Μαρία Κυριαζή: «Ο Συλλέκτης των τρένων»

Μαρία Κυριαζή

Η Κυριαζή Μαρία είναι παιδιατρική εργοθεραπεύτρια και συγγραφέας. Γεννήθηκε στις 24/10/1989 στην Αθήνα, όπου και διαμένει. Το 2008 εισήχθει στο τμήμα Εργοθεραπείας στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας, απ᾽ όπου αποφοίτησε το 2013. Από το 2013 εργάζεται ως εργοθεραπεύτρια κατ᾽ οίκον και σε κέντρα ειδικής αγωγής, με παιδιά που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες, νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα που σχετίζονται με τα παιδιά και την εργοθεραπεία και είναι διαχειρίστρια της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας: ergotherapeiakids.blogspot.gr.

Το Μάρτιο του 2020 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Καρδιά δύο νούμερα μικρότερη», ενώ τον Σεπτέμβριο του 2022 έβγαλε το δεύτερό της βιβλίο με τίτλο «Ο Συλλέκτης των τρένων». Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Στους δρόμους της Αθήνας έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό. Ένας επικίνδυνος δολοφόνος, γνωστός στην πιάτσα ως Κολομβιάνος, κυκλοφορεί ελεύθερος και περιμένει υπομονετικά. Ένα και μόνο βλέμμα αρκεί για να διαβάσει την ψυχή τους. Τότε θα επιφέρει τη λύτρωση όπως μονάχα εκείνος γνωρίζει.
Η υπαστυνόμος Ρίζου καλείται να εξιχνιάσει την πιο δύσκολη υπόθεση στη μέχρι τώρα καριέρα της.

Επιμέλεια συνέντευξης: Γκουτή Χριστίνα

Σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη που παραχωρείτε. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Αρχικά ένα μεγάλο ευχαριστώ και από εμένα για την όμορφη αυτήν συνέντευξη. Ονομάζομαι Κυριαζή Μαρία, μεγάλωσα και μένω στον Πειραιά μαζί με τον σύζυγο και τους δυο μου γιους. Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζομαι ως Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα ασχολούμαι με την συγγραφή και την αρθρογραφία. Αγαπώ επίσης πολύ την γυμναστική, τον χορό, τον ισπανικό κινηματογράφο και φυσικά το διάβασμα!

Ασχολείστε με την Εργοθεραπεία στα παιδιά. Πώς επιλέξατε αυτό το επάγγελμα;

Η πολυδιάστατη φύση της εργοθεραπείας με κέρδισε από τη πρώτη στιγμή που έμαθα τι ακριβώς είναι, χάρη στην συμβουλή ενός θείου μου την περίοδο που έπρεπε να επιλέξω σε ποια σχολή ήθελα να περάσω. Η αλήθεια είναι πως στην αρχή ήθελα να ασχοληθώ μόνο με ενήλικες και πιο συγκεκριμένα με την αποκατάσταση των εγκαυμάτων. Με το που τελείωσα όμως την σχολή η πρώτη δουλειά που βρήκα ήταν πάνω στον παιδιατρικό τομέα. Αυτό ήταν. Το αγάπησα τόσο πολύ που δεν μπορώ να το αφήσω. Το να δουλεύεις με παιδιά είναι κάτι μαγικό. Η ενέργεια που μεταφέρουν, η ζωντάνια τους, η αγάπη που δίνουν απλά μου φτιάχνουν τη μέρα.

Διαβάστε επίσης  Μαρία Μαραγκουδάκη: "Στα 'Γράμματα στη Μίλενα' συναντά κανείς την τραγικότητα της ζωής"

Από εργοθεραπεύτρια, συγγραφέας. Υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε αυτά τα δύο;

Εν μέρη ναι. Διότι τα δυο από τα τέσσερα μου βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει σχετίζονται με την εργοθεραπεία στα παιδιά και έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Είναι τα «Οδηγός Σχολικής Προετοιμασίας για την Α᾽ Δημοτικού» και «Δυσγραφία-Ασκήσεις αντιμετώπισης για το σπίτι».

Τώρα σχετικά με τα μυθιστορήματα δεν υπάρχει άμεση σύνδεση. Μόνο ίσως στο κομμάτι των γνώσεων, που με έχει βοηθήσει και μου έχει γλυτώσει χρόνο από έρευνες στον τομέα της ιατρικής και της ψυχολογίας, μιας και μέσα στα μυθιστορήματα μου θα συναντήσει κάποιος συχνά τέτοιου είδους στοιχεία.

Πώς πήρατε την απόφαση να ξεκινήσετε να γράφετε, αλλά και να εκδώσετε τα βιβλία σας;

Η συγγραφή μπήκε στη ζωή μου από πολύ μικρή ηλικία σαν μια πηγαία ανάγκη. Μια φωνή εσωτερική, σκέψεις, ιδέες που τριγυρίζουν και πρέπει με κάποιο τρόπο να βρουν διέξοδο και να αποτυπωθούν κάπου. Για πολλά χρόνια κρατούσα καθημερινά ημερολόγιο- ακόμα κρατάω, αλλά όχι με την ίδια συχνότητα- ή έγγραφα ιστορίες στον υπολογιστή μου, που πάντα έμεναν ημιτελής. Γύρω στα είκοσι ξεκίνησα να γράφω το «Καρδιά δυο νούμερα μικρότερη» που ήταν και το πρώτο μου μυθιστόρημα που ολοκληρώθηκε. Πως γινόταν λοιπόν να μην θέλω να το κρατήσω σε έντυπη μορφή; Μπήκα έτσι στην διαδικασία να ψάξω πως μπορεί κάποιος να εκδώσει ένα βιβλίο.

Μαρία Κυριαζή

Τον Σεπτέμβριο του 2022 εκδώσατε το δεύτερο βιβλίο σας με τίτλο «Ο συλλέκτης των τρένων». Θα θέλατε να μας πείτε μερικά πράγματα για το βιβλίο αυτό;

«Ο Συλλέκτης των τρένων» αποτελεί την πρώτη μου προσπάθεια στο αστυνομικό μυθιστόρημα. Ένα είδος βιβλίων που αγαπώ πολύ να διαβάζω. Ήθελα λοιπόν να δώσω στον αναγνώστη μια πλοκή ιδιαίτερη, με αγωνία, ένταση. Να περπατήσει μαζί με τους πρωταγωνιστές στα μονοπάτια του απροσδόκητου, ακολουθώντας την ολισθηρή κάθοδο τους προς το κακό, όταν το αποτύπωμα του πόνου είναι δυσβάσταχτο. Ήθελα όμως μέσα από αυτό να θίξω και κάποια κοινωνικά ζητήματα, πολυετή μα και σύγχρονα. Ζητήματα όπως η γυναικεία κακοποίηση και η ψυχική διαταραχή.

Η βασική πρωταγωνίστρια και αστυνομικός είναι γυναίκα. Σε έναν κόσμο που τα περισσότερα εγκλήματα τα εξιχνιάζουν άντρες, τι σας οδήγησε στην απόφαση ο δικός σας αστυνομικός να είναι γυναίκα;

Για πολλά εκατοντάδες χρόνια υπήρχαν στερεότυπα σε σχέση με τον ρόλο των γυναικών στην κοινωνία μας. Οι γυναίκες έπρεπε να προορίζονται για συγκεκριμένα πράγματα και να καταπιάνονται με συγκεκριμένες εργασίες. Ευτυχώς πλέον όλο αυτό έχει σπάσει και έχει σχεδόν εξαληφθεί, δυστυχώς όμως όχι σε όλες τις περιοχές.

Διαβάστε επίσης  Ο εαυτός | Κωστής Παπαγιώργης

Το να αναλάβει κάποιος μια επαγγελματική θέση, σημαντικό ρόλο παίζουν οι δεξιότητες-ικανότητες που διαθέτει, ανεξαρτήτως του φύλου. Προσόντα όπως η ευφυΐα, η μεθοδικότητα, η αποτελεσματικότητα, το θάρρος και όλα τα καλά στοιχεία που απαιτούνται να υπάρχουν, στην προκειμένη περίπτωση για τον ρόλο εξιχνίασης εγκλημάτων, δεν κάνουν διακρίσεις στα φύλα.

Οπότε «γιατί όχι;» είναι η πρώτη σκέψη που μου έρχεται στο μυαλό. Η επιλογή μου να είναι γυναίκα η αστυνόμος δεν έγινε ως απόδειξη του ότι μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά με κάποιον άντρα σε αυτόν τον τομέα. Για μένα είναι αυτονόητο. Και αδιανόητο ότι μπορεί κάποιος να σκεφτεί το αντίθετο. Ρόλο όπως προανέφερα παίζουν οι ικανότητες που κάποιος διαθέτει, όχι το φύλο. Η επιλογή μου ήταν για να θίξω κάποια κοινωνικά ζητήματα που με ταλανίζουν, όπως για παράδειγμα αυτό της γυναικείας κακοποίησης.

«Ο συλλέκτης των τρένων». Πώς προέκυψε ο τίτλος του βιβλίου;

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου θα γνωρίσετε τον Συλλέκτη των τρένων. Η αστυνομία του έχει δώσει το προσωνύμιο «Κολομβιάνος» λόγω των αποτρόπαιων εγκλημάτων που του προσάπτουν. Τις ώρες λοιπόν που δεν παραμονεύει για το επόμενο θύμα, αγαπά να ασχολείται με την συλλογή του. Μια συλλογή από μινιατούρες τρένα, όπου κάθε ένα μέσα του κρύβει και ένα μυστικό…

Ένα βιβλίο χρειάζεται πέρα από οργάνωση και σημειώσεις και πολλή έρευνα. Ισχύει αυτό; Πόση έρευνα χρειάστηκε να κάνετε εσείς για το βιβλίο σας;

Η οργάνωση είναι ένα σημαντικό κομμάτι της δημιουργίας ενός βιβλίου και ευτυχώς για εμένα πιστεύω ένα από τα δυνατά μου χαρτιά. Και βεβαίως η έρευνα. Κυρίως στα βιβλία που σχετίζονται με την εργοθεραπεία έχω κάνει αρκετή έρευνα σε βιβλιογραφία ελληνική και ξενόγλωσση πάνω σε θέματα που πραγματεύεται το κάθε βιβλίο, διότι αυτά που παρουσιάζονται πρέπει να είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένα.

Με τα μυθιστορήματα είναι λίγο διαφορετικά. Στο πρώτο, την «Καρδιά δυο νούμερα μικρότερη» χρειάστηκε να κάνω μικρή έρευνα, μιας και η εμπειρία από τις κλινικές μου ασκήσεις σε νοσοκομεία με βοήθησε αρκετά σε κάποια κεφάλαια του βιβλίου. Για το δεύτερο, τον «Συλλέκτη των τρένων» με βοήθησε μια φίλη μου αστυνομικός που τις έκανα σχετικές ερωτήσεις, ώστε να αποδώσω όσο πιο ρεαλιστικά γινόταν τον ρόλο μιας αστυνομικού.

Διαβάστε επίσης  Έρωτες από πηλό: μυθιστόρημα για το καλοκαίρι

Πέρα από όλα αυτά διαχειρίζεστε και την σελίδα ergotherapeia.kids στο Instagram. Τι μπορεί να βρει κάποιος στο profile αυτό;

Το προφίλ του ergotherapeia.kids στο Instagram προέκυψε μέσα το www.ergotherapeiakids.com. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική ιστοσελίδα που διαχειρίζομαι και αρθρογραφώ με πληροφορίες σχετικά με τις αναπτυξιακές δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίζει ένα παιδί σε όλους τους τομείς, καθώς και συμβουλές που απευθύνονται σε γονείς, δασκάλους και θεραπευτές.

Αντίστοιχα, στο προφίλ του Ergotherapeia Kids στα social (Instagram, Facebook, Linkdin, Pinterest) θα βρουν ιδέες για ασκήσεις που ενισχύουν συγκεκριμένες δεξιότητες, όπως για παράδειγμα αυτές της αδρής ή της λεπτής κίνησης, αλλά και να πάρουν μια γεύση για το πως είναι μια εργοθεραπευτική συνεδρία και πόσο ευχάριστη μπορεί να είναι για ένα παιδί.

Πέρα από τις εικόνες με κειμενάκια, ανεβάζετε και πολύ πρακτικές συμβουλές που βοηθάνε τα παιδιά. Έχετε λάβει μηνύματα από γονείς που να σας ευχαριστούν για τις συμβουλές σας αυτές ή που να σας ζητούν κάποια βοήθεια;

Ναι, αρκετά συχνά και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα μιας και ο στόχος είναι αυτός, να βοηθηθούν κυρίως οι γονείς μέσα από τα post ή τις απορίες που εκφράζουν στα μηνύματα.

Μαρία Κυριαζή

Ποια η ανταπόκριση του κόσμου σε σχέση με την σελίδα σας;

Υπάρχει αρκετά μεγάλη ανταπόκριση, πράγμα που δεν το περίμενα όταν ξεκίνησα τη σελίδα μου το 2018. Καθώς επίσης και θετική ανατροφοδότηση για το περιεχόμενο της. Αυτό που θέλω πάντα να έχει στο νου του κάθε γονέας/εκπαιδευτικός/φροντιστής παιδιού είναι πως το Ergotherapeia Kids θα είναι πάντα δίπλα του να απαντάει σε κάθε του προβληματισμό που σχετίζεται με το παιδί.

Κλείνοντας, τι να περιμένουμε να δούμε από εσάς στη συνέχεια; Ετοιμάζετε ίσως κάποιο νέο βιβλίο;

Η ανήσυχη φύση του χαρακτήρα μου δεν με αφήνει λεπτό να χαλαρώνω. Το τελευταίο διάστημα δουλεύω πάνω σε αρκετά projects, μέσα σε αυτά είναι και τρία βιβλία. Τα δυο εκπαιδευτικού χαρακτήρα και φυσικά το επόμενο μυθιστόρημα μου, που δεν θα σας αποκαλύψω πολλά, παρά μόνο το ότι πρόκειται να είναι και αυτό αστυνομικό.


Ευχαριστούμε την κα. Μαρία Κυριαζή για την παραχώρηση των φωτογραφιών.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

QR κωδικοί: Η εξέλιξη από τον Κώδικα Μορς στην καθημερινή ζωή

Οι QR κωδικοί έχουν γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης

Γαλότσες Νούμερο 44: Ιστορίες πλούσιες από συγκίνηση και ρεαλισμό

«Γαλότσες Νούμερο 44», ένα βιβλίο γραμμένο από την Χριστίνα Μιχαηλίδου