Η συγγραφέας και εικονογράφος Leigh Hodgkinson δημιουργεί ένα ευφυές και πολυτροπικό βιβλίο, γεμάτο πολύχρωμες εικόνες και σχόλια. Πρωταγωνίστρια είναι η μικρή Μάρθα, η οποία τρελαίνεται να φτιάχνει χάρτες. Σε προσκαλεί να μπεις στον κόσμο της μέσα από τους εκπληκτικούς χάρτες της, που είναι γεμάτοι σημειώσεις και διασκεδαστικές λεπτομέρειες και καλεί κάθε αναγνώστη να ανακαλύψει τους τρόπους που συνδεόμαστε όλοι μεταξύ μας.
Ξεκινά δημιουργώντας ένα χάρτη του σύμπαντος. Συνεχίζει με έναν χάρτη της γης όπου αποτυπώνονται και διάφορα ζώα της θάλασσας και της στεριάς. Στον επόμενο χάρτη εστιάζει στην πόλη της και κάνει ζουμ στη γειτονιά της. Ακολουθεί η πολυκατοικία της και στη συνέχεια το δωμάτιο της. Το σημείο που ξεχώρισα στο δωμάτιό της είναι η βιβλιοθήκη γεμάτη με εκπληκτικές πληροφορίες και ιστορίες, τα μολύβια έκτακτης ανάγκης «για τη γραφή νέων ιδεών» και η γόμα «γιατί όλοι κάνουμε λάθη». Η Μάρθα τακτοποιεί κατά κάποιο τρόπο τις σκέψεις της σε χάρτες, όμως οι περιπέτειες της δεν τελειώνουν εκεί. Συνεχίζονται με τον χάρτη του εαυτού της, τις σκέψεις της και τα ίδια τα όνειρά της για ένα μέλλον όπου τα πάντα είναι πιθανά αν το πιστέψεις!
Αν και η Μάρθα είναι μικρή σε ηλικία, είναι γεμάτη μεγάλες ιδέες και τη βλέπουμε να κατανοεί το περιβάλλον της και να σχεδιάζει τη μελλοντική της επιτυχία. Είναι πολύ οργανωμένη και παραγωγική, τα πράγματα που σκέφτεται είναι καθολικά και θα βοηθήσει όλα τα παιδιά να συσχετιστούν μαζί της, όπως και με το ενεργητικό της μυαλό, καθώς θα απαντήσει σε πολλές από τις σκέψεις που στριφογυρίζουν μέσα στο κεφάλι ενός παιδιού. Διαπιστώνουμε μάλιστα πως η χαρτογράφηση των πραγμάτων μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι.
Επίσης, το βιβλίο καταρρίπτει τα στερεότυπα των φύλων, καθώς δείχνει τη Μάρθα αλλά και τη μητέρα της να ενδιαφέρονται για το STEM και βλέπουμε τον μπαμπά της Μάρθας να μαγειρεύει ενώ η μαμά της εργάζεται. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως κανένας από τους κύριους χαρακτήρες δεν είναι λευκός και οι φίλοι και οι γείτονές της ανήκουν σε διάφορες εθνότητες, ενώ εκπροσωπούνται και άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια.
Η ιδέα της δημιουργού να ξεκινήσει από το σύμπαν και να εστιάζει στην πόλη, τη γειτονιά, την πολυκατοικία είναι έξυπνη και λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος. Οι χάρτες είναι πολύπλοκοι αλλά ταυτόχρονα συναρπαστικοί κόμβοι πληροφοριών. Είναι μάλλον περιττό να αναφέρουμε ότι η χρήση αλλά και η δημιουργία χαρτών βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες, οι οποίες σχετίζονται με τον χώρο, τα μεγέθη, τον προσανατολισμό και γιατί όχι τις κλίμακες. Καλλιεργείται η οπτική αντίληψη, η αποκωδικοποίηση συμβόλων, η κριτική σκέψη και ο πολυτροπικός γραμματισμός, κάτι που φαίνεται πως η συγγραφέας γνωρίζει πολύ καλά, γι’ αυτό βάζει την ηρωίδα της τη μικρή Μάρθα, να δημιουργεί τους δικούς της χάρτες.
Η εικονογράφηση είναι καλαίσθητη και συγχρόνως ξεκάθαρη, ώστε να μπορεί να αποκωδικοποιηθεί από τους νεαρούς αναγνώστες. Έτσι, οι χάρτες γίνονται προσιτοί κι ευχάριστοι, χωρίς ωστόσο να υπεραπλουστεύονται και να χάνεται το ενδιαφέρον. Το βιβλίο θα διαβαστεί πολλές φορές και κάθε φορά νέες μικρές λεπτομέρειες θα γίνονται αντικείμενο παρατήρησης και συζήτησης.
Πρόκειται για ένα ξεχωριστό βιβλίο, που όσοι συνηθίζουν να σκέφτονται σε “κουτάκια” θα το αγαπήσουν λίγο παραπάνω. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και προτείνεται για παιδιά άνω των 4 ετών, όπου θα τα βοηθήσει να κατανοήσουν ακόμα καλύτερα την θέση τους στον κόσμο.
Μπορείτε να ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ.