Μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις

φωτογραφία

Μια φωτογραφία είναι η απόδειξη πως κάτι έγινε όντως, είναι ο διαχωρισμός ανάμεσα στην αλήθεια και τη φαντασία, είναι το κίνητρο για εξέλιξη ή για αλλαγή.

Πόλεμοι, γενοκτονίες, καραβάνια γεμάτα δάκρυα, πόνο και θλίψη. Νοσοκομεία, γεμάτα και ζοφερά, γιατροί με αίμα πάνω στη πληθώρα άσπρου τους, κρεβάτια επί κρεβατιών έναντι πληγών επί πληγών. Καταυλισμοί, έρμαιο των ντόπιων, έρμαιο του κακού και του πανικού, σκηνές τρύπιες από τον αέρα, το κρύο, το μίσος που ανιχνεύεται στην ατμόσφαιρα. Τανκ που γκρεμίζουν οικοδομές, που ποδοπατούν αμάχους, που σκοτώνουν πολλά περισσότερα από ανθρώπους.

Εικόνες φρικιαστικές, που ελλοχεύουν τα παγερά βλέμματα, αυτά που φοβούνται εκείνα των υπολοίπων, αυτά που κρύβουν θρυμματισμένα όνειρα και ξεσκισμένη ευτυχία. Εικόνες που κρύβουν με αγνό τρόπο την αλήθεια, την αποθανατίζουν και έπειτα την εμφανίζουν ξανά, ως θαύμα ανθρώπινο και ρητό.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η φωτογραφία είναι εκεί όταν η πλειονότητα απουσιάζει, είναι εκεί όταν οι προσφυγικές βάρκες μάχονται να ανέλθουν από τη θάλασσα στη στεριά, όταν το νερό που ονειρεύονται να πιουν ξανά υπερτερεί του νερού που τους κρατάει κάτω, του νερού που παλεύει να τους εξασθενήσει. Οι φωτογραφίες είναι εκεί για να μετατρέψουν τις εικόνες σε μόνιμες κορνίζες ωμής αλήθειας.

Κάποιοι από τους πρωταγωνιστές των εικόνων δεν τα καταφέρνουν. Παιδιά, γυναίκες, άντρες, και άλλα παιδιά. Τέκνα αθώα, αδύναμα και μικρόσωμα. Κάποια από αυτά δεν τα καταφέρνουν. Οι φωτογραφίες, όμως, είναι και πάλι εκεί, κλικάρουν, δίνουν στα βυθισμένα πτώματα που αντικρίζουν μια ακόμα ευκαιρία μεταθανάτιας ζωής, μια ευκαιρία υστεροφημικής και αθάνατης ζωής, στις σκέψεις του κοινού.

Πολλοί διαφωνούν. Θεωρούν ότι η απαθανάτιση μιας σκηνής φρικαλέας και αποστομωτικής δεν θα πρέπει να εκτίθεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανά τον κόσμο, δεν θα πρέπει να «τρομάξει», να «φοβίσει», να «σκιάσει». Θεωρούν ότι ο τρόμος που βιώθηκε δεν πρέπει να μεταφερθεί και να κοινωνικοποιηθεί, να γίνει τρόμος περισσότερων. Και αυτό είναι το σημείο που κάνουν λάθος.

Ένας θάνατος, ένα δάκρυ, μια σφαίρα αποτελούν μια ωμή πραγματικότητα, ένα λιθαράκι στην επέκταση του βούρκου της σύγχρονης κοινωνίας, μιας κοινωνίας που αρέσκεται να αυτοπεριορίζεται, να μπήγει τις παρωπίδες στα μάτια και τα χέρια στα αυτιά.

Advertising

Η φωτογραφία είναι η μόνη επιλογή της καταστολής του γεγονότος αυτού, είναι ο μόνος τρόπος το κίνητρο της πράξης να βρει την απόφαση της κρίσης, είναι ο μόνος τρόπος να κυριαρχήσει η ευαισθησία, η αντίληψη, το θάρρος της γνώμης που αντιτίθεται στο σύνηθες.

Η φωτογραφία είναι μια μηχανή στη τελική, μια μηχανή που ελέγχεται από τον άνθρωπο, μια μηχανή που κρίνεται απ’ αυτόν. Στην ουσία, η φωτογραφία είναι αυτή που είναι, εκτελεί πλήρως το χρέος της, τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Θα εκτελέσουμε και εμείς το δικό μας δημοσιοποιώντας τη, λειτουργώντας ως μεσάζοντες ανάμεσα σε αλήθεια και εξέλιξη του κόσμου, ανάμεσα στη φρίκη και τη δικαίωση; Θα εκτελέσει η δημοσιογραφία το καθήκον της για αναμετάδοση μιας πραγματικότητας όσο σκληρής και αν είναι;  Θα εκτελέσουν οι πολίτες με τη σειρά τους την υποχρέωσή τους να αφήσουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος απ’ ότι τον βρήκαν κάποτε;

Αναπάντητα ερωτήματα που συχνάζουν σε μυαλά, σε σκέψεις, σε συναισθήματα. Αναπάντητα ερωτήματα που είναι σωστό να μην απαντηθούν με λέξεις, αλλά με φωτογραφίες.

Advertising

Ίσως γιατί είναι πιο άμεσο, ίσως γιατί μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις…

https://youtu.be/8j741TUIET0

 

Μου αρέσει να χάνομαι και να με ξαναβρίσκω μέσα από τη ροκ, τα γέλια και τον Μπουκόφσκι. Ηρεμώ με Slipknot, κλαίω πολύ εύκολα, λατρεύω τα θρίλερ και τις μουσικές επιλογές της 10ης εντολής. Γεννήθηκα με νεύρα και έμαθα να μισώ για να αγαπάω περισσότερο.

Περισσότερα από τη στήλη: Αψυχολόγητα

Αψυχολόγητα

Η ευτυχία δεν είναι πίσω από τις οθόνες

Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι; Είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι; Με μια ματιά γύρω μου, δυσκολεύομαι να απαντήσω με…

Αψυχολόγητα

Καλοκαιρι 2025: Μπάνια παγωτά και αναμνήσεις

Αναμνήσεις από το καλοκαίρι 2025: Τι ζήσαμε, τι κρατάμε και γιατί ήταν ένα καλοκαίρι που…

Αψυχολόγητα

“Daddy issues”Δεν είναι drama, είναι τραύμα…

Ο όρος “daddy issues” αναφέρεται σε συμπεριφορές που συχνά έχουν τις ρίζες τους σε μια…

Αψυχολόγητα

Κάποιοι πολέμησαν γι’ αυτό το «για πάντα»

Αγάπη και για πάντα Είναι τόσο απλό και αβίαστο. Παντού υπάρχει αγάπη. Όλοι θέλουμε αγάπη.…

Αψυχολόγητα

Είναι ωραίο να μεγαλώνεις…

                    Σήμερα έκλεισα τα 25α χρόνια…

Αψυχολόγητα

Μέχρι τα όρια του καλοκαιριού ή πιο πέρα;

Κάθε καλοκαίρι έχει τη δική του ιστορία, έτσι δεν λένε; Είτε το λατρεύεις είτε όχι,…

Αψυχολόγητα

Άνθρωποι με… φως

Τι σημαίνει να είναι κάποιος άνθρωπος με φως; Με μια πρώτη σκέψη θα μπορούσε να…