Ο θεσμός των Όσκαρ γιόρτασε φέτος το 90α του γενέθλια και τίμησε με το χρυσό αγαλματίδιο πλήθος καλλιτεχνών. Πολλές από τις ταινίες που διακρίθηκαν εμπνεύστηκαν από -όχι και τόσο γνωστά- βιβλία και άλλες αποτέλεσαν την αφορμή για να γραφτούν νέα μικρά αριστουργήματα. Ποια είναι αυτά και πώς μπορείτε να τα βρείτε; Παρακάτω σας έχω μια μικρή λίστα για να ξεκινήσετε!
The Shape of the Water – Η μορφή του νερού
Όσο αδιάφορα και να είναι για κάποιον τα Όσκαρ, τη συγκεκριμένη ταινία σίγουρα κάπου θα την έχει ακούσει! Πρόκειται και για τον μεγάλο νικητή της βραδιάς, αφού απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Μετά την επιτυχία του στη μεγάλη οθόνη ο σεναριογράφος Guillermo del Toro έγραψε το ομώνυμο βιβλίο σε συνεργασία με τον συγγραφέα Daniel Kraus. Σε αυτό περιγράφεται με μοναδικό τρόπο η τρυφερή ιστορία αγάπης της Ελάιζα, μιας μουγκής καθαρίστριας, και ενός αμφίβιου πλάσματος, αιχμαλωτισμένου σε ένα κυβερνητικό εργαστήριο. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα για ενήλικες που επεκτείνει την ιστορία της ταινίας. Δυστυχώς, δεν είναι ακόμα διαθέσιμο σε ελληνική μετάφραση, όμως μπορείτε να βρείτε το πρωτότυπο στα αγγλικά σε πολλά βιβλιοπωλεία.
Dunkirk – Δουνκέρκη
Η υπέροχη ταινία του Christopher Nolan με τα τρία Όσκαρ μεταφέρεται στο χαρτί από τον Joshua Levine. Η δραματική ήττα των συμμάχων στο λιμάνι της Δουνκέρκης και η διάσωσή τους περιγράφεται από στεριά, θάλασσα και αέρα. Εκτός από την ανατριχιαστική περιγραφή της ιστορίας το βιβλίο περιλαμβάνει αληθινές συνεντεύξεις από βετεράνους πολεμιστές, φωτογραφίες καθώς και μια συνέντευξη του σκηνοθέτη της ομώνυμης ταινίας.
Call me by your name – Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου
Γνωστή ανάμεσα στους σινεφίλ, η συγκεκριμένη ταινία κέρδισε το Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου και όχι άδικα. Το αντίστοιχο βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε το 2007 από τον Andre Aciman και μάλιστα κέρδισε το Lambda Literary Award στην κατηγορία Gay Fiction. Πρόκειται για τον παθιασμένο έρωτα δύο νέων, του Έλιο, ο οποίος περνά το καλοκαίρι του στην έπαυλη των γονιών του, και του διδακτορικού φοιτητή που φιλοξενείται εκεί, με το όνομα Όλιβερ. Το μυθιστόρημα ξαναέγινε bestseller, 11 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, λόγω της μεγάλης επιτυχίας που γνώρισε η ταινία. Έχει μεταφραστεί ήδη σε περισσότερες από 15 γλώσσες ενώ στα ελληνικά αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 28 Ιουνίου.
The Disaster Artist
Θυμάστε το «The Room»; Αν ναι, τότε μάλλον σας έφερα στο μυαλό μια από τις χειρότερες ταινίες που έχετε δει. Και όντως διεκδικεί τον τίτλο της χειρότερης ταινίας όλων των εποχών! Το βιβλίο «The Disaster Artist» γράφτηκε από τον Greg Sestero συμπρωταγωνιστή στο «The Room» με θέμα την εμπειρία του από τα γυρίσματα. Το περίεργο είναι πως η ομώνυμη ταινία, όχι μόνο δεν είχε την κατάληξη του «The Room», αλλά προτάθηκε και για Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου!
Για περισσότερα βιβλία των οποίων η μεταφορά στην μεγάλη οθόνη τιμήθηκε με Όσκαρ πατήστε εδώ