Ο Νίκολας Σπαρκς δεν θα μπορούσε να λείπει από οποιαδήποτε αναφορά στην παγκόσμια σύγχρονη ρομαντική λογοτεχνία, αφού σε μια εποχή που η λογοτεχνία -πόσο μάλλον η ρομαντική- είτε παραγκωνίζεται θυσιαζόμενη στο βωμό της τεχνολογικής εξέλιξης, είτε ακρωτηριάζεται από παραλογοτεχνικά κατασκευάσματα που εκλείπουν των βασικών λογοτεχνικών αρετών, ο ίδιος στέκεται σαν επαναστάτης των καιρών, δημιουργώντας ρομαντικά λογοτεχνικά αριστουργήματα, τα οποία μέσα από την θεματική τους αναδεικνύουν την αξία της αγάπης και μέσα από την τεχνική τους την αφηγηματική ικανότητα του συγγραφέα, χαρακτηριστικά που παρέχουν το έναυσμα για την καλλιτεχνική ευαισθητοποίηση ανθρώπων της έβδομης τέχνης, πράγμα που αποδεικνύεται από τις πάμπολλες επιτυχημένες κινηματογραφικές ταινίες, των οποίων βάση αποτελούν οι ρομαντικές ιστορίες του Ν. Σπαρκς.
Ο Νίκολας Σπαρκς, λοιπόν, γεννήθηκε το 1965 στην πόλη Ομάχα της πολιτείας Νεμπράσκα των Ηνωμένων πολιτειών, όπου και σύγγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «The Passing» (1985) σε ηλικία μόλις 19 ετών, αλλά και το «The royal murders» (1989) όσο ακόμα φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο Νοτρ Νταμ, δύο έργα τα οποία δεν κατάφερε να εκδόσει. Ωστόσο, παρά αυτή του την αρχική αποτυχία, κατόρθωσε να συγγράψει και να δημοσιεύσει μαζί με τον Billy Mills το μυθιστόρημα «Wikona: A Lakota Journey to Happiness and Self-Understanding» (1990) κι έπειτα μόλις τρία χρόνια αργότερα να συγγράψει το πρώτο του επιτυχημένο μυθιστόρημα, το «The notebook» (ελληνική μετάφραση «Το ημερολόγιο»), το οποίο δημοσιεύτηκε το 1996 με την βοήθεια της ατζέντη του, Theresa Park, κατακτώντας γρήγορα την πρώτη θέση στα best sellers του New York Times κι αποτελώντας μονάχα την αρχή της καριέρας του, αφού από τότε κι έπειτα ακολούθησε πλήθος έργων, που δεν άργησαν να λάβουν επίσης σάρκα και οστά στην μεγάλη οθόνη, καθιστώντας τον Νίκολα Σπαρκς έναν από τους πιο προσφιλείς συγγραφείς ρομαντικής λογοτεχνίας της εποχής μας.
Οι εκδόσεις Μεταίχμιο, αναγνωρίζοντας την αξία αυτού του σπουδαίου πλέον αμερικανού μυθιστοριογράφου, σεναριογράφου και παραγωγού ταινιών, πρόσφατα – μόλις στα τέλη του προηγούμενου μήνα- εξέδωσαν το μυθιστόρημα «Πάντα πλάι σου» (ξενόγλωσσος τίτλος «Two by two»), το οποίο αποτελεί την πρώτη ελληνική μετάφραση του εικοστού μυθιστορήματος του Νίκολας Σπαρκς. Πρόκειται για την ιστορία του 32χρονου Ράσελ Γκριν, που χάνοντας την σύζυγό του αλλά και την θέση εργασίας του, καταλήγει μόνος του με την μικρή του κόρη -την μοναδική πηγή δύναμης του- σε αυτό το ταξίδι που ονομάζεται ζωή, διδάσκοντάς μας μέσα από τα βιώματα του την τεράστια σημασία που φέρει η αγάπη ειδικότερα στις δύσκολες στιγμές και κυρίως την αξία της προσωπικής προσπάθειας
για την επίτευξη των στόχων μας.
(Πηγή εικόνας: metaixmio.gr)
Η ευτυχία δεν είναι κάτι
που μπορεί να σου προσφέρει
ένας άλλος άνθρωπος.
Προέρχεται από μέσα σου.Advertising
Ο ίδιος ο Ν. Σπαρκς παρουσιάζει συνοπτικά την υπόθεση του έργου στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, «Στα τριάντα δύο του, ο Ράσελ Γκριν τα έχει όλα: µία εντυπωσιακή σύζυγο, µία αξιαγάπητη εξάχρονη κόρη, µία πετυχημένη καριέρα ως διαφημιστικό στέλεχος και ένα ωραίο σπίτι. Ζει ονειρεμένη ζωή, και ο γάμος του µε τη σαγηνευτική Βίβιαν είναι το κέντρο της. Κάτω, όμως, από τη γυαλιστερή επιφάνεια αυτής της τέλειας ύπαρξης, αρχίζουν να διακρίνονται ρήγματα… και κανείς δεν εκπλήσσεται περισσότερο από τον ίδιο τον Ρας όταν κάθε πτυχή της ζωής του που θεωρούσε δεδομένη ανατρέπεται. Μέσα σε λίγους μήνες, ο Ρας βρίσκεται, χωρίς δουλειά και σύζυγο, να πασχίζει να προσαρμοστεί σε µία νέα, περίπλοκη πραγματικότητα. Αναλαμβάνοντας να φροντίσει την κορούλα του ως γονιός πλήρους απασχόλησης, ξεκινά ένα ταξίδι που τον τρομοκρατεί και τον αποζημιώνει εξίσου – ένα ταξίδι που θα δοκιμάσει τις ικανότητές του και τη συναισθηματική του αντοχή περισσότερο απ’ ό,τι είχε ποτέ φανταστεί. Ένα συγκινητικό μυθιστόρημα με θέμα την απώλεια, τη διάψευση των προσδοκιών αλλά και τη δύναμη της ανιδιοτελούς αγάπης.»
Συμπληρώνοντας σχεδόν τέσσερα χρόνια από την πρώτη έκδοσή του στο εξωτερικό, το «Πάντα πλάι σου» έχει κατακτήσει πλήθος θετικών κριτικών, κερδίζοντας επάξια τον χαρακτηρισμό του “best seller” και δικαιολογώντας το προσωνύμιο “βασιλιάς των ιστοριών αγάπης” που αποδίδεται στον Νίκολας Σπαρκς.
Εσύ… θα το διαβάσεις;