Βιβλίο: Η σημασία και η χρησιμότητα του για τον άνθρωπο

8 Νοεμβρίου 2022
Πηγή εικόνας: neuroetics.org 

Τι είναι στα αλήθεια το βιβλίο και ποια είναι η σημασία του για εμάς; Πολλές διαφορετικές απόψεις μπορούν να ειπωθούν για αυτό το χιλιοσυζητημένο θέμα. Μπορεί κανείς να προσεγγίσει το ζήτημα από δεκάδες σημεία, ξεκινώντας από τις πιο διαφορετικές οπτικές. Από όπου και αν αρχίσει κανείς να ξετυλίγει το κουβάρι, ένα είναι πάντως το σίγουρο, ένα είναι το συμπέρασμα στο οποίο όλοι ανεξαιρέτως συμφωνούν. Πως το βιβλίο αποτελεί ένα πανίσχυρο εργαλείο στα χέρια του ανθρώπου, έναν συνοδοιπόρο που προσφέρει στον αναγνώστη την ευκαιρία να κατακτήσει άπλετη γνώση, μα και σημαντικά διδάγματα, ικανά να καθοδηγήσουν κάποιον σε όλη την πορεία της ζωής του. Αν το δούμε καθαρά από επιστημονική και μόνο άποψη, όλες οι έρευνες συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως το διάβασμα βιβλίων είναι μια πολύ ωφέλιμη για τον ανθρώπινο εγκέφαλο λειτουργία, μια παραγωγική ενασχόληση που προσφέρει γενναιόδωρα τους καρπούς της σε όποιον έχει το σθένος να τους δρέψει.

Και τα φρούτα αυτά είναι τέτοιου είδους που μπορούν να θρέψουν και να κρατήσουν υγιή το μυαλό του ανθρώπου, καθώς είναι ευρέως αποδεκτό πως το διάβασμα ενδυναμώνει τη λειτουργία του. Πιο συγκεκριμένα, μέσω του διαβάσματος ενισχύονται οι συνδέσεις των εγκεφαλικών νευρώνων, μέσω της διαδικασίας της νευροπλαστικότητας. Με πιο απλά λόγια αυτό σημαίνει πως τα εγκεφαλικά κύτταρα αναπτύσσονται, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί μετά από πειράματα στα οποία χρησιμοποιήθηκε μαγνητικός τομογράφος. Ένα άλλο αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα που συναντάται στους συστηματικούς αναγνώστες είναι το εξελιγμένο λεξιλόγιο και η βελτιωμένη ικανότητα κατανόησης, χαρακτηριστικά αρκετά σημαντικά και χρήσιμα σε όλους τους τομείς της ζωής κάποιου, από τις διαπροσωπικές του σχέσεις μέχρι και τον επαγγελματικό του τομέα. Ταυτόχρονα, ενισχύεται η ικανότητα να συμπάσχει κανείς με άλλους ανθρώπους, κάτι που επιτυγχάνεται ιδίως μέσω της ανάγνωσης λογοτεχνικών έργων, όπου έρχεται κανείς σε επαφή με διαφορετικές ανθρώπινες οπτικές και με τον εσωτερικό κόσμο μιας πλειάδας χαρακτήρων, καθώς και φυσικά με τον εσωτερικό κόσμο του ίδιου του συγγραφέα. Αυτή η νοητική επαφή καθιστά ευκολότερο για κάποιον να κατανοεί τα κίνητρα και τις σκέψεις των άλλων ανθρώπων, το συναισθηματικό τους κόσμο και την αντίληψη τους. Τον βοηθά να μπαίνει πιο συχνά στη θέση τους και να βγαίνει από τα στενά πλαίσια της δικής του ατομικής λογικής.

Διαβάστε επίσης  Τα Κορίτσια της Έμα Κλάιν

Η ευεργετική επιρροή του διαβάσματος δεν σταματάει εδώ. Πολλά ακόμα μπορεί να διαβάσει κανείς για αυτά από τη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης μέχρι τον καλύτερο ύπνο και τη διατήρηση της καλής και ορθής νοητικής λειτουργίας στους γηραιότερους. Από την ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης, μέχρι την εξάσκηση της λογικής σκέψης και της κριτικής ικανότητας. Μα τα σημαντικότερα κέρδη που μπορεί να αποκομίσει κανείς από την επαφή του με τον κόσμο των βιβλίων δεν θα τα βρει απαριθμημένα σε κάποια από τις απειράριθμες ιντερνετικές λίστες των μηχανών αναζήτησης. Θα τα γνωρίσει στην πράξη και θα τα βιώσει μέσα του, όταν δοθεί σε αυτό το μαγευτικό ταξίδι της αυτομόρφωσης και του συνεχόμενου κυνηγιού της γνώσης. Θα συνειδητοποιήσει τότε πως το μυαλό του αποτελείται από μια εύπλαστη ύλη η οποία επιρεάζεται συνεχώς και με δυναμικό ρυθμό από αυτή τη διαδικασία.

Το βιβλίο αποτελεί κυριολεκτικά ένα πανίσχυρο εργαλείο στα χέρια του ανθρώπου. Μια πηγή απύθμενης γνώσης και εσωτερικών θησαυρών. Το κυριότερο για εμένα όμως είναι πως προσφέρει μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στο συγγραφέα και τους αναγνώστες, ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Είναι σαν μια μορφή συλλογικής μνήμης της ανθρωπότητας, ένα μέσο αποθήκευσης βιωμάτων, πληροφοριών και ιδεών με σκοπό την μεταβίβαση τους τόσο στους υπόλοιπους ανθρώπους της ίδιας εποχής, όσο και σε αυτούς που μέλλεται να έρθουν, στις επόμενες γενιές. Εκτός όμως από σκληρή εκγύμναση των διανοητικών ικανοτήτων μας, η ανάγνωση βιβλίων προκαλεί στον άνθρωπο μια ψυχολογική μορφή προσομοίωσης εμπειριών και βιωμάτων, μέσα από τα οποία ο αναγνώστης έχει την ικανότητα να αντλήσει σε κάποιο βαθμό την εμπειρία ζωής του συγγραφέα, η έστω μια σκιά αυτής της εμπειρίας, η οποία όμως είναι παραπάνω από αρκετή για τον οδηγήσει στο σχηματισμό των κατάλληλων συμπερασμάτων και διδακτικών κρίσεων, που θα χρησιμέψουν και στη δική του προσωπική ζωή. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως όλες σχεδόν οι μεγάλες προσωπικότητες ή οι διάφοροι άνθρωποι που κατέχουν θέσεις υψηλής ευθύνης, είναι στην πλειοψηφία τους μεγάλοι βιβλιοφάγοι. Οι άνθρωποι αυτοί διαβάζουν πολύ ακριβώς για να παραμένει ακονισμένη η αντίληψη τους και για να είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν πάντοτε ορθά τις όποιες δύσκολες καταστάσεις ενδέχεται να προκύψουν μπροστά τους. Το βιβλίο είναι ένα μαγευτικά δυνατό όπλο στα χέρια μας, ικανό να αναπλάσει και να αναδιαμορφώσει τις συνειδήσεις και τις προσωπικότητες των αναγνωστών, να ασκήσει τόσο μεγάλη επιρροή και αλλαγή στα πιστεύω και στις ιδέες τους, να μεταμορφώσει κυριολεκτικά το ψυχικό τους κόσμο σε κάτι εντελώς καινούριο.

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: Τα 3 νέα πιο hot σημεία της πόλης για βιβλιοφάγους!

Φυσικά όμως, το διάβασμα όσο χρήσιμο και ωφέλιμο και αν είναι, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση την πεμπτουσία της ανθρώπινης γνώσης ή κάποιο ουτοπικό, θαυματουργό φάρμακο ικανό να θεραπεύσει και να εξελίξει από μόνο του τον άνθρωπο και κάθε πρόβλημα που αυτός έχει να αντιμετωπίσει. Καμία πηγή πνευματικής τροφής, κανενός είδους σχολείο, δεν μπορεί να προσφέρει περισσότερες και πιο ουσιώδεις γνώσεις για τη ζωή από την ίδια τη ζωή. Με αυτό βέβαια εννοώ πως για να αναπτυχθεί πραγματικά και ολοκληρωμένα μια προσωπικότητα δεν είναι αρκετό να πέσει με τα μούτρα στα βιβλία, ούτε να κλειστεί πίσω από κλειδαμπαρωμένες πόρτες, περνώντας τις ώρες του με ακατάπαυστο και ατελείωτο διάβασμα, αφήνοντας τις στιγμές της ζωής να περνάνε αθόρυβα δίπλα του, προσπερνώντας τον. Ο μεγαλύτερος στίβος τόσο της προσωπικής, όσο και της συλλογικής δημιουργικής προόδου είναι η ίδια η ζωή με τις εμπειρίες που αυτή προσφέρει, με τις χαρές της και με τις δυσκολίες της, οι οποίες υπάρχουν για να ξεπεραστούν και να δυναμώσουν αυτόν που τις αντιπαλεύει. Δεν υφίσταται καλύτερος δάσκαλος λοιπόν από την ίδια την εν κινήσει ζωή, μα το βιβλίο κατέχει σίγουρα τη θέση ενός φλογερού φάρου, μιας άσβεστης δάδας που διευκολύνει με το φέξιμο της την πλοήγηση στο ατελείωτο χάος που μας περιτριγυρίζει, βοηθώντας μας σημαντικά να αντιλαμβανόμαστε και να κατανοούμε τις καταστάσεις, να αντλούμε τα σωστά συμπεράσματα από τις εμπειρίες μας και φυσικά να παίρνουμε τις πιο κατάλληλες επιλογές. Ένας πραγματικός οδηγός για να πορευόμαστε.

Βιβλίο
Πηγή εικόνας: conversationmag.org

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι