκη για ελευθερία και αυτοδιάθεση. Ειδικά η Αριάνα, μέσα από τη σχέση της με τη συντηρητική κοινωνία της εποχής της, γίνεται ένα σύμβολο της γυναικείας ενδυνάμωσης, διεκδικώντας το δικαίωμα στην αγάπη, τη γνώση και τη δημιουργία. Η Δραγωνέα καταφέρνει να αναδείξει τη διαχρονικότητα των φεμινιστικών αγώνων, τονίζοντας ότι οι γυναίκες, ανεξαρτήτως εποχής, έρχονται αντιμέτωπες με προκλήσεις που απαιτούν θάρρος και επιμονή για να ξεπεραστούν.
Η Κέρκυρα και η Αθήνα: Ένας φόρος τιμής στον τόπο
Η Δανάη Δραγωνέα αποτυπώνει με εξαιρετική μαεστρία την Κέρκυρα, φέρνοντας στην επιφάνεια τις γωνιές του νησιού που σφύζουν από ζωή και ιστορία. Ως πρέσβειρα του Corfu Literary Festival, η συγγραφέας γνωρίζει καλά τον τόπο για τον οποίο γράφει, και αυτό αντικατοπτρίζεται στη λεπτομέρεια και την αγάπη που αποπνέουν οι περιγραφές της. Παράλληλα, η Αθήνα του 19ου αιώνα ζωντανεύει μέσα από την αφήγηση, προσφέροντας μια ματιά στην καθημερινότητα μιας εποχής γεμάτης κοινωνικές αντιφάσεις και μεταβολές.
Γιατί να το διαβάσετε;
«Το νησί που ταξιδεύει στον χρόνο» είναι ένα βιβλίο που συνδυάζει την τρυφερότητα με τη σοβαρότητα και την ιστορία με το χιούμορ. Η πολυδιάστατη αφήγησή του, οι δυναμικοί χαρακτήρες και η φεμινιστική του προσέγγιση το καθιστούν ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν ένα ανάγνωσμα γεμάτο ψυχή και έμπνευση. Με το παρελθόν και το παρόν να συνυπάρχουν, η Δραγωνέα μας υπενθυμίζει τη διαχρονικότητα του αιτήματος για αυτογνωσία κι ελευθερία.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Δανάη Δραγωνέα είναι βραβευμένη συγγραφέας, δημοσιογράφος και συνιδρύτρια της οργάνωσης Κάθε Μία Ιστορία, η οποία είναι αφιερωμένη στο γυναικείο storytelling και στην ενίσχυση της ορατότητας των γυναικών. Σπούδασε Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο από το University of The Arts London –αποφοιτώντας με τιμητική διάκριση– και εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε μεγάλους ομίλους περιοδικών στην Ελλάδα. Το μυθιστόρημά της Το νησί της βροχής – Ένα μυστικό ημερολόγιο απέσπασε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2023, καθώς και το βραβείο εφηβικού μυθιστορήματος των Public Book Awards 2023, ενώ το podcast «Όσο αντέξει, θα είμαι δίπλα!» έλαβε ειδική μνεία στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Έχει δώσει ομιλίες με θέμα τη γυναικεία ταυτότητα και τα στερεότυπα φύλου και πραγματοποιεί εργαστήρια δημιουργικής γραφής για παιδιά και εφήβους. Έχει δώσει ομιλίες με θέμα τη γυναικεία ταυτότητα και τα στερεότυπα φύλου και από τον Σεπτέμβριο του 2024 είναι πρέσβειρα του διεθνούς φεστιβάλ λογοτεχνίας Corfu Literary Festival.