Οι 12 άθλοι ενός μαθητή: γραμματική και ορθογραφία… αλλιώς

Οι 12 άθλοι ενός μαθητή
Πηγή εικόνας: herokid.gr, Οι 12 άθλοι ενός μαθητή

Η υπόθεση

Στο παιδικό βιβλίο «Οι 12 άθλοι ενός μαθητή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ραδαμάνθυς, περιγράφεται η περάτωση δώδεκα κατορθωμάτων ενός μαθητή του δημοτικού, εν ονόματι Ηρακλής. Όπως ακριβώς στον μυθικό ήρωα Ηρακλή είχαν ανατεθεί δώδεκα άθλοι από τον βασιλιά της Τίρυνθας, Ευρυσθέα, ομοίως κι ο μικρός Ηρακλής καλείται να αντιμετωπίσει δώδεκα άθλους που του ανακοινώνονται από τον δάσκαλο του, τον, επίσης, ονομαζόμενο, Ευρυσθέα. Ως άθλους, ο νεαρός Ηρακλής αντιλαμβάνεται τα δώδεκα διαγωνίσματα γραμματικής κι ορθογραφίας, που επρόκειτο να γράψει τις επόμενες δώδεκα εβδομάδες.

Με σύμμαχο κι όχι εχθρό τη δυσλεξία, ο Ηρακλής θα κατορθώσει να ανταπεξέλθει;

Το βουνό με το οποίο η γραμματική κι η ορθογραφία παρομοιάζονται, είναι, τελικά, απροσπέλαστο;

Σε ποιους απευθύνεται

Αν και με το πρώτο άκουσμα της υπόθεσης, το παιδικό αυτό βιβλίο μοιάζει να απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά τα οποία ταλανίζονται από τη δυσλεξία, προσπαθώντας να τα βγάλουν εις πέρας σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δε δείχνει καμία διάθεση για εξατομικευμένη μάθηση, στην πραγματικότητα το κοινό στο οποίο απευθύνεται είναι κατά πολύ περισσότερο διευρυμένο. Οι μαθητές, είτε έχουν διαγνωστεί με κάποια μαθησιακή δυσκολία, είτε όχι, δύνανται να βρουν εντός των σελίδων του εύληπτους τρόπους μάθησης ορισμένων γραμματικών κι ορθογραφικών φαινομένων. Οι εκπαιδευτικοί, ή ακόμα κι οι γονείς, αποκτούν, πλέον, έναν έντυπο αρωγό σαφώς κοντινότερο στην παιδική ιδιοσυγκρασία συγκριτικά με τα σχολικά εγχειρίδια και τις ασπρόμαυρες φωτοτυπίες.

Οι 12 άθλοι ενός μαθητή
Πηγή εικόνας: herokid.gr

Τα μέσα που χρησιμοποιούνται

Προς επίρρωση αυτού, βέβαια, πρέπει να σημειωθούν τα μέσα με τα οποία η μάθηση γραμματικής κι ορθογραφίας μετατρέπεται εντός του παιδικού βιβλίου «Οι 12 άθλοι ενός μαθητή» σε μια ευκολότερη και διασκεδαστικότερη διαδικασία. Οι συχνότατες οπτικοποιήσεις κι οι χρωματικές διαφοροποιήσεις των λέξεων και των γραμμάτων αλλά και η μεταβολή των γραμματοσειρών και των διαστημάτων λειτουργούν επικουρικά στην προσπάθεια τονισμού των προς εμπέδωση γραμματικών κι ορθογραφικών φαινομένων. Φυσικά, με το ίδιο το μυθικό διακείμενο εγείρεται το ενδιαφέρον των μαθητών κι αυτό ενισχύεται ακόμα περισσότερο με τη ζωηρή εικονογράφηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από την ίδια τη συγγραφέα.

Διαβάστε επίσης  Σου δίνουμε τον τίτλο, βρες τον συγγραφέα;

Αυτό το εγχείρημα συγκερασμού διδακτικής πληρότητας και παιδαγωγικής προσέγγισης συμπληρώνεται από την ηχογραφημένη αφήγηση του βιβλίου, με την οποία το περιεχόμενο του γίνεται προσιτό και σε άτομα με προβλήματα όρασης, υπενθυμίζοντας, έτσι, έμπρακτα, το διαχρονικό αίτημα, «η μάθηση πρέπει να είναι για όλους».

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Πηγή εικόνας: herokid.gr

Η Δήμητρα Μαραγκουδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου επιθυμώντας να ασχοληθεί με την ειδική εκπαίδευση πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Αγωγή (2014) και λίγα χρόνια αργότερα στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία (2018). Μέσα σ’ αυτό το διάστημα έμαθε τη γραφή Braille, εμβάθυνε με σεμινάρια στον τομέα της ειδικής αγωγής και εξειδικεύτηκε στην art therapy. Αγαπά πολύ τη ζωγραφική με την οποία ασχολείται από παιδί και δε χάνει ευκαιρία να εμπλέξει την τέχνη με το εκπαιδευτικό έργο. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ειδική παιδαγωγός τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια εκπαίδευση και δραστηριοποιείται εθελοντικά στον Σύλλογο Asperger Χανιών.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η

Το μουσείο των ονείρων της Χαράς: ένα παιδικό βιβλίο μέσο κατανόησης της πολιστικής κληρονομιάς

Η υπόθεση «Το μουσείο των ονείρων της Χαράς» της Ελένης