Τα βιβλία στη μετακόμιση, σκέψεις, ιδέες και συμβουλές

10 Νοεμβρίου 2020

 

Πηγή εικόνας: booksjournal.gr

Tα βιβλία στη μετακόμιση μοιάζουν να έχουν υποστεί την κατάρα του πολλαπλασιαζόμενου θησαυρού: ένα αγγίζεις, δέκα ξεπετάγονται. Αλήθεια τώρα, όσο προσπαθείς να τα συμμαζέψεις, να τα πακετάρεις και να τα περιορίσεις τόσο αυξάνονται, ψηλώνουν, παχαίνουν, βαραίνουν και πιάνουν τόπο με κάθε άγγιγμα. Και προπάντων αν είχες καιρό να πλησιάσεις τη βιβλιοθήκη.

Και πάει καλά αν μετακομίζεις ύστερα από πολλά χρόνια, αλλά αν είσαι απ’ αυτούς που μέχρι να γνωριστείς με το νέο σπίτι χρειάζεται να το αποχαιρετίσεις, τότε κλάφτα. Απ’ την άλλη αν η συνεχής μετακίνηση έχει γίνει δεύτερη φύση σου, τότε έχεις πάρει το κολάι. Κι αντιστοίχως, αν με τα χρόνια έχεις γίνει το καλό πνεύμα του σπιτιού και η βιβλιοθήκη είναι ένα με τον περιβάλλοντα χώρο…

Για να μην πονοκεφαλιάσεις με τα βιβλία στη μετακόμιση, λοιπόν, θυμήσου τα εξής:

Τα παρακάτω είναι στην Προστακτική, όχι για τίποτε άλλο, αλλά για να προγκήξω τον εαυτό μου. Ακούς; Ακούω να λες (λέω). Και απευθύνομαι κυρίως σε όσους θεωρούν τα βιβλία τους αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού τους και πολυτιμότερο υλικό της κινητής τους περιουσίας. Οι υπόλοιποι…δεν ξέρω, ανήκω στους πρώτους.

  • Πάρε το απόφαση και ξεκίνα το συντομότερο.

Μην περιμένεις να πακετάρεις τα πάντα και αφήσεις τα βιβλία για το τέλος. Από όλη τη μετακόμιση, η βιβλιοθήκη απαιτεί το καθαρότερο δυνατό μυαλό, τη μεγαλύτερη σύνεση και την ισχυρότερη συναισθηματική ωριμότητα. Και χρόνο. Πολύτιμο, ρέοντα, λίαν συντόμως παρελθόντα χρόνο.

  • Βρες πολλές μικρές-το τονίζω, μικρές κούτες.

Έστω ότι χωράνε όλα τα βιβλία σε δυο, τρεις, τέσσερις, ανέβα κι άλλο  μπαμπάτσικες κούτες. Κι άντε, τις ασφαλίζεις καλά από κάτω και δεν ξεχύνονται σαν το Τερατώδες Βιβλίο των Τεράτων να σου φάνε τα πόδια. Για σήκωσέ τες. Ή ακόμα καλύτερα βάλε κάποιον άλλο να τις μεταφέρει. Οι κουτάρες με τα βιβλία στη μετακόμιση είναι σαν παλιοί μασίφ μπουφέδες.  Όχι, όχι και πάλι όχι! Μικρές, καλόβολες κουτίτσες βολεύουν στην κατηγοριοποίηση άρα και στο ξεπακετάρισμα. Χώρια που δεν κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα όποιου τολμήσει να τις ξεκουνήσει.

Διαβάστε επίσης  Οι νέες κυκλοφορίες του φθινοπώρου
τα βιβλία στη μετακόμιση
Πηγή εικόνας: eanagnostis.gr
  • Καιρός για ξεκαθάρισμα.

Άσε ένα-δυο για ενθύμιο στο σπίτι και λίγα-πολλά-περισσότερα ντε!- στη Δημοτική/Σχολική/τοπική τέλος πάντων Βιβλιοθήκη. Όχι, δε γίνεται, δε χρειάζεται και δεν πρέπει να κρατήσεις όλα σου τα βιβλία στη μετακόμιση. Όπως θα κάνεις και με όλα τα υπόλοιπα πράγματα, έτσι και τα βιβλία χρειάζονται ξεσκαρτάρισμα. Άουτς, λάθος λέξη- ξεδιάλεγμα καλύτερα. Ξεκίνα με την ησυχία σου, χαλαρά. Ξέρεις τώρα, καφεδάρα διαρκείας, κλειστή πόρτα,  χαρτομάντηλα και αποφασιστικότητα. Είναι οδυνηρός χωρισμός. Τί θα κρατήσεις και τί θ’ αποχωριστείς το ξέρεις εσύ.

  • Μάζεψε τα ρέστα σου.

Επί τόπου. Χωρίς δεύτερες σκέψεις. Κατηγοριοποίησέ τα και τακτοποίησέ τα στις προαναφερθείσες μικρές κούτες. Ή πιο παιχνιδιάρικα συν-συσκεύασέ τα με ελαφρύτερα αντικείμενα όπως ρούχα, πετσέτες, μαξιλάρια κλπ. Ξά σου, απλά καν’ το. Μόνο μην τα στουμπώσεις και στραπατσάρεις. Χωρίς λόγια και χωρίς δράματα.

τα βιβλία στη μετακόμιση
Πηγή εικόνας: spirossoulis.com
  • Κράτα για πιπίλα αυτό που διαβάζεις τώρα αλλά και το αγαπημένο σου.

Μιας και τα υπόλοιπα θα κάνεις  λίγο καιρό να τα ξαναδείς, και ορισμένα θ’ αποχαιρετίσεις μέχρι να τα πετύχεις τυχαία σαν παλιούς καλούς φίλους κλαίγοντας κι αναπολώντας τα παλιά/τωρινά. Ή και όχι, δεν αγαπάμε όλοι όλα τα βιβλία μας. Κάποια αφορμή ψάχνουμε να τα ξεφορτωθούμε.

  • Όταν με το καλό κατοικήσεις στο νέο σου βασίλειο η υπόθεση ‘βιβλία στη μετακόμιση’ λαμβάνει τέλος. 

Εφόσον τα προηγούμενα βήματα ακολουθήθηκαν είναι στην κρίση σου πότε θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια. Αν θες τα φανερώνεις ντελόγω, οπότε έχεις αμέσως-αμέσως την αίσθηση της σπιτικής θαλπωρής που τόσο χρειάζεσαι, σαν να μην πέρασε στιγμή. Αν  πάλι προτιμάς κάτι πιο ρηξικέλευθο και θες νέα αρχή, τότε αυτοσχεδιάζεις δημιουργώντας τη βιβλιοθήκη σου απ’ την αρχή.

  • Αναπλήρωσε το χαμένο κεφάλαιο.

Δεν είναι εύκολο, ωστόσο, έχεις τη μαγιά. Τα βιβλία στη μετακόμιση δε χάνονται, απλώς μετουσιώνονται. Ευκαιρία να αποκτήσεις νέους χάρτινους φίλους και να εξερευνήσεις τα τοπικά βιβλιοπωλεία και τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες. Μπορεί και να βρεις εκείνο το συγκεκριμένο βιβλίο που ήθελες να δανειστείς και δεν το έβρισκες. Σώπα μωρό μου και θα σου πάρω και καραμελίτσες…

Διαβάστε επίσης  Idiosyncrasy από την Anima Εκδοτική
τα βιβλία στη μετακόμιση
Πηγή εικόνας: rdeco.gr

Τέλος, τα άνωθι γεγραμμένα είναι δοσμένα με καυστικό χιούμορ ως αντίθεση στη βαρυθυμία της περιγραφόμενης κατάστασης. Τα βιβλία στη μετακόμιση δεν είναι παίξε γέλασε.

Ώρα καλή!
Μελιτάκους έχει ο νους μου κι όλο και σοδειάζει ιδέες κι ενδιαφέροντα. Η ανάγνωση γεννά ιδέες κι αν αυτές μετουσιωθούν σε γραφή, τότε αυτή γεννά την ελπίδα.
"Και κάθε εις που εδιάβασεν,εδά κι ας το κατέχει
μη χάνεται στα κίντυνα, μα πάντα ολπίδα ας έχει.
Κι εκείνον, όπου εκόπιασε, ας τον καληνωρίζουν κι ας συμπαθούν τα σφάλματα εκείνα οπου γνωρίζουν"
(Βιτσέντζος Κορνάρος,Ερωτόκριτος)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Εθνικό Σύστημα Υγείας

Εθνικό Σύστημα Υγείας: ποιες χώρες διαθέτουν;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εξασφαλίζει στους πολίτες ενός κράτους

Barbie: η εξέλιξη της στα χρόνια στο Design Museum του Λονδίνου

Barbie: Η εξέλιξη της στα χρόνια. Το Design Museum του