Κάνε τα “δύσκολα” βιβλία… εύκολα

3 Μαΐου 2020

δύσκολα βιβλία(Πηγή Εικόνας: amazer.me)

Είτε πρόκειται για κάποιο από τα καφκικά μυθιστορήματα, για τα οποία πολύ εύστοχα διατύπωσε συνοπτικά ο Αλμπέρ Καμύ πως «Όλη η τέχνη του Κάφκα συνίσταται στο ότι υποχρεώνει τον αναγνώστη να τον ξαναδιαβάσει», είτε -γιατί όχι- για κάποιο βιβλίο αποκλειστικά θεωρητικού περιεχομένου, όπως βιβλία φιλοσοφίας ή ψυχολογίας, αναντίρρητο καθίσταται το γεγονός πως το διάβασμα ορισμένων αναγνωσμάτων απαιτεί μια μικρή ιεροτελεστία ώστε αυτό να τελεσφορήσει, οδηγώντας στην αποκόμιση όσο το δυνατόν περισσότερων από τις σελίδες τους.

Για εκείνα τα βιβλία, επομένως, τα οποία ξεφυλλίζουμε αγανακτισμένοι και τα εγκαταλείπουμε απογοητευμένοι, αφήνοντας ανολοκλήρωτο ένα αναγνωστικό ταξίδι του οποίου ο δρόμος αποδείχθηκε κακοτράχαλος και δύσβατος, συγκεντρώσαμε ορισμένες συμβουλές, που δύνανται να διευκολύνουν την κατανόηση αυτών, εισάγοντας μας σε καινούργια αναγνωστικά μονοπάτια.

• Προετοιμάσου κατάλληλα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Φρόντισε τον αναγνωστικό σου χώρο, εφοδιάζοντας την καρέκλα ή πολυθρόνα σου με βολικά μαξιλάρια και βρίσκοντας τον ιδανικό φωτισμό, προστατεύοντας τα μάτια σου. Φάε προηγουμένως, ώστε να μην εγκαταλείψεις σύντομα την ανάγνωση, χωρίς βέβαια υπερβολές που πιθανόν να προκαλέσουν υπνηλία. Έχε κατά νου πως τα αναγνωστικά διαλείμματα δεν είναι απαγορευτικά, αντιθέτως, κρίνονται ως αδήριτη ανάγκη μόλις οι συνθήκες κούρασης το απαιτήσουν.

• Μείωσε τους περισπασμούς.

Μια πρόταση η οποία υπονοεί όχι μόνο τον περιορισμό σου στην άνετη αναγνωστική σου γωνιά και την αποστασιοποίηση σου από οποιονδήποτε επιχειρεί να διακόψει την ανάγνωση σου, απομακρύνοντας άθελά του την σκέψη σου από το ανάγνωσμα σου, αλλά και τον περιορισμό της χρήσης του smartphone σου, καθώς αυτό συχνά μπορεί να λειτουργήσει ως πειρασμός, αποσπώντας την προσοχή σου, κάνοντας σε να παρεκκλίνεις από τον αναγνωστικό σου στόχο.

Διαβάστε επίσης  Έρωτας στο Συμπόσιο του Πλάτωνα: ένα προοδευτικό παρελθόν

• Άνοιξε το σημειωματάριο σου.

Advertising

Χρησιμοποίησε την τακτική της καταγραφής σύντομων σημειώσεων για τα σημεία που σε δυσκολεύουν και μην διστάσεις να αναζητήσεις πληροφορίες γι’αυτά ή γιατί όχι προχώρησε και στην σύντομη απόδοση -ακόμα και σε μορφή σχεδιαγράμματος- κάθε κεφαλαίου που διαβάζεις, προκειμένου να ανατρέχεις εκεί όταν αισθάνεσαι πως απομακρύνεσαι από την αίσθηση της συνέχειας του αναγνώσματος σου. Αντιμετώπισε με αυτόν τον τρόπο το δυσνόητο κείμενο ως ένα αίνιγμα που μονάχα σταδιακά δύναται να λυθεί.

• Συζήτησε.

Μια συμβουλή που ίσως σε ξενίζει, καθώς οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν την ανάγνωση ως μια μοναχική δραστηριότητα, ωστόσο, μέσα από την εποικοδομητική συζήτηση με κάποιον που ήδη έχει διαβάσει το δυσνόητο για τα δικά σου δεδομένα βιβλίο, έχεις την ευκαιρία να ξεδιαλύνεις σημεία τα οποία παρά τις επίπονες προσπάθειες σου εξακολουθούν να σε δυσκολεύουν, ενώ ταυτόχρονα σου προσφέρεται και μια πιθανόν διαφορετική αναγνωστική πρόσληψη του βιβλίου, την οποία μέχρι προηγουμένως ίσως αγνοούσες.

• Μην τα παρατήσεις.

Advertising

Τελευταία μα μάλλον σημαντικότερη συμβουλή σε κάθε φύσης προσπάθεια, ακόμα κι αν αυτή αφορά την ολοκλήρωση του διαβάσματος ενός δύσκολου βιβλίου. Και γιατί σε αυτήν την περίπτωση να μην τα παρατήσεις; Επειδή, ακριβώς, εκεί ως αναγνώστης δοκιμάζεσαι, καθιστώντας στο τέλος το δύσκολο… εύκολο και ως βιβλιοφάγος αισθάνεσαι μια αναντικατάστατη πληρότητα κι επιτυχία, αποτελώντας ακράδαντη απόδειξη της υποστήριξης πως -μεταξύ άλλων- αρετές του φιλαναγνωστικού κοινού είναι η υπομονή κι η επιμονή.

Διαβάστε επίσης  Tα e-books στην καθημερινότητα: ναι ή όχι;

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Aξιολόγηση αποκατάστασης μετά τον τοκετό

Aξιολόγηση αποκατάστασης μετά τον τοκετό Το παρόν άρθρο, με τίτλο

Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία: Μειώνει τα συμπτώματα;

Το παρόν άρθρο Συνδέεται η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία με τις