Τσεϊλάν Κουρσάτ: ο τυφλός εφευρέτης και το μαγικό ραβδί

Δυστυχώς στην εποχή μας, σε πολλές πόλεις, είτε μεγάλες, είτε μικρές, η κακή νοοτροπία των ανθρώπων, ο λανθασμένος τρόπος συμπεριφοράς και η ανεπάρκεια υποδομών και εγκαταστάσεων δυσκολεύουν τη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία (προβλήματα όρασης, κινητικά προβλήματα). Για παράδειγμα, πολλοί ασυνείδητοι οδηγοί αγνοούν τους οδηγούς διέλευσης ή όδευσης των τυφλών και παρκάρουν ακριβώς σε αυτό το σημείο. Επιπλέον, η παντελής έλλειψη σωστής οδικής συμπεριφοράς κάποιων οδηγών αυτοκινήτων οδηγεί τα άτομα με αναπηρία και όχι μόνο σε αγανάκτηση. Ιδιοκτήτες καταστημάτων τοποθετούν αρκετά συχνά επάνω στις ειδικές πλάκες σήμανσης διάφορα αντικείμενα, όπως γλάστρες με λουλούδια, τραπέζια κ.α.  Όλοι μας λοιπόν, αν λάβουμε υπόψιν τον τρόπο αντίληψης των ανθρώπων, αλλά και την κακή υποδομή των εγκαταστάσεων, αναρωτιόμαστε: Πώς οι άνθρωποι με αναπηρία μπορούν να μετακινηθούν μόνοι τους; Ένα ερώτημα το οποίο προκύπτει, αφού ακόμα και τα άτομα, τα οποία δεν έχουν κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην μετακίνησή τους.

Αν αναλογιστούμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο, στον οποίο η τεχνολογία βελτιώνεται όλο και περισσότερο μας δημιουργείται ιδιαίτερος προβληματισμός γι’ αυτήν την παράξενη κατάσταση που επικρατεί. Ο Τσεϊλάν Κουρσάτ λοιπόν, ένας τυφλός επιστήμονας, σκεπτόμενος το μαρτύριο, που βιώνει καθημερινά εκμεταλλεύτηκε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που παρέχει η τεχνολογία για να βοηθήσει τους συνανθρώπους του. Για ένα καλύτερο μέλλον, στο οποίο ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν θα υφίσταται. Για μία ζωή περισσότερο άνετη κι ευχάριστη. Για μία ζωή χωρίς κοινωνικές διακρίσεις.

«Στις μέρες μας μιλάμε για ιπτάμενα αυτοκίνητα, αλλά οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης χρησιμοποιούν ακόμη ένα απλό ραβδί. Είμαι στο μετρό και δεν ξέρω ποια είναι η έξοδός μου. Δεν μπορώ να πω, ποιο λεωφορείο έρχεται ή τι μαγαζιά έχω γύρω μου. Τώρα πια, με το WeWalk, θα μπορώ!» 

Όπως δήλωσε ο Τσεϊλάν Κουρσάτ στο CNN αναλογιζόμενος τις δυσκολίες μετακίνησης που αντιμετωπίζει καθημερινά, αποφάσισε να δράσει για να ζήσει την ζωή που του ανήκει. Μία ζωή φυσιολογική. Ανακάλυψε λοιπόν το WeWalk. WeWalk λέγεται το μπαστούνι, το οποίο συνδέεται στο Google Maps και μπορεί να παρέχει στους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να φτάσουν στον προορισμό τους. Μπορεί να σου μιλήσει. Μπορεί επιπλέον να σε κατευθύνει δίνοντάς σου τις κατάλληλες οδηγίες, ενώ θα έχει και τεχνικές ειδοποίησης (π.χ. δόνηση) για περιπτώσεις κινδύνου ή εμποδίων στο δρόμο. Το WeWalk αποτελεί ένα χρήσιμο και απαραίτητο εργαλείο για τα άτομα με αναπηρία. Αποτελεί κατά κάποιον τρόπο “λύση” στις δυσκολίες τους. Έχει την δυνατότητα να το προμηθευτεί όποιος το χρειάζεται από το site της εταιρίας.

Διαβάστε επίσης  Αξιολόγηση και πρώιμη παρέμβαση στην Ειδική Αγωγή
Advertising

Advertisements
Ad 14
Τσεϊλάν Κουρσάτ
Πηγή εικόνας: http://provocateur.gr

Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός πως η ανακάλυψη του WeWalk από τον Τούρκο τυφλό επιστήμονα Τσεϊλάν Κουρσάτ, όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει τον κόσμο και ιδιαίτερα την ζωή αυτών των ατόμων, αλλά και να τον αλλάξει. Τα προβλήματα στην μετακίνηση των ΑΜεΑ οδηγούν παράλληλα σε προβλήματα στην κοινωνική τους ένταξή και ο τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς ολόκληρης της κοινωνίας, είναι αυτός που πρέπει πρωτίστως να αλλάξει, ωστε να υπάρχει αληθινή ισότητα.

Δυστυχώς, όταν η νοοτροπία των ανθρώπων μένει προσκολλημένη σε κακές συνήθειες του παρελθόντος, η τεχνολογία από μόνη της δεν μπορεί να “σώσει” τον κόσμο. Οι άνθρωποι όμως αλλάζοντας αντιλήψεις και χρησιμοποιώντας σωστά τα ”θαύματα” που μπορεί να φέρει στην κοινωνία η τεχνολογία, μπορούν να δημιουργήσουν έναν μοναδικό κόσμο. Έναν κόσμο χωρίς κοινωνικές διακρίσεις.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Advertising

http://provocateur.gr

https://www.eleftheria.gr

 

Απόφοιτη φιλολογίας. Λατρεύω την διδασκαλία και την ενημέρωση σε θέματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση τόσο παιδιών, όσο και ενηλίκων. Ένας εκπαιδευτικός μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει τον κόσμο, αλλά και να τον αλλάξει.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Karibu… δηλαδή “Καλωσήρθατε!”

“Karibu”, δηλαδή “Καλωσήρθατε” στα Σουαχίλι, την γλώσσα της Κένυας, μάς

Mητρικό εντερικό μικροβίωμα και υγεία απογόνων

Το μητρικό εντερικό μικροβίωμα αναδεικνύεται ως παράγοντας που μπορεί να