Θα μπορούσαμε να βρούμε αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στον ύπνο και το βιβλίο;

  • Ο ύπνος και το βιβλίο έχουν μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους. Είθισται να συνδυάζουμε τον ύπνο και την χαλάρωση με ένα καλό βιβλίο. Πολλοί φίλοι αναγνώστες αγαπούν να διαβάζουν μερικές σελίδες από το αγαπημένο τους νέο ανάγνωσμα πριν τον ύπνο. Τόσο η επίπονη καθημερινότητα όσο και οι γνωστές ευεργετικές ιδιότητες της ανάγνωσης οδηγούν πολλούς αναγνώστες στην φανατική πριν τον ύπνο ανάγνωση. Όμως δεν είναι για όλους και πάντα η ανάγνωση πριν τον βραδινό ύπνο θεμιτή και ευεργετική. Φυσικά το βραδινό διάβασμα μπορεί να επιφέρει αρνητικά συναισθήματα, επιδράσεις και σκέψεις οδηγώντας σε ολονύχτια αγρυπνία. Ναι φυσικά αγαπητέ αναγνώστη, δεν αρέσκονται όλοι να διαβάζουν πριν τον ύπνο, για πολλούς και διάφορους λόγους που εμείς θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε.

Το βραδινό διάβασμα σου προκαλεί υπνηλία 

Θα με ρωτήσεις και όχι άδικα, μα για αυτό δεν διαβάζουμε το βράδυ; Ναι η χαλάρωση που προσφέρει το διάβασμα είναι θεμιτή και αναγκαία. Όμως η χαλάρωση είναι καλό να έρχεται σταδιακά. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι δεν μπορούν να διαβάσουν πριν κοιμηθούν καθώς το βιβλίο τους προκαλεί υπνηλία. Καθόλου σπάνιο φυσικά εάν σκεφτούμε ότι η καθημερινότητα μας είναι άκρως πιεστική και κουραστική. Ακόμα και εάν η θέλησή μας να διαβάσουμε το αγαπημένο μας βιβλίο πριν κοιμηθούμε να είναι μεγάλη, θα είναι δύσκολη υπόθεση εάν είμαστε πραγματικά κουρασμένοι. Δεν οφείλεται πάντα στην ποιότητα και το ενδιαφέρον μας για το βιβλίο αλλά στη συσχέτιση του κρεβατιού με τον γρήγορο ύπνο, την ανάγκη για επιτόπου ξεκούραση και τα χασμουρητά μας πριν προβούμε σε αυτή την θέση.

Έχεις συνδυάσει το φως με το ξύπνημα και όχι με την χαλάρωση

Για εμένα, οποιαδήποτε ακτίνα  φωτός είναι ικανή να με ξυπνήσει. Το διάβασμα το βράδυ απαιτεί κάποια πηγή φωτός για να είναι δυνατή. Αυτή μπορεί να είναι ένα μικρό φωτάκι δίπλα ή πάνω από το βιβλίο μας (για να μην ενοχλούμε και τον άνθρωπο που ξαπλώνει δίπλα μας) είτε το κεντρικό φως του δωματίου μας που παράγει έντονο και κάπως ενοχλητικό φως, ενάντια στην χαλάρωση. Έτσι λοιπόν ο εγκέφαλός μας, στην έντονη φωτεινότητα, δίνει άλλα σήματα παρά αυτά της χαλάρωσης. Αυτός είναι και ένας σπουδαίος λόγος για να αποφεύγουμε το κινητό πριν τον ύπνο καθώς το μόνο που προκαλεί είναι υπερένταση.

Διαβάστε επίσης  Αμάντα Μιχαλοπούλου: "Το βιβλίο γράφεται και από τους συγγραφείς και από τους αναγνώστες"

Δυσκολία να διακόψεις την ανάγνωση

Μεγάλο και συχνό πρόβλημα που σε αποτρέπει να κοιμηθείς και σε προτρέπει να συνεχίσεις το διάβασμα. Με μια λέξη ολονυχτία. Εάν το βιβλίο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον δεν είναι καθόλου εύκολο να διακόψεις την ανάγνωση ακόμα και εάν τα βλέφαρά σου κλείνουν. Σε μερικές περιπτώσεις όταν η δράση κορυφώνεται δεν μπορείς καν να χαλαρώσεις και να κουράσεις τα μάτια σου, αλλά μόνο να νιώσεις υπερένταση και το ασίγαστο πόθο να φτάσεις στο τέλος.

Όνειρα, σκέψεις και φαντασία που οργιάζει

Εδώ έρχεται να προστεθεί ή μάλλον καλύτερα το συγκεκριμένο έρχεται να ολοκληρώσει  την δυσκολία να διακόψεις το διάβασμα για να πας επιτέλους για ύπνο. Τα βιβλία που περιγράφουν σκηνές δράσεις, προκαλούν έντονες εικόνες, σκέψεις, διεγείρουν τέλος πάντων στο έπακρο τον εγκέφαλο συνήθως αποτελούν μια καλή πηγή ονείρων. Και ερωτώ εγώ: Πόσο συχνά βρίσκεσαι στα όνειρά σου στην σκηνή του εγκλήματος; Πόσες φορές είδες καρέ καρέ τις πιο ανατριχιαστικές περιγραφές να γίνονται πραγματικότητα; Πόσες φορές έπιασες τον δολοφόνο; Πολλές. Αυτά τα όνειρα όμως δεν βοηθούν τον οργανισμό σου να χαλαρώσει και τελικά να έχεις έναν γαλήνιο ύπνο. Το αντίθετο μάλιστα. Και αυτός είναι ένας λόγος να αποφεύγεις το διάβασμα πριν τον ύπνο.

Advertising

Advertisements
Ad 14

 

ύπνο και βιβλίο
Πηγή: pinterest.gr

Το βραδινό διάβασμα συνδυάζεται με την κακή στάση σώματος

Δεν γίνεται να διαβάσεις στην ίδια στάση που κοιμάσαι και αυτό είναι de facto. Με ένα μαξιλάρι (ή έστω και δύο) και ανάσκελα το βιβλίο έρχεται σε φυσική θέση μαζί με τα χέρια σου στην ευθεία. Με ένα βιβλίο όλο ευθεία και το κεφάλι σου να κοιτάει το ταβάνι δεν μπορείς να διαβάσεις ούτε τον τίτλο. Έπειτα ακόμα και εάν επιλέξεις να σηκώσεις τα χέρια σου ψηλά, να βάλεις 2 -3 μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι σου, να τα βάλεις τα χέρια δεξιά ή αριστερά σου, να γυρίσεις μπρούμητα και σχεδόν όρθιος/α να διαβάσεις είναι ένας καλός τρόπος να πιαστείς, να σου πέσει το βιβλίο στο πρόσωπο, να μην ρέει καλά το αίμα και τελικά να αφήσεις το βιβλίο σου γεμάτος νεύρα γιατί δεν μπορείς να διαβάσεις παραγωγικά.

Διαβάστε επίσης  Τι είναι πια αυτά τα «audiobooks»;

Γειά σας , είμαι η Δήμητρα.
Είμαι στην ομάδα του ΜAXMAG από το 2020.
Υπερ-αναλύω (σχεδόν) τα πάντα και σκέφτομαι πολύ.
Τα βιβλία με διάλεξαν.. και δεν μπορώ να φανταστώ μια μέρα χωρίς αυτά.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ενδυματολογία και Μακιγιάζ στον κινηματογράφο!

Ο κινηματογράφος, από την αρχή της ύπαρξής του, έχει

Προτίμηση χεριού και αναγνωστικές και γλωσσικές διαταραχές

Το παρόν άρθρο Έχει σχέση η προτίμηση του χεριού με