Βιβλιοομάδες στο facebook υπάρχουν ουκ ολίγες κι ενώ για τους μη λάτρεις των βιβλίων περνούν ίσως απαρατήρητες, οι υπόλοιποι τις λατρεύουμε. Χιλιάδες μέλη τις αποτελούν κι οι αναρτήσεις είναι καθημερνώς άπειρες.
Ένα βιβλίο είναι άριστος φίλος, με πολλούς άλλους φίλους. Και κάπως έτσι προκύπτουν οι βιβλιοομάδες. Αν σκεφτούμε κιόλας πως η καραντίνα μάς περιόρισε στα σπίθια μας και είχαμε άπλετο χρόνο για διάβασμα, κι αν προσθέσουμε το γεγονός πως το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά, το ένα συνδυάζεται άριστα με το άλλο.

Στις βιβλιοομάδες μπορεί κάποιος να συναλλάξει απόψεις για βιβλία που έχει διαβάσει ήδη ή που σκέφτεται να αγοράσει. Μπορεί να ανακαλύψει και να γνωρίσει νέα βιβλία και γενικώς να συζητήσει για θέματα που άπτονται της φιλαναγνωσίας.
Οι συζητήσεις είναι (συνήθως) κόσμιες κι εποικοδομητικές, και το χιούμορ άπλετο πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον κόσμο του βιβλίου. Κριτικές και περιγραφές, απόψεις, διαφωνίες συγκερνώνται στις βιβλιοομάδες δημιουργώντας έναν μαγικό μικρόκοσμο.

Δημοσκοπήσεις και κουίζ τραβούν το ενδιαφέρον και μας υπενθυμίζουν πως τα βιβλία είναι σαν το θαλασσινό νερό- όσο διαβάζεις τόσο διψάς για περισσότερα. Διαγωνισμοί και κληρώσεις χαρίζουν έξτρα σασπένς. Σίγουρα κάθε μέλος που έχει παραλάβει το βιβλίο που κέρδισε νιώθει σαν κοπέλι σε ζαχαροπλαστείο. Η χαρά άφατη και ο ενθουσιασμός που μοιράζεται πολλαπλασιάζεται.
Οι βιβλιοομάδες είναι από εκείνες τις περιπτώσεις όπου ευγνωμονεί κανείς την ύπαρξη του διαδικτύου. Όσο και να γρινιούμε για το ‘δαίμονα’ που μας αποξενώνει από την πραγματική ζωή. Όσο και να υποστηρίζουμε πως η περιπλάνηση στον ηλεκτρονικό κόσμο κανει τους ανθρώπους να διαβάζουν λιγότερο.

Φυσικά δεν είναι δημιούργημα του τελευταίου καιρού οι βιβλιοομάδες, πράγμα που σημαίνει πως διατηρούνται, πληθαίνουν κι εξελίσσονται. Αποτελούν ένα οικείο μέρος για όσους διαβάζουν, μιας και συχνά νιώθουμε είδος προς εξαφάνιση στον δια ζώσης κόσμο. Συνδυάζουν τις απτές σελίδες των βιβλίων με το άυλο σύμπαν του διαδικτύου.
Ασφαλώς και δεν είναι όλα ρόδινα. Όπως και σε όλες τις ομάδες όπου συναντώνται χιλιάδες άνθρωποι με το δικό του χαρακτήρα ο καθένας, έτσι και στις βιβλιοομάδες δεν ξελείπουν μεταξύ τους κόντρες, οι στενομυαλιές, οι δογματισμοί κι οι προστριβές. Η πληθώρα των επιλογών και το πλήθος των μελών είναι λογικό να δημιουργούν παρεξηγήσεις, αν και γενικώς τα πράγματα είναι απλά- ό,τι δεν σου αρέσει το προσπερνάς κι όπου δεν κάνεις φεύγεις.
