Η οικογένεια είναι ένας σημαντικός θεσμός καθώς κατέχει το πρωταγωνιστικό ρολό στην αναμόρφωση των μελών της.Τι συμβαίνει όμως όταν η οικογένεια αποτελείται από τοξικά μελή; Πώς αυτό επηρεάζει τη ψυχολογία των μελών της μέσα στην οικογένεια; Και πως μπορούμε να το διαχειριστούμε;
Παρακάτω λοιπόν, θα αναλύσουμε τα ήδη των τοξικών γονέων που υπάρχουν, τι προκαλεί στη ψυχολογία του παιδιού και πως μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε.
Αρχικά οι τοξικοί άνθρωποι είναι εκείνοι που θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο των πραγμάτων, κι αυτό γίνεται μέσω της χειραγώγησης. Είναι ψεύτες, καθώς έχουν ως στόχο να έχουν αυτοί πάντα δίκιο, είναι υπερόπτες και αλαζόνες καθώς αναζητάνε την αποδοχή, θέλουν να είναι στο επίκεντρο ενώ παράλληλα να ασκούν κριτική στους άλλους. Οι τοξικοί άνθρωποι δεν κάνουν ποτέ λανθασμένες επιλογές, ειδικά σε περιπτώσεις που η συζήτηση δεν βαίνει υπέρ τους καταλήγουν να θυμώνουν. Συνεπώς μιλάμε για άτομα με ναρκισσιστική συμπεριφορά, τα οποία ενδέχεται να είναι και εθισμένα σε ναρκωτικές ουσίες, αλκοόλ.
ΕΙΔΗ ΤΟΞΙΚΩΝ ΓΟΝΕΩΝ:
Οι τοξικοί γονείς μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στη ψυχολογία του παιδιού. Συγκεκριμένα, υπάρχουν γονείς που μεταδίδουν στα παιδιά τους όλα όσα επιθυμούν ή φοβούνται οι ίδιοι γι’ αυτά με αποτέλεσμα μέσω τις κριτικής τους και των χαρακτηρισμών τους να προκαλούν αλλοίωση της συμπεριφοράς τους καθώς τα παιδιά μιμούνται ενέργειες και εκφράσεις των γονέων.
Επίσης παρατηρούμε γονείς που επιδεικνύουν την αγάπη τους σε υπέρτατο βαθμό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να σιωπούν σε καταστάσεις όπως είναι η ενδοοικογενειακή βία. Ακόμη έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί ενήλικες που συμβιώνουν με τους γονείς τους αλλά ακόμη κι αν δημιουργήσουν οικογένεια συνεχίζουν να εξαρτώνται από την φροντίδα των γονέων.
Επιπλέον άλλο ένα είδος τοξικού γονέα είναι ο υπερπροστατευτικός γονέας, στη συγκεκριμένη περίπτωση δημιουργούνται στα ανήλικα άτομα μια συναισθηματική εξάρτηση, δηλαδή τα άτομα αυτά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανασφάλεια και δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, αναζητούν συνεχώς την επιβεβαίωση, δεν διεκδικούν τις επιθυμίες τους και έχουν τάση προς την κατάθλιψη. Επιπροσθέτως, συναντάμε γονείς που ξεσπούν τις ανασφάλειες και τις ματαιώσεις τους στα παιδιά κάτι που ασκεί πίεση σε αυτά. Έτσι δημιουργούνται συνθήκες που καταλήγουν σε κατάθλιψη και εξάρτηση καθώς τον καταδυναστεύουν ψυχολογικά και συναισθηματικά, προκαλούνται διαταραχές προσωπικότητας και άλλες ψυχώσεις που θα τον ακολουθούν κατά την διάρκεια της ενήλικης ζωής του.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:
Ωστόσο όμως, αναφερόμαστε στην οικογένεια και θα πρέπει να διατηρήσουμε κάποιες ισορροπίες μεταξύ εσάς και των τοξικών συγγενών. Για να αντιμετωπίσετε τα ταξικά άτομα που υπάρχουν στο οικογενειακό σας περιβάλλον, καλό θα ήταν να αξιοποιείται την παρουσία του ατόμου αυτού και τις επιθέσεις του ως μια ευκαιρία να μην παίρνεται τα πράγματα τόσο προσωπικά και αυτό θα σας βοηθήσει και στις περαιτέρω κοινωνικές σας συναναστροφές.
Σημαντικό είναι να στηρίζεται και να πιστεύεται στον εαυτό σας, δηλαδή προσεγγίστε τον και εξηγείστε του ότι η συμπεριφορά του προς το άτομο σας είναι ενοχλητική, το να μην αντιδράτε δεν επιφέρει την αλλαγή της συμπεριφοράς του, κάθε δράση έχει και αντίδραση.
Διευρύνετετον κοινωνικό σας κύκλο με ανθρώπους που διακατέχονται από θετική ενεργεία, αύρα και πνεύμα. Μην αναλώνεστε σε σχεδία εκδίκησης, όσο πιο πολύ χτίζεται μέσα σας ο θυμός και η οργή για κάποιο άτομο τόσο δυσμενείς είναι για τον εαυτό σας.
Κλείνοντας θα κλείσω με μια φράση : ‘καλό είναι να συγχωρείς , όχι επειδή το αξίζει κάποιος αλλά επειδή εσύ αξίζεις την ψυχική σου ηρεμία.’- Jonathan Lockwood Hue.