Το Αγκάθι της Ακακίας: Ένα θέμα που δεν σε αφορά

Το Αγκάθι της Ακακίας

“Το Αγκάθι της Ακακίας”  που μετά την πορεία του στο Θέατρο Άβατον ήρθε στην Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Σοφούλη, για μία μοναδική παράσταση, αφορά την πρακτική της κλειτοριδεκτομής. Όπως σύντομα θα ενημερωθούμε από το κείμενο που εμφανίζεται μέσω προτζέκτορα πρόκειται για μια πρακτική που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα, με τρόπους που υποβαθμίζουν την αξία της ζωής, σε νεαρά κορίτσια, τα οποία ούτε κατά διάνοια δεν έχουν το δικαίωμα της επιλογής, και αποτελεί μια απροκάλυπτη καταπάτηση των δικαιωμάτων τόσο του παιδιού όσο και της γυναίκας.

Τολμηρή και αξιέπαινη η επιλογή του Φίλιππου Ζαρφειάδη να καταπιαστεί με ένα θέμα ταμπού το οποίο βρίσκεται μακριά από τις πεποιθήσεις, τα έθιμα και τις συμπεριφορές του δυτικού κόσμου. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Μπορεί η κλειτοριδεκτομή να μην μας αφορά όταν πρόκειται για μία καθαρά βίαιη διαδικασία που υπόκειται στις αρχές της καλά εδραιωμένης πατριαρχικής πρακτικής που επιχειρεί να ελέγξει την γυναικεία σεξουαλικότητα και να θεσμοθετήσει τα δικά της αισθητικά πρότυπα;

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων συνδέεται εξ ορισμού με το φύλο. Αποτελεί το πέρασμα του κοριτσιού στην εφηβεία και κατ επέκταση στην αγορά του γάμου σημαδεύοντας για πάντα την παιδική ψυχή και το γυναικείο σώμα στην καλύτερη περίπτωση. Γιατί στην χειρότερη ο πόνος, το σοκ, η αιμορραγία και οι ενδεχόμενες μολύνσεις μπορούν να οδηγήσουν και στο θάνατο. Παρόλο που πλέον σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κλειτοριδεκτομή θεωρείται έγκλημα, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ενστερνιστεί αυτή τη νομοθετική αντιμετώπιση.

Advertising

Advertisements
Ad 14

“Το αγκάθι της Ακακίας” χωρίζεται σε 2 μέρη. Στο πρώτο μέρος 2 νέοι ηθοποιοί καταπιάνονται με κείμενα του Σοφοκλή, του Σαίξπηρ και άλλων κλασικών τα οποία μιλούν για την υποδεέστερη θέση της γυναίκας, για τις σχέσεις εξουσίας και την επιβολή σιωπής και υπακοής. Ψάχνοντας να βρουν το θέμα για την επόμενη παράσταση τους έρχονται σε επαφή με την ανισότητα των φύλων μέσω της “ευγενούς” και πολιτισμένης δυτικής σκέψης, έως ότου η Μαρίνα θα δει κάτι στην τηλεόραση, κάτι που απέχει πολύ από την ευπρεπισμένη και προοδευτική αντίληψη του εκσυγχρονισμένου κόσμου και σοκάρει με την βιαιότητα και την βαναυσότητά του.

Το Αγκάθι της Ακακίας

Ρεαλιστικοί διάλογοι με ενσωματωμένα διακείμενα, σε συνθήκη πρόβας και “πραγματικού” χρόνου και δοσμένοι με χιούμορ, θα οδηγήσουν στο δεύτερο μέρος όπου η παράσταση εκτοξεύεται. Βασισμένος στο θέατρο Ντοκουμέντο, ο Ζαρφειάδης παίρνει στα χέρια του πραγματικό υλικό, αληθινές μαρτυρίες κοριτσιών που έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, συνεντεύξεις και εξομολογήσεις και με απλά θεατρικά μέσα τα συνυφαίνει εξαιρετικά και καταφέρνει να συγκινήσει και να μιλήσει με ωμότητα καθηλώνοντας τον θεατή. Όλη η παράσταση είναι μια mise en abyme όπου οι βασικοί ρόλοι είναι πραγματικά πρόσωπα τα οποία στην συνέχεια μοιράζονται ρόλους που δραματοποιούν τις ιστορίες με αμεσότητα, ένταση και συναίσθημα.

Ερμηνευτικά το πρώτο μέρος ήταν πιο αδύναμο σε σχέση με το δεύτερο και ίσως θα έπρεπε να είναι και πιο σύντομο σε διάρκεια. Στο δεύτερο ο Ζαρφειάδης και η Παντελάκη χαρίζουν 2 πολύ δυνατές ερμηνείες, γεμίζουν την σκηνή με τις φωνές τους και τα σώματά τους, φορτίζουν και φορτίζονται, ουρλιάζουν και σιωπούν. Όλη τη δράση την συνοδεύει ο Θωμάς Αντωνόπουλος με την εκπληκτική μουσική του, πρωτόγονη, γήινη και παραστατική και την ντύνει με τους φωτισμούς του ο Γιώργος Ψυχράμης. Έξυπνο και ιδιαίτερο το βίντεο της έναρξης όπου οι ηθοποιοί φαίνονται στα παρασκήνια να προετοιμάζονται πριν την παράσταση κρατώντας σε μια απόσταση την ψευδαισθησιακή συνθήκη και προιδεάζοντας τον θεατή πως και στην συνέχεια δεν θα τον παραδώσουν σε αυτή.

Advertising

Μια παράσταση που παρ όλη την τεχνική δυσκολία του χώρου και την απαίδευτη συμπεριφορά του κοινού (κινητά, θόρυβοι, αργοπορημένοι θεατές) κατάφερε με την τόλμη της και το πάθος της να αγγίξει, να προβληματίσει και να παραμείνει στη σκέψη σου πολύ περισσότερο από ότι περίμενες για ένα θέμα που “δεν σε αφορά”.

Το Αγκάθι της Ακακίας Το Αγκάθι της Ακακίας Το Αγκάθι της Ακακίας

Γεννήθηκα και μένω στην Θεσσαλονίκη. Από την νεαρή μου ηλικία αγάπησα το θέατρο, τον κινηματογράφο και τα βιβλία κάτι που με οδήγησε λίγα χρόνια μετά στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Η βαθιά και συστηματική ενασχόληση με το θέατρο αποτελεί πηγή ζωής και τρόπο έκφρασης για μένα. Η δημιουργικότητα και η έμπνευση μου βρίσκουν διέξοδο και στην διακόσμηση.

Περισσότερα από τη στήλη: Κριτικές Θεατρικών Παραστάσεων

Κριτικές Θεατρικών Παραστάσεων

«Παιχνίδια στη Σοφίτα», θέατρο Χυτήριο: Ένα ξέσπασμα ενηλίκων

Η θεατρική μεταφορά του βραβευμένου έργου της Λίλλιαν Χέλλμαν «Παιχνίδια στη σοφίτα» παρουσιάζεται για πρώτη…

Κριτικές Θεατρικών Παραστάσεων

«Οι Μικρές Αλεπούδες», Studio Μαυρομιχάλη: Ένας οικονομικός πόλεμος μεταξύ των μελών μιας οικογένειας

Ο Θίασος Συν-θήκη συνεχίζει από 15 Δεκεμβρίου, στο Studio Μαυρομιχάλη, τον τρίτο κύκλο των παραστάσεων…

Κριτικές Θεατρικών Παραστάσεων

Είδαμε το «Πάρτι Γενεθλίων» στο Ίδρυμα Κακογιάννης

Ο Χάρλοντ Πίντερ υπήρξε ένας από τους κορυφαίους δραματουργούς του 20ου αιώνα. Ξεκίνησε να δουλεύει…

Κριτικές Θεατρικών Παραστάσεων

Είδαμε «Τα πουλιά» σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Παπαδόπουλου σε πρώτη πανελλήνια στο θέατρο Vault

Το πασίγνωστο βιβλίο «Τα πουλιά» του Ιρλανδού συγγραφέα Κόνορ Μακφέρσον (Conor McPherson) που βασίστηκε στην…

Κριτικές Θεατρικών Παραστάσεων

«Γυάλινος Κόσμος» στο θέατρο Αλκυονίς: Ένα έργο ανάμεσα στα θέλω και τα πρέπει

Ο Τενεσί Ουίλιαμς, Αμερικάνος  συγγραφέας γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου του 1911 στο Κολόμπους της πολιτείας…

Κριτικές Θεατρικών Παραστάσεων

Είδαμε την παράσταση «Ονόριο, τα ανομήματα ενός εγκληματία» στο θέατρο Βαφείο– Λάκης Καραλής

Το θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής ανεβάζει αυτόν τον καιρό την παράσταση «Ονόριο, τα ανομήματα…

Κριτικές Θεατρικών Παραστάσεων

Παρακολουθήσαμε την παράσταση «Άννα» στο Θέατρο Δρόμος

Παρακολουθήσαμε την παράσταση «Άννα» της βραβευμένης Αγγλίδας συγγραφέως Σαμ Πότερ στο Θέατρο Δρόμος, σε ερμηνεία…