Καναδάς: νέος μη-σεξιστικός εθνικός ύμνος

Ο Καναδάς έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που αναθεώρησε τον εθνικό της ύμνο, ώστε να μην είναι σεξιστικός. Είναι δυνατόν όμως, ένας εθνικός ύμνος να είναι σεξιστικός;

Σημείο τριβής αποτέλεσε η λέξη “sons”(υιοί). Η επίμαχη λέξη τελικά αντικαταστάθηκε από το “us”(εμείς). Για πολλά χρόνια, φεμινιστικές οργανώσεις είχαν επικρίνει τον εθνικό ύμνο της χώρας καθώς θεωρούσαν ότι δεν συμβάδιζε με την ισότητα των φύλων στην χώρα.

Το καναδικό Κοινοβούλιο ψήφισε επομένως μετά από πολύχρονη δικαστική διαμάχη την σύντομη αναθεώρηση του εθνικού ύμνου της χώρας.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση ξεκίνησε το 1997. Η Frances Wright, μετανάστης στον Καναδά από την Ν. Αφρική παρατήρησε την παραπάνω ιδιαιτερότητα στον εθνικό ύμνο της χώρας. Αμέσως, προσπάθησε να κινητοποιήσει την κοινή γνώμη στον Καναδά για αυτό το ζήτημα, το οποίο έμελλε να αποτελέσει σημείο τριβής στην ήρεμη πολιτική ζωή της χώρας.

Η Wright ήταν ευρέως γνωστή για την φεμινιστική δράση της και κυρίως για την πρόθεση της να ανεγείρει δημόσια μνημεία αφιερωμένα στο καναδικό φεμινιστικό κίνημα. Η δράση της προκάλεσε φυσικά μεγάλες αντιδράσεις στην καναδική κοινωνία. Πολλοί έκαναν λόγο για ανούσια ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Αυτό δεν πτόησε,όμως την Wright.

Από το 1997 και μετά, η Wright συμμετέχει σε δημόσιες συζητήσεις και επιζητεί την άμεση αντικατάσταση της λέξης “sons”. Σύμμαχός της η Vivienne Poy, εκλεγμένο μέλος του Κοινοβουλίου το 1998. Η Poy, ιστορικός και σχεδιάστρια μόδας, αναγνωρίζει το μέγεθος του ζητήματος και πολιτικοποιεί την καμπάνια της Wright. Μέχρι το 2003, Wright και Poy συλλέγουν υπογραφές για την κατάθεση σχετικού αιτήματος στο Κοινοβούλιο.

Διαβάστε επίσης  Τα ομορφότερα μνημεία της UNESCO (Μέρος Β' - Αμερική)

Παρά την συνεχή προσπάθεια, οι υπογραφές που συλλέγονται είναι μόνον 400, αριθμός που απέχει αρκετά από τον απαιτούμενο. Το 2003, η Poy συνταξιοδοτείται και παραδίδει την σκυτάλη του ζητήματος στην Nancy Ruth, ένα αμφιλεγόμενο πολιτικό πρόσωπο. Η Ruth έχοντας αποκαλύψει την ομοφυλοφιλία της αναλαμβάνει να οδηγήσει το ζήτημα στο Κοινοβούλιο.

Advertising

Την ίδια χρονιά, ωστόσο, το ζήτημα απορρίπτεται οριστικά από την πολιτική ατζέντα μετά από παρέμβαση αρρένων μελών του Κοινοβουλίου.Η Ruth, παρόλο αυτά, συναντά πολλά εμπόδια στο εγχείρημα της με το οποίο τείνει να ταυτίσει την πολιτική καριέρα της. Μέχρι το 2016, έτος συνταξιοδότησής της, το ζήτημα έχει παγώσει και ο εθνικός ύμνος δεν έχει αλλάξει.

Τελικά, την οριστική λύση δίνει ο πρωθυπουργός του Καναδάς, Τρουντό, ο οποίος αποφασίζει την οριστική αναθεώρηση του εθνικού ύμνου. Στις αρχές του 2018, το Κοινοβούλιο χαιρετίζει την διόρθωση του εθνικού ύμνου της χώρας.

Σημειώνεται ότι και η Αυστραλία έχει προβεί σε παρόμοια αναθεώρηση του εθνικού ύμνου της χώρας.

Πηγή: BBC

Advertising

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μύθος λογοτεχνία

Ο μύθος στην τέχνη του λόγου

Ανάμεσα στους πολλούς και ποικίλους δυισμούς που διέπουν και καθορίζουν

Άγιοι Δέκα: το ιστορικό χωριό της Κέρκυρας

Άγιοι Δέκα Οι Άγιοι Δέκα είναι ηπειρωτικός οικισμός της Κεντρικής