Πούτιν: Οι εκλογές του 2018 και τα μηνύματα προς την Δύση

πούτιν

Μόλις δεκαεπτά ημέρες χωρίζουν τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν από το να διεκδικήσει για ακόμη μία φορά την προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και διάλεξε αυτή τη στιγμή για να στείλει πολλαπλά μηνύματα στο εσωτερικό του ακροατήριο και την εκλογική του πελατεία. Και κυρίως ορισμένα τρανταχτά μηνύματα προς τη Δύση,με τη χθεσινή παρουσίαση ορισμένων νέων και τεχνολογικά πρωτοποριακών οπλικών συστημάτων της Ρωσίας. Αφενός η τακτική αυτή δεν αποτελεί έκπληξη αφετέρου όμως είναι αρκετά εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίον ο Πούτιν παρουσιάζει την Ρωσία στην κοινή γνώμη.

Οικονομία της Ρωσίας

Έχοντας διαβεί τις συμπληγάδες μιας διπλής πίεσης την περίοδο 2014-2016, η οικονομία της Ρωσίας όχι μόνον ανακάμπτει, όπως έχουν επισημάνει το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά φαίνεται να βγαίνει ισχυρότερη από πριν, τουλάχιστον βάσει ορισμένων μετρήσεων. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times. Ανάμεσα στις νίκες που κατάφερε να πάρει η κυβέρνησή του Πούτιν, ήταν η ηχηρή διάψευση όσων προέβλεπαν ότι θα κατέρρεε η ρωσική οικονομία υπό τη συντονισμένη πίεση της πτώσης του πετρελαίου και των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλαν στη Ρωσία οι ΗΠΑ και η Ε. Ε. μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Η συρρίκνωση που γνώρισε η ρωσική οικονομία δεν οδήγησε σε κατάρρευση και, αντιθέτως, σημειώνει ανάπτυξη που το περασμένο έτος πλησίασε το 2%.

Με τις μάλλον συγκρατημένες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας η ανάπτυξη αναμένεται να κυμανθεί φέτος γύρω στο 1,7% και να επιταχυνθεί στο 1,9% το 2019. Όπως, άλλωστε, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα,  «η πίεση που άσκησαν οι οικονομικές κυρώσεις στον ρωσικό τραπεζικό τομέα ανάγκασε τις ρωσικές τράπεζες και τις ρωσικές επιχειρήσεις να περιορίσουν τον δανεισμό τους από το εξωτερικό» . Μεσολάβησε, εξάλλου, η εξυγίανση του ρωσικού τραπεζικού τομέα υπό την καθοδήγηση της Τράπεζας της Ρωσίας που άφησε πολλές προβληματικές τράπεζες να κλείσουν. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα άφησε το ρούβλι να διολισθήσει και ακολούθησε μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού που διήρκεσε όμως μόνον ένα έτος. Σήμερα ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή μόλις που υπερβαίνει το 2% και είναι χαμηλότερος από τα προ της κρίσης επίπεδα.

Διαβάστε επίσης  8 ετή ποινή φυλάκισης για τον Αρτέμη Σώρρα
Advertising

Advertisements
Ad 14

Είναι φανερό ότι η Ρωσία, όχι μόνο δεν κατέρρευσε οικονομικά αλλά εξελίχθηκε και στον βασικό παίχτη που επηρεάζει τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ. Έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι η πολεμική της τεχνολογία βρίσκεται στην απόλυτη ακμή, αφού ήταν ο βασικός υπαίτιος της παραμονής – νίκης του Μπασάρ αλ Άσαντ στην Συρία έναντι του Ισλαμικού Κράτους και της Μετριοπαθούς Αντιπολίτευσης. Τέλος η Ρωσία κατά τα τελευταία χρόνια ισχυροποίησε τους εμπορικούς – συνεργατικούς και διπλωματικούς δεσμούς με πολλές Ασιατικές χώρες, κυρίως με την Κίνα και την Ινδία με τις οποίες έκλεισε ενεργειακές – εξοπλιστικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων.

πούτιν

Οι Ρωσικές Εκλογές του 2018

Στις 18 Μαρτίου, οι Ρώσοι θα κληθούν να ψηφίσουν ποιον θέλουν για επόμενο Πρόεδρό τους. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως δεν έχουν και πολλές επιλογές, καθώς το «υπερόπλο» Πούτιν έχει καταφέρει να ισοπεδώσει τους πολιτικούς του αντιπάλουςΔεν είναι δύσκολο να κερδίσεις τις εκλογές όταν όλοι οι αντίπαλοί σου δε συμμετέχουν ουσιαστικά στην ψηφοφορία», λένε οι «κακές» γλώσσες στη Ρωσία και μάλλον έχουν δίκιο, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι (ορκισμένος «εχθρός» του Πούτιν και μοναδική ισχυρή φωνή της αντιπολίτευσης), αποκλείστηκε από τη διεκδίκηση του χρίσματος, καθώς κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση, μια κατηγορία που ο ίδιος θεωρεί πως είναι πολιτικά υποκινούμενη. Έτσι χωρίς τον Ναβάλνι και τον Μπόρις Νέμτσβοβ (άλλον μεγάλο αντίπαλο του Πούτιν, που δολοφονήθηκε το 2015), ο Πούτιν τρέχει… ελεύθερα προς τη νίκη. Μόλις δεκαεπτά ημέρες χωρίζουν τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν από το να διεκδικήσει για ακόμη μία φορά την προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τα πολλαπλά λοιπόν μηνύματα που επέλεξε να στείλει τη στιγμή αυτή στο εσωτερικό του ακροατήριο και την εκλογική του πελατεία.

  1. Ο Πούτιν δηλώνει ότι αν απειληθεί θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να αμυνθεί. Το πρώτο μήνυμα Πούτιν προς τη Δύση είναι σαφέστατο και το δήλωσε ευθαρσώς και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος. Είπε ότι αν απειληθούν ζωτικά συμφέροντα της Ρωσίας ή η εθνική της ακεραιότητα, ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει (τακτικά) πυρηνικά όπλα για να αμυνθεί! Με αυτή του τη δήλωση ο Βλαντιμίρ Πούτιν κλιμακώνει – τουλάχιστον φραστικά – τη στρατηγική του εναντίον της Δύσης και επαναφέρει στο προσκήνιο τον πυρηνικό πόλεμο – έστω σε τακτικό επίπεδο – πεδίο δηλαδή στο οποίο η Ρωσία είχε ανέκαθεν συγκριτικό πλεονέκτημα.
  2. Με την παρουσίαση των τεχνολογικών επιτευγμάτων της Ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, ο κ. Πούτιν μίλησε για πυραύλους κρουζ με δυνατότητα αποφυγής / παράκαμψης των Δυτικών ραντάρ και των αντιβαλλιστικών ασπίδων. Εάν κάτι τέτοιο όντως αληθεύει, τότε μιλάμε για μία ολική ανατροπή του αμυντικού σχεδιασμού της Δύσης εναντίον της Ρωσίας αλλά και εναντίον άλλων δυνάμεων όπως είναι για παράδειγμα η Βόρεια Κορέα ή το Ιράν. Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για ένα πυρηνικό μικρο-πυραυλοκινητήρα που θα καθιστά, ακόμη και μικρούς πυραύλους, συστήματα με απεριόριστο βεληνεκές! Επίσης, πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες και «ερασιτεχνικά» βίντεο που δείχνουν να επιχειρούν στον ουρανό της Συρίας υπερσύγχρονα Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς.
  3. Το τρίτο μήνυμα Πούτιν προς τη Δύση κωδικοποιείται στη φράση «κατασκευάζω καλύτερα και οικονομικότερα όπλα από αυτά της Δύσης». Η υπόθεση πώλησης του Ρωσικού συστήματος S-400 στην Τουρκία ανησύχησε ή άνοιξε την όρεξη και σε άλλα κράτη να τους προμηθευτούν. Παραδοσιακοί πελάτες των ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα, ο ένας μετά τον άλλο αναγνωρίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Ρώσων σε ορισμένα οπλικά συστήματα έναντι αυτών της Δύσης, αρχίζουν να διαφοροποιούνται και δίνουν παραγγελίες στη Ρωσική πολεμική βιομηχανία.
Διαβάστε επίσης  Γκροτόφσκι: ο Πολωνός γκουρού του θεάτρου

Θα πιστέψει κανείς ότι όλα αυτά θυμίζουν και μάλλον ξεκινούν πάλι έναν νέο Ψυχρό πόλεμο μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Σύμφωνα όμως με τον εκπρόσωπο του Πούτιν, τον Dmitry Peskov, κάτι τέτοιο απλά δεν ισχύει.«Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως η έναρξη μιας κούρσας εξοπλισμών, διότι δεν είναι παρά μια ρωσική απάντηση στο σπάσιμο της συνθήκης ABM», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή, αναφερόμενος στην απόφαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους να αποσυρθεί από τη Συνθήκη αντι-βαλλιστικών πυραύλων του 1972 και να αναπτύξει πυραυλική άμυνα.

Advertising

πούτιν
Τα νέα Su-57 στον Ουρανό της Συρίας

Προεκλογική Τακτική

Ο Ρώσος πρόεδρος γνωρίζει καλά το πως αισθάνεται ένας μέσος Ρώσος. Γνωρίζει καλά ότι η υπερηφάνεια για την χώρα, τον στρατό, τις (διπλωματικές) νίκες απέναντι στην Δύση και η οικονομική ανάκαμψη η οποία αναδεικνύει την Ρωσία σε παγκόσμιο πρωταγωνιστή, συσπειρώνουν τους Ρώσους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών. Ενώ ο Πούτιν δεν κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές προσπαθεί να διατηρήσει την εικόνα του απόλυτου ηγέτη στην Ρωσία. Αφενός για να έχει την εμπιστοσύνη της ολιγαρχίας και αφετέρου για να εμπνέει την υπακοή και την αποδοχή του κόσμου.

Επιπλέον ο Πούτιν προσπαθεί να δείξει σε όλον τον κόσμο ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ανταγωνιστεί με την Δύση σε όλα τα επίπεδα. Βλέπει ότι υπάρχει τεράστιο άνοιγμα στην αγορά Ρωσικών εξοπλισμών, ειδικά μετά την επίδειξη της δύναμης τους στην Συρία. Επομένως εκτός από το εσωτερικό του ακροατήριο ο Πούτιν με αυτές του τις δηλώσεις, ψάχνει νέους πελάτες για τα υπερσύγχρονα όπλα του. Σύμφωνα με το CNN, «η Ρωσία μετατρέπεται σε μια χωρά η οποία αντί να καινοτομεί σε τομείς παραγωγής, τεχνολογίας πληροφορικής, ιατρικής κ.ο.κ, καινοτομεί σε τεχνολογίες εξοπλισμών και στρατιωτικών όπλων, κάτι που μοιραία δεν φαίνεται καλό για τους απλούς πολίτες της Ρωσίας» .

Διαβάστε επίσης  Ο θρίαμβος του (ακροδεξιού) λαϊκισμού

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον Πούτιν, αφού για την πραγματική οικονομία της Ρωσίας, τέτοιου είδους οικονομική ανάπτυξή δεν συνεισφέρει στους τομείς που πρέπει. Σε κάθε περίπτωση όμως, φαίνεται πως σε όλη την ομιλία του Πούτιν υπάρχει μία βαθύτερη στρατηγική της Μόσχας, ανεξάρτητα αν τα τεχνολογικά της επιτεύγματα στην αμυντική τεχνολογία είναι αληθινά και αν όντως στοχεύουν μόνο στο εσωτερικό ακροατήριο.

 

Φοιτητής στο τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου. Του αρέσει ο εθελοντισμός και ως εκ τούτου συμμετέχει σε αρκετές ομάδες. Στον ελέυθερο του χρόνο του αρέσει να παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή και να βλέπει videos στο YouTube. Τα ενδιαφέροντα του, ξεκινούν από τα οικονομικά και φτάνουν μέχρι την αστροφυσική και την επιστημονική φαντασία. Είναι ο τύπος με τον οποίον μπορείς να συζητήσεις για τα πάντα, εκτός από τις τέχνες και το θέατρο!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νεπάλ Εθελοντισμός

Νεπάλ: ένας προορισμός με σκοπό και υποστήριξη

Το Νεπάλ, η χώρα των Ιμαλαΐων, είναι ένας προορισμός

Έρωτας ή τίποτα: Συμβιβασμός ή ανατροπή;

Με αφορμή το νέο βιβλίο του παιδοψυχίατρου και ψυχοθεραπευτή, Δημήτρη