Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

Το χρυσό βραχιόλι: ένα βιβλίο με πραγματικές ιστορίες

 

Στην ελληνική κοινωνία υπήρχε για αρκετές δεκαετείες η νοοτροπία ότι ολοκληρωμένος άνθρωπος είναι εκείνος που ολοκλήρωσε τις σπουδές του και πήρε στα χέρια του το πτυχίο του, το χρυσό βραχιόλι όπως ονομαζόταν. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια μικρογραφία της σκέψης αυτής και του τρόπου που κατάφερε να διαμορφώσει πολλές γενιές και μια ολόκληρη χώρα.

Στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, οι γονείς όλων των κοινωνικών στρωμάτων και τάξεων, θεωρούσαν ότι το μοναδικό όπλο που θα βοηθήσει τον άνθρωπο να πορευτεί στη ζωή του είναι οι σπουδές. Στην επαρχία η αντίληψη αυτή ήταν ακόμα πιο διαδεδομένη μια και τόσο οι μεγάλοι όσο και οι μικροί πίστευαν πως η πανεπιστημιακή εκπαίδευση ήταν αυτή που θα απελεύθερωνε τον νέο από τη σκληρότητα της χειρονακτικής εργασίας, την οποία τα παιδιά της επαρχίας του ’50 ζούσαν απο νεαρή ηλικία και θα τον οδηγούσε σε έναν ανώτερο κόσμο μακριά από τις μέχρι τότε δυσκολίες. Για τα κορίτσια ο κόσμος αυτός ήταν ακόμα πιο απλησίαστος εφόσον έπρεπε να αντιταχθούν στις επιταγές της εποχής που τους περιόριζαν το μορφωτικό επίπεδο και τις ήθελαν περιορισμένες στα ενδιαφέροντα του νοικοκυριού. Έπρεπε να παλέψουν ακόμα πιο πολύ, να αποδείξουν ότι είναι άξια άτομα για σπουδές, έναν αγώνα που πολλές φορές δεν έδιναν μόνα τους αλλά με συμμάχους τους τους δασκάλους που ήξεραν την αξία τους και την τόνιζαν αλλεπάληλλα στους γονείς τους.

Στο βιβλίο αυτό καμιά ιστορία δεν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Είναι πραγματικές ιστορίες, όπως τις διηγήθηκαν στη συγγραφέα τα άτομα που τις έζησαν. Από τις πόλεις ή τα χωριά τους, σε ένα κόσμο γεμάτο σπουδές, ένας κόσμος που θεωρούταν διαβατήριο για μια καλή ζωή, άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών θυμούνται την πορεία κατάκτησης του πολυπόθητου πτυχίου, του μεταπτυχιακού για κάποιους από αυτούς, και τον τρόπο που αυτά τα δυο χαρτιά σημάδεψαν την πορεία τους. Τρεις γενειές που τις ενώνει ένα κόσμημα διαφορετικό από τα άλλα. Μια Ελλάδα στην οποία πολλά φαίνεται να αλλάζουν και τελικά ίσως να παραμένουν ίδια.

Κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις: “Μεταίχμιο“.

Απόφοιτος του Τμήματος Εκπαίδευσης κι Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ, ξεκίνησα να ασχολούμαι άτυπα με το γράψιμο σε μικρή ηλικία και πάντα μου άρεσε όταν η δασκάλα μας στο δημοτικό μας άφηνε ένα σχετικά ελεύθερο θέμα στις εκθέσεις, ένα χαρακτηριστικό που διατήρησα και στη μετέπειτα ζωή μου. Ασχολούμαι επαγγελματικά με το χορό εκφράζοντας μέσα από τις κινήσεις μου τα συναισθήματά μου, ενώ στα ενδιάμεσα διαλείμματα, προτιμώ να ξεκουράζομαι με ένα βιβλίο στο χέρι.

Περισσότερα από τη στήλη: Βιβλίο

Βιβλίο

Η τέχνη του να ζεις χωρίς να κυνηγάς την τελειότητα: Μαρκ Μάνσον

Το βιβλίο του Μαρκ Μάνσον «The subtle art of not giving a f$ck» ή αλλιώς…

Βιβλίο

«Αδέσποτες Σκύλες»: Η γυναικεία εμπειρία στο μικροσκόπιο της Ντάλια δε λα Σέρδα

Το βιβλίο «Αδέσποτες Σκύλες» της Μεξικανής Ντάλια δε λα Σέρδα, αν και πρωτόλειο, κατάφερε να…

Βιβλίο

Πώς διαλέγω το επόμενο βιβλίο μου: το αιώνιο δίλημμα κάθε αναγνώστη

Το πώς διαλέγω το επόμενο βιβλίο μου είναι το αιώνιο δίλημμα κάθε αναγνώστη και αυτό…

Βιβλίο

Το κορίτσι του ημερολογίου: Η πρώτη επαφή με τον Sebastian Fitzek

Το νέο βιβλίο Το κορίτσι του ημερολογίου, του συγγραφέα φαινόμενο Sebastian Fitzek κυκλοφόρησε πρόσφατα από…

Βιβλίο

Αναγνωρίζοντας τα “Στ’χειά και τις Στοίχαινες”

Μια πρωτότυπη ιδέα από την ομάδα Δημιουργικής Γραφής Λιμεναρίων Θάσου, έλαβε σάρκα και οστά με…

Βιβλίο

Ruth Ware: Η σύγχρονη βασίλισσα του ψυχολογικού θρίλερ

Όταν σκέφτεσαι σκοτεινά μυστικά, απομονωμένα σπίτια και ιστορίες που σε κάνουν να κρατάς την ανάσα…

Βιβλίο

H στιγμή του θανάτου μου

Η στιγμή του θανάτου δεν είναι κάτι δεδομένο, κι ας τον αποκαλούν “μόνη βεβαιότητα”. Δεν…