Τα βιβλία έχουν κύριο ρόλο στην ζωή μας από τα πρώτα παιδικά μας χρόνια. Έχουν περάσει από τα χέρια μας παραμύθια, σχολικά βιβλία, λογοτεχνικά, ακαδημαϊκά, βιβλία μαγειρικής και άλλα πολλά. Κάποια επιλέγουμε να τα χαρίσουμε και άλλα τα τοποθετούμε στην ή στις βιβλιοθήκες μας. Πως διατηρούμε τα βιβλία για να παραμείνουν αναλλοίωτα μέσα στα χρόνια;
Καθαρίζουμε τακτικά την βιβλιοθήκη μας.
Επιλέγουμε ένα ξεσκονόπανο ή φτερό για να καθαρίσουμε προσεκτικά το κάθε βιβλίο ξεχωριστά. Προσέχουμε πάντα να καθαρίζουμε με φορά προς τα έξω, ώστε να μην παγιδευτεί η σκόνη στην ράχη του βιβλίου. Είναι πολύ λογικό να υπάρχει αρκετή σκόνη στη βιβλιοθήκη μας και στα βιβλία μας. Προτιμάμε να ξεσκονίζουμε μια φορά την εβδομάδα και πιο βαθύ καθάρισμα τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Όταν πρόκειται να κάνουμε βαθύ και καλό καθαρισμό της βιβλιοθήκης μας, βγάζουμε προσεκτικά τα βιβλία αδειάζοντάς της και καθαρίζουμε με κάποιο καθαριστικό προϊόν ή νερό, και αφού στεγνώσει, τα τοποθετούμε ξανά προσεκτικά.
Τοποθετούμε σωστά τα βιβλία μας στην βιβλιοθήκη.
Δεν βάζουμε ποτέ με κλίση τα βιβλία, ειδικότερα τα πιο βαριά. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να λυγίζουν οι άκρες τους ή και να σκιστούν. Τα βαριά βιβλία τα τοποθετούμε κάθετα, εάν δεν υπάρχει ανάλογος χώρος τα τοποθετούμε οριζόντια από το βαρύτερο προς το ελαφρύτερο. Εάν η βιβλιοθήκη μας είναι ανοιχτή στο πίσω μέρος, τοποθετούμε τα βιβλία μας αφήνοντας κενό στο πίσω μέρος. δεν θέλουμε να τριφτούν και να λυγίσουν καθώς ακουμπάνε στο πίσω μέρος/την πλάτη της βιβλιοθήκης. Μάλιστα επιλέγουμε να αφήσουμε και κενό στο μπροστινό μέρος. Δεν θέλουμε να εξέχουν από το ράφι, αποφεύγουμε τον κίνδυνο να τα χτυπήσουμε και να τα σκίσουμε κατά λάθος. Δεν τα στοιβάζουμε πάνω σε τραπεζάκια, στο πάτωμα ή εκτεθειμένα σε κάποιο ακατάλληλο χώρο του σπιτιού. Επίσης δεν στριμώχνουμε τα βιβλία σε ένα ράφι, κάθετα ή οριζόντια. πρέπει να υπάρχει ένα μικρό κενό και να μην υπάρχει ο κίνδυνος παραμόρφωσης τους από τη πίεση που ασκεί το ένα στο άλλο.
Τα κρατάμε μακριά από το πολύ φως και τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.
Εάν εκτίθενται στο φως υπάρχει ο κίνδυνος να ξεθωριάσουν τα χρώματα του ή να καταστραφούν οι δερμάτινες επενδύσεις. Επίσης η υγρασία προκαλεί μούχλα. Θέλουμε επίσης να υπάρχει ένα μικρό κενό ανάμεσα στο κάθε βιβλίο που θα επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα προς αποφυγή της δημιουργίας μούχλας. Δεν θέλουμε να βρίσκονται δίπλα σε καλοριφέρ ή ερκοντίσιον.
Πιάνουμε τα βιβλία μας με καθαρά και στεγνά χέρια και δεν τα τραβάμε από την ράχη τους.
Κατά την μεταφορά τους ,σε σακίδιο-τσάντα, εάν υπάρχει η δυνατότητα τα τοποθετούμε σε κάποια ξεχωριστό τσεπάκι μακριά από τρόφιμα ή υγρά.
Κατά την ανάγνωσή μας δεν τσακίζουμε τις σελίδες, επιλέγουμε την χρήση σελιδοδείκτη.
Με αυτά τα tips θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα βιβλία μας σε εξαιρετική κατάσταση για αρκετά χρόνια.