Νέα πρόοδος: προβιοτικά ποτά χωρίς ζωική πρωτεΐνη

πρωτεΐνη
Πηγή Εικόνας: www.bbcgoodfood.com

Μια ομάδα ερευνητών από το Institut National de la recherche Scientifique (INRS) απέδειξε ότι η ζύμωση των ποτών, τα οποία είναι εμπλουτισμένα με πρωτεΐνη μπιζελιού και ρυζιού, αποδίδει την ίδια ακριβώς ποιότητα πρωτεΐνης με την καζεΐνη, μια ζωική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο γάλα. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο Journal of Food Science.

Τα περισσότερα προϊόντα που είναι εμπλουτισμένα με προβιοτικά και πρωτεΐνες, περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, η ζήτηση των καταναλωτών για φυτικές πρωτεΐνες ολοένα και αυξάνεται. Η θρεπτική αξία αυτών των πρωτεϊνών πρέπει επομένως να μελετηθεί εις βάθος, ώστε να είναι συγκρίσιμη με εκείνη των ζωικών πρωτεϊνών. 

Φυτική πρωτεΐνη και ζύμωση

Οι πρωτεΐνες από κάποιες φυτικές τροφές, μπορεί να μην περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Δεδομένου ότι ο ίδιος ο οργανισμός δεν μπορεί να παράξει αυτά τα αμινοξέα από μόνος του, πρέπει αυτά να υπάρχουν στην τροφή που καταναλώνουμε. Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται από τον συνδυασμό διαφορετικών φυτικών τροφών, οι οποίες παρέχουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Έως τώρα, υπήρχε ο ισχυρισμός ότι οι φυτικές πρωτεΐνες είναι δύσκολο να αφομοιωθούν, διότι δεν είναι υδατοδιαλυτές και τα πεπτικά ένζυμα δυσκολεύονται να τις διασπάσουν.  Απάντηση στον προβληματισμό αυτό δίνει η συγκεκριμένη έρευνα. 

Advertising

Advertisements
Ad 14

Κατά την παραγωγή ενός προβιοτικού ποτού, οι πρωτεΐνες μπιζελιού και ρυζιού προστίθενται πριν από το στάδιο της ζύμωσης και έτσι μπορούν να διασπαστούν από βακτήρια του γαλακτικού οξέος (LAB). Αυτό επιτρέπει την παραγωγή πεπτιδίων (θραύσματα πρωτεΐνης) που προκύπτουν από τη διάσπαση των πρωτεϊνών κατά τη ζύμωση, διευκολύνοντας την απορρόφησή τους κατά την πέψη. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Bio-K+, χρησιμοποίησε ένα ειδικό σκεύασμα που περιέχει τα βακτήρια Lactobacillus acidophilus CL1285, L. casei LBC80R και L. rhamnosus CLR2. Οι προβιοτικές λειτουργίες των βακτηρίων αυτών, έχουν αποδειχθεί επιστημονικά και έχουν λάβει άδεια από την Health Canada. 

Πηγές  Άρθρου:

Johanne Manus, Mathieu Millette, Chaima Dridi, Stéphane Salmieri, Blanca R. Aguilar Uscanga, Monique Lacroix. Protein quality of a probiotic beverage enriched with pea and rice protein. Journal of Food Science, 2021

Είμαι τελειόφοιτη της σχολής Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας του Università degli studi di Perugia, Ιταλίας. Τομείς ενδιαφέροντος: γενετική, ιοθεραπεία, θεραπείες με βακτηριοφάγους.
Ευχαριστώ πολύ που διαβάσατε το άρθρο μου.

Περισσότερα από τη στήλη: Χωρίς κατηγορία

Χωρίς κατηγορία

Σεξουαλική έλξη χωρίς συναίσθημα: Τι λέει η ψυχολογία

Η έντονη ερωτική/σεξουαλική επιθυμία και συνεύρεση χωρίς ουσιαστική συναισθηματική σύνδεση περιγράφεται συχνά ως περιστασιακό σεξ…

Χωρίς κατηγορία

Δεν Νιώθεις Αρκετός; Πώς Συνδέεται με την Οριακή Προσωπικότητα και Πώς να το Ξεπεράσεις

Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας (BPD) : Πολλοί άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους νιώθουν ότι «δεν…

Χωρίς κατηγορία

SEO για επιχειρήσεις: Πώς να σε βρίσκουν στο Google

Το να έχεις ιστοσελίδα είναι η αρχή. Το να σε βρίσκουν όμως όταν σε ψάχνουν,…

Χωρίς κατηγορία

Η Ενεργητική Μάθηση και τα Οφέλη της

Η ενεργητική μάθηση και τα οφέλη της Το παρόν άρθρο, με τίτλο Η ενεργητική μάθηση…

Χωρίς κατηγορία

Προγνωστικοί παράγοντες της ακουστικής και αναγνωστικής κατανόησης

Προγνωστικοί παράγοντες της ακουστικής και αναγνωστικής κατανόησης Η ικανότητα της αναγνωστικής κατανόησης κειμένου είναι ένας…

Χωρίς κατηγορία

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων ήταν ένας νομαδικός πληθυσμός που αποτελούναν από ελεύθερους αγρότες, οι…

Χωρίς κατηγορία

ChatGPT και Claude: Η σημασία της ανθρώπινης εποπτείας

ChatGPT και Claude: Η σημασία της ανθρώπινης εποπτείας Η μελέτη των Lee και των συνεργατών…